Home gym of commerciële gym?

Wat zijn de voordelen en nadelen van allebei?

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

Is een home gym beter dan een normale gym? In dit artikel gaan we het hebben over wat beter is: Een home gym of commerciële gym.

Met een commerciële gym wordt bedoeld: Een gym waar je maandelijks voor moet betalen. En een home gym een gym die je in je eigen huis hebt en je waarschijnlijk zelf allemaal heb gekocht.

Omdat je op dit artikel terecht ben gekomen betekent waarschijnlijk dat je op zoek bent naar een antwoord op de vraag: Is een home gym of commerciële gym beter?

Is een home gym beter dan een normale gym? Afbeeldng 1

En dat betekent ook dat je nog geen dingen hebt gekocht voor je home gym, omdat je niet weet of het beter is dan een commerciële gym. Nou laten we dan maar beginnen met een goed helder antwoord voor je!

Wel moet gezegd dat er bij home gyms en commerciële gyms allebei voor en nadelen aanzitten. Maar misschien vind je de voordelen van een home gym of commerciële gym beter dan de andere, dat moet je zelf uitzoeken.

Dus als je klaar bent, lees snel verder!

Home gyms

Laten we als eerst kijken naar home gyms, want waarschijnlijk is dit veel leuker voor je, omdat het dan je eigen ruimte in je huis is waar je kan trainen. Nou voordat we teveel nutteloos gaan praten, laten we gelijk naar de voordelen en nadelen van home gyms gaan!

De voordelen van home gyms

We gaan als eerst de voordelen van home gyms bespreken, omdat positiviteit heel belangrijk is en altijd eerst moet komen, onthoud dat!

Nou goed, voordat we weer wijze lessen gaan geven, laten we als eerst maar de voordelen van home gyms geven met een korte toelichting.

Is een home gym beter dan een normale gym? Afbeelding 2

Er is nooit echt iets ”bezet”

Je kent het wel, je loopt in de gym en de oefeningen die je wilt doen, zijn allemaal bezet door mensen. Super frustrerend natuurlijk. Maar met een home gym is dit niet zo.

Als je natuurlijk een home gym koopt met meerdere mensen die er ook zijn, is het een beetje anders, maar dat kan je altijd afspreken of samen trainen.

Je kan zowat trainen wanneer je wil

Bij commerciële gyms, zijn er openingstijden en sluitingstijden. In je home gym, kun je zelf lekker bepalen wanneer je gaat trainen. Nou natuurlijk is het niet al te leuk voor misschien je huisgenoten, ouders, broers of zussen, als je om 12 uur s’ nachts gaat trainen. Maar in principe kan het wel!

Dit betekent overigens ook dat je je eigen tijd kan indelen en het niet zo moet indelen zodat je bij gym aankomt als er minder mensen zijn.

Niemand gaat aan je spullen zitten als jij dat niet wil

Omdat je je eigen spullen hebt in je home gym en de home gym ook waarschijnlijk van jou is, gaat niemand zomaar aan je spullen zitten. Dus als jij voorzichtig en goed met je spullen omgaat, gaan je spullen eigenlijk bijna niet kapot, of gaat niemand echt aan je spullen zitten.

Als je wilt dat niemand in je home gym komt, heb je dus alles voor jezelf aan gaat niemand je storen of aan je spullen zitten.

Is een home gym beter dan een normale gym? Afbeelding 3

Je hoeft geen last te hebben van andere mensen

Vaak als we ons proberen te focussen, worden we afgeleid door andere mensen. Dit is natuurlijk niet altijd, maar soms wel. Je kan bijvoorbeeld iemand zijn die het best wel leuk vind om mensen te zien en met mensen te zijn. Maar er zijn ook zeker momenten dat je misschien niet gestoord en afgeleid wilt worden.

Eén van de deze dingen is waarschijnlijk sporten. Als je aan het trainen ben, wil je niet gestoord worden en je focus verliezen. Dit is heel belangrijk omdat je het meeste uit je training wilt halen.

Maar dit is heel goed aan home gyms, omdat je je niet hoeft te irriteren aan irritante mensen die te hard praten of asociaal zijn.

Je kan gewoon door trainen als er iets in de wereld gebeurd

Door het virus dat van 2020 tot en met 2022 de hele wereld in z’n greep had, mocht niemand meer echt naar buiten waren alle sportscholen en sportgelegenheden gesloten. Daarom hebben de mensen die een eigen home gym hadden destijds heel veel geluk.

Zij konden gewoon doortrainen, zonder dat er maar iets aan hun training veranderde. Dit is misschien nog het grootste voordeel: Je hoeft nergens naartoe!

De nadelen van home gyms

Nu we de voordelen van home gyms hebben besproken, laten we dan nu gaan naar de nadelen van home gyms, want helaas zijn die er ook. Maar gelukkig kan je deze problemen gewoon oplossen!

Er is vaak niemand die je kan helpen als je gewond raakt

Oké, misschien klink ik nu als iemand die zegt: ”Krachttraining is gevaarlijk en je moet het niet doen!” Maar zo probeer ik het niet te zeggen. Wat wel belangrijk is om te zeggen, is dat trainen niet zonder gevaren komt. En vooral als je jezelf gaat pushen kan dit gevaarlijk zijn.

Dit is precies waarom het heel handig is om safety spotters te kopen bij je powerrack. (Bij de meeste powerracks komen deze). Safety spotters vangen het gewicht op als je niet meer kan.

Daarom als tip: Als je zware gewichten gaat tillen, doe dit dan in de powerrack. Of je kan (als je jezelf gaat pushen) met iemand dit doen, zodat die je kan helpen als je iets niet meer aan kan.

Je moet alles zelf kopen

Dit is misschien wel iets dat je als een groot nadeel kan zien. Omdat een powerrack, halterstang en extra gewichten etc. Niet bepaald goedkoop zijn. Je kunt het natuurlijk aan je ouders vragen als je nog een kind bent (je klinkt dan wel echt als een verwend kind), of je moet gewoon goed sparen.

Er zijn natuurlijk dingen die je kan doen om sneller aan het geld te komen, maar de meeste mensen kunnen niet snel een hele gym set up kopen.

Is een home gym beter dan een normale gym? Gif

Commerciële gyms

Nu we de voor en nadelen hebben besproken voor home gyms, laten we dan nu de voordelen en nadelen bespreken voor commerciële gyms!

De voordelen van commerciële gyms

Eerst gaan we de voordelen bespreken van commerciële gyms. Zoals net al gezegd: Met commerciële gyms bedoelen we de gyms waar je maandelijks voor moet betalen of de gyms in een hotel ofzo.

Je hebt meestal meer soorten uitrusting

In commerciële gyms heb je meestal meer spullen waarmee je kan trainen. Meestal koop je deze niet voor je home gym, omdat je dan denkt: ”Waarvoor heb ik deze nodig?” Maar meestal hebben commerciële gyms deze wel.

Dit zorgt wel voor meer variatie en meer dingen om uit te kiezen.

Is een home gym beter dan een normale gym? Afbeelding 4

Je hebt meestal meer ruimte

Meestal zijn commerciële gyms gebouwd in grote ruimtes. En tenzij jij ook een gymzaal aan ruimte hebt in je home gym, is de commerciële gym meestal groter en heb je meer ruimte.

Dit kan weer handig zijn als je van veel ruimte houd en het nodig hebt voor je training.

Je kan mensen om advies vragen

Misschien zie je dat heel veel mensen in de gym er niet al te vriendelijk uitzien. Maar serieus: Dat zijn ze meestal wel, ze hebben alleen hun ”focus gezicht” op. Als je ze gewoon iets vraagt, over een oefening, of misschien zelfs even om ze te vertellen dat ze goed bezig zijn.

Dan kan je garanderen dat ze gewoon heel vriendelijk gaan zijn.

Het is wel belangrijk dat als je iets vraagt of wilt zeggen, je niet iemand stoort midden in hun training. Dit is enorm irritant: Dat weet jij waarschijnlijk ook. Dus pak een goed moment: Zoals als ze beginnen aan hun warming up of juist als ze net klaar zijn.

Maar stoor ze niet als ze midden in een set zitten of zelfs als ze rusten, want misschien willen ze niet weer beginnen.

De nadelen van commerciële gyms

Nu gaan we de nadelen van commerciële gyms bespreken. Er zitten voordelen in home gyms en commerciële gyms, maar als je deze nadelen slechter vind dan die van de home gym, of juist andersom. Dan heb je al een goed antwoord wat beter is.

Je moet alles ”delen” met andere mensen

Het is aan een home gym zo fijn dat je je eigen spullen hebt en zelf kan kiezen wie er aan zit en wie niet. Bij een commerciële home gym heb je dit helaas niet. De spullen zijn namelijk helemaal niet van jou.

Je betaalt gewoon maandelijks iets om ze te mogen gebruiken. Waar niks mis mee is, alleen sommige mensen houden ervan om hun eigen trainingsspullen te hebben.

Dus je moet wel spullen delen, want meerdere mensen betalen maandelijks een bedrag om deze spullen te gebruiken. Ga daarom niet denken dat de spullen van een commerciële gym van jou zijn, want dit is niet zo!

Is een home gym beter dan een normale gym? Afbeelding 5

Je moet ergens heen

Nou, natuurlijk moet je ergens heen, maar bij een home gym kun je nog naar een bepaalde plaats in je huis lopen en daar trainen. Zelfs al is je commerciële gym dichtbij je huis, je moet alsnog je huis uit en er naartoe gaan.

Nou voor de meeste mensen lukt dit wel makkelijk. Maar mensen met een slechtere discipline kunnen dit niet en zien dit als een excuus. Als je een home gym hebt, moet je eerst wel een investering doen ja, maar daarna heb je eigenlijk geen excuus om niet te trainen.

Meestal moet je schema rond opening en sluitingstijden bouwen

Dit kan ook weer een reden zijn om een home gym te bouwen en daar te trainen in plaats van een commerciële gym. Zoals eerder al gezegd: In een home gym kan je praktisch gezien altijd in trainen.

Met een commerciële gym moet je kijken wanneer die open gaat als je in de ochtend wilt trainen. En wanneer die sluit als je in de avond wilt trainen.

Is een home gym beter dan een normale gym?  Afbeelding 6

Als er een wereld probleem komt kun je vaak niet meer trainen

Dit is eigenlijk zelf nog de grootste, je weet namelijk nooit wat er in de toekomst gaat gebeuren. Misschien komt er een nieuw virus waar we voor in lockdown moeten. Dit alleen al is een goede reden om te gaan beginnen aan een home gym te bouwen.

En begrijp het niet verkeerd: Je hoeft niet gelijk alles te kopen, je kan beginnen met wat weerstandbanden en een pull up bar te kopen. En dan het rustig opbouwen. Dit is een effectieve manier om een home gym over tijd op te bouwen, vooral als je het nog niet zeker weet.

Conclusie

Wat is nu eigenlijk de conclusie nu we dit allemaal hebben besproken? Nou laten we het simpel houden: Een home gym heeft meer voordelen en minder erge nadelen (voor veel mensen).

Een commerciële gym heeft ergere nadelen (voor veel mensen) en minder voordelen. Dan denk je misschien dat de home gym beter is, maar de voordelen van de commerciële gym zijn ook best wel goed.

Daarom is belangrijk: Als je de voordelen van een home gym beter vind en wel door de nadelen van de home gym heen kan kijken, ga dan voor de home gym en begin met bouwen.

Als je de nadelen van de home gym te erg vind en de nadelen van de commerciële gym niet erg vind en ook de voordelen van de commerciële gym helemaal geweldig vind, ga dan voor de commerciële gym! Eigenlijk is het zo makkelijk.

Meer leren over home gyms?

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *