De gids naar jouw ultieme home gym

Maak van je huis een trainingsplek!

Gemiddelde leestijd: 17 minuten

Het opzetten van je eigen home gym is niet alleen een slimme investering in je gezondheid, maar ook een manier om de drempel naar beweging te verlagen. Een eigen fitnessruimte biedt gemak en comfort. In dit artikel ontvang je alle tips om jouw ultieme home gym creëren, zodat je thuis effectief kan trainen.

We bespreken ruimtebesparende apparatuur, veelzijdige trainingsmogelijkheden en inspirerende inrichtingsideeën om van je home gym een plek te maken waar je met plezier naartoe gaat.

Of je nu op zoek bent naar inspiratie voor een kleine hoek in je appartement of een volledige transformatie van je garage, in dit artikel bespreken we de tips en trucs om jouw home gym dromen werkelijkheid te laten worden.

Geen redenen meer om de sportschool over te slaan dus, want je ultieme trainingsplek is binnen handbereik!

Voordelen van een home gym hebben

Het hebben van een home gym biedt talloze voordelen. Ten eerste is het ongelooflijk handig. Je hoeft niet meer naar een sportschool te reizen of rekening te houden met openingstijden, weersomstandigheden, of wat dan ook.

Je kunt op elk moment van de dag of nacht trainen, wat het gemakkelijker maakt om consistent te blijven in je fitnessroutine. Bovendien bespaar je op de lange termijn geld, omdat je geen maandelijkse contributie hoeft te betalen (je zal je erover verbazen hoeveel geld contributie jaarlijks kost).

Een home gym is een investering die zichzelf terugverdient. Daarnaast zijn geen andere mensen een belangrijk voordeel. Je hoeft je geen zorgen te maken over mensen die je machine bezetten terwijl jij die net nodig had voor je komende paar sets.

Je kunt in alle rust en comfort aan jezelf werken, zonder afleiding. Kortom, een home gym biedt gemak, kostenbesparing en privacy.

Een ander belangrijk voordeel van een home gym is het feit dat je de ruimte naar jouw wensen kunt aanpassen. Je kunt de apparatuur, indeling en decoratie volledig naar eigen smaak kiezen. Dit zorgt voor een persoonlijke en motiverende omgeving, waarin je je op je gemak voelt en geïnspireerd raakt om te trainen.

Je kunt je favoriete kleuren, posters en motivatiequotes toevoegen om je home gym echt jouw eigen plek te maken. Met een home gym kun je je het volledig maken zoals je zelf wil.

Ruimte en budget voor een home gym bepalen

Voordat je begint met het inrichten van je home gym, is het belangrijk om te bepalen hoeveel ruimte je beschikbaar hebt en wat je budget is. Dit zal helpen bij het kiezen van de juiste apparatuur en het plannen van de indeling van je home gym.

Begin met het meten van de beschikbare ruimte in je huis. Denk na over welke ruimte je wil gebruiken voor je home gym. Misschien heb je een extra kamer, een ongebruikte zolder of een lege garage.

Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt voor de apparatuur die je wil toevoegen en natuurlijk voldoende bewegingsruimte tijdens het trainen. Vergeet niet dat je ook rekening moet houden met de ventilatie en verlichting in de ruimte.

Nadat je de ruimte hebt bepaald, is het tijd om je budget vast te stellen. Bedenk hoeveel geld je kunt besteden aan je home gym. Het budget zal bepalen welke apparatuur je kunt kopen en hoeveel je kunt investeren in de inrichting van je home gym.

Het is belangrijk om realistisch te zijn over je budget en prioriteiten te stellen. Je kunt altijd beginnen met een basisuitrusting en deze later uitbreiden als je meer budget hebt.

Essentiële apparatuur voor een home gym

Het kiezen van de juiste apparatuur is essentieel voor het opzetten van een effectieve home gym. Hier zijn enkele essentiële stukken apparatuur die de meeste home gyms nodig hebben:

 • Halterstangen en halterschijven: Halterstangen en halterschijven zijn essentieel voor krachttraining. In combinatie met nog wat andere essentiële spullen kun je hiermee de meeste compound oefeningen doen.

Wil je meer over halterschijven weten? Lees dan even dit artikel. Wil je juist meer over halterstangen weten, lees dan de artikelen hierover. 30 mm halterstangen of 50 mm halterstangen.

 • Een powerrack: Een powerrack is voor de meeste home gyms de basis. Door een powerrack worden de meeste oefeningen met een beladen halterstang mogelijk en als je een goede vind hebben ze vaak ook een pull up bar en soms zelfs een dip bar.

Meer over powerracks en welke je moet hebben? Lees dan even dit artikel die er dieper op in gaat.

 • Een verstelbare fitnesssbank: Een verstelbare fitnessbank is belangrijk voor het bankdrukken, incline oefeningen en andere oefeningen waarbij je een stabiele ondergrond nodig hebt. Door de verschillende fitnessbank standen ben je ook niet gelimiteerd aan 1 soort bank druk oefening.

Meer over verstelbare fitnessbanken en welke je moet hebben? Lees dan dit artikel waar we dieper op in gaan.

 • Dumbbells: Dumbbells zijn geweldig voor het isoleren van specifieke spieren en het uitvoeren van een groot aantal oefeningen. Ze nemen ook nog eens weinig ruimte in beslag.

Zie met dit artikel welke dumbells je precies moet hebben.

 • Een cardio apparaat: Of het nu gaat om een loopband of een hometrainer, een cardio-apparaat is geweldig voor het verbeteren van je conditie en het verbranden van calorieën. Nou is dit apparatuur die je nog (tijdelijk) kan vervangen door buiten te hardlopen.
 • Een pull up bar: Een pull-up bar is perfect voor het trainen van je rug en armspieren. Het neemt weinig ruimte in beslag en kan gemakkelijk aan een muur worden bevestigd.
 • Gratis verzending

 • Grootste assortiment fitnessartikelen van Nederland sinds 2012

 • 2 jaar garantie

 • Klanten geven een 8.3/10

 • 14 dagen retourrecht

 • Track & trace

 • Achteraf betalen

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van essentiële apparatuur voor een home gym. Afhankelijk van je fitnessdoelen en voorkeuren, kun je je gym aanvullen met andere apparatuur, zoals weerstandsbanden, houten gymringen en meer! Het belangrijkste is om apparatuur te kiezen die je daadwerkelijk zult gebruiken en die past bij je trainingsdoelen.

Je home gym ontwerpen en inrichten

Nu je de ruimte hebt bepaald en de essentiële apparatuur hebt gekozen, is het tijd om je home gym te ontwerpen en in te richten. Hier zijn wat tips en ideeën voor je home gym inrichting:

 • Kleurenschema: Kies een kleurenschema dat je energie geeft en motiveert. Denk aan heldere kleuren zoals blauw, groen of rood om een levendige sfeer te creëren. Of ga volledig de andere kant op met een duistere home gym sfeer.
 • Motivatieposters en quotes: Hang inspirerende posters en quotes op om jezelf gemotiveerd te houden tijdens het trainen. Kies citaten die je aanspreken en je herinneren aan je fitnessdoelen.
 • Spiegels: Plaats spiegels in je home gym om jezelf te kunnen zien terwijl je traint. Dit helpt bij het controleren van je houding en techniek, en geeft je een gevoel van voldoening wanneer je vooruitgang boekt. Tip: Plaats een spiegel bij je powerrack, hierdoor kun je oefeningen zien die je in je powerrack doet.
 • Opbergruimte: Zorg voor voldoende opbergruimte voor je apparatuur en accessoires. Dit houdt je home gym georganiseerd en zorgt ervoor dat alles op zijn plaats blijft. Een opgeruimde home gym geeft ook meer motivatie om er te trainen.
 • Goede verlichting: Zorg voor voldoende verlichting in je gym, zodat je goed zicht hebt tijdens het trainen. Natuurlijk licht is ideaal, maar als dat niet mogelijk is, kies dan voor heldere en energiebesparende lampen. Je kan ook altijd voor led verlichting gaan om je home gym op te fleuren. Verder zijn kerstlichtjes een andere goedkope en leuke optie voor verlichting.

Tips om gemotiveerd te blijven tijdens je trainingen

Het behouden van motivatie kan na een tijdje een uitdaging worden, vooral als je alleen traint in je home gym. Daarom zijn hier enkele tips om gemotiveerd te blijven tijdens je trainingssessies in je eigen home gym:

 • Stel realistische doelen: Stel doelen die haalbaar zijn en meetbaar. Dit helpt je gefocust te blijven en geeft een gevoel van voldoening wanneer je ze bereikt.
 • Varieer je trainingen: Houd je trainingen interessant door te variëren in oefeningen, intensiteit en trainingsmethoden. Probeer nieuwe dingen uit en daag jezelf uit.
 • Train met een vriend(in): Nodig een vriend(in) uit om samen te trainen. Dit zorgt voor gezelligheid en motiveert elkaar om door te gaan. En waarom niet? Nu je een eigen home gym hebt!
 • Beloon jezelf: Beloon jezelf wanneer je je doelen bereikt. Dit kan variëren van iets ongezonds (maar wel lekker) iets te eten tot een nieuwe sportoutfit kopen.
 • Houd een trainingsdagboek bij of maak progessie foto’s of video’s: Schrijf je trainingen op in een dagboek. Dit geeft inzicht in je vooruitgang en motiveert je om door te gaan. Of maak eens in de 2 maanden een progressie foto of video van jezelf. Iets wat je elke 2 weken bij kan houden is je gewicht.

Als je bijvoorbeeld spiermassa wil opbouwen en je ziet aan je lichaam dat je gespierder wordt en wordt tegelijkertijd zwaarder signaleert dit dat je progressie maakt.

Kies een dag uit (zondag is het beste) waar je jezelf eens in de 2 weken nuchter weegt (niks gegeten en gedronken en naar de wc geweest) en schrijf dit in een boek of op je telefoon. Het is heel mooi om dit terug te zien als je hier al een paar jaar mee bezig bent!

Veiligheidsmaatregelen voor je home gym sessies

Veiligheid is een belangrijk aspect van home gym fitness. Hier zijn belangrijke veiligheidsmaatregelen om je aan te houden tijdens je sessies:

 • Zorg voor een goede techniek: Leer de juiste techniek voor elke oefening en voer ze correct uit. Dit helpt blessures te voorkomen en maximaliseert de effectiviteit van je trainingen.
 • Gebruik een spotter: Als je zware gewichten gebruikt, is het verstandig om een spotter in te schakelen. Een spotter kan je helpen bij het uitvoeren van oefeningen zoals bankdrukken en squats, en kan ingrijpen als dat nodig is. Geen spotter op het moment? Geen probleem! Zorg dat je powerrack safety spotters heeft (stangen die het gewicht opvangen als je niet meer kan).
 • Bouw geleidelijk op: Begin met lichte gewichten en bouw geleidelijk aan op. Overbelast jezelf niet, maar geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan het zwaardere gewicht.
 • Houd de ruimte schoon: Zorg ervoor dat je home gym vrij is van obstakels en rommel. Dit voorkomt struikelen en andere ongelukken tijdens het trainen. En helpt wederom met motivatie.
 • Luister naar je lichaam: Als je pijn voelt of ongemak ervaart tijdens het trainen, stop dan of kijk op welke manier je verder kan gaan. Forceer jezelf nooit om door te gaan als je lichaam aangeeft dat er iets mis is.

Home gym vs commerciële gym: voor en nadelen

Het vergelijken van een home gym met een commerciële gym kan je helpen de juiste keuze te maken.

Nou zou het zonde zijn om hier een paar punten mee te bespreken, terwijl er een artikel is die hier diep op ingaat. Wil je dus een home gym en commerciële gym vergelijken en de voor en nadelen van beide zijn in een heel uitgebreid artikel? Lees dan het artikel hieronder:

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Ken je iemand die er ook wat aan heeft? Deel het met die persoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *