Een fitnessruimte thuis: Wat je moet weten

In 3 stappen uitgelegd!

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

In dit artikel leer hoe je een fitnessruimte kunt creëren in je eigen huis. Laten we gelijk beginnen.

Stap 1: Kies de juiste ruimte in huis

Bij het creëren van een fitnessruimte is de eerste stap het kiezen van de juiste ruimte in huis. Het is belangrijk om een ruimte te kiezen die groot genoeg is voor de fitnessapparatuur die je wilt gebruiken, maar ook voor bewegingsvrijheid tijdens het trainen. Het laatste dat je wil is restricties op je oefeningen omdat je te weinig ruimte hebt.

Het is handig om na te denken over de vloerbedekking in de ruimte. Kies bij voorkeur voor een vloer die gemakkelijk schoon te maken is en die de vloer eronder beschermt tegen eventuele beschadigingen door zware fitnessapparatuur.

De locatie van de fitnessruimte in huis is net zo belangrijk. Een rustige plek, weg van de drukte en afleiding, kan helpen om je te focussen op je training. Aan de andere kant kan een ruimte met uitzicht op de tuin of natuur juist inspirerend werken. Een kelder is een goede plek, alleen moet je hier weer denken aan eventuele vocht die je hebt.

Overweeg de beschikbare ruimte en locatie

Denk dus na over welke ruimte in huis het meest geschikt is voor een fitnessruimte. Misschien heb je een extra kamer die je kunt omtoveren tot een home gym, of misschien wil je liever een deel van de woonkamer of de garage gebruiken. 

Het is ook belangrijk om na te denken over de locatie van de fitnessruimte in huis. Kies een plek die gemakkelijk toegankelijk is en waar je je kunt concentreren op je training zonder te worden gestoord. Een rustige plek kan helpen om je te motiveren en gefocust te blijven tijdens het sporten.

Zorg voor voldoende ventilatie en verlichting

Een ander heel belangrijk aspect van het hebben van een fitnessruimte is het zorgen voor voldoende ventilatie en verlichting. Goede ventilatie is belangrijk zodat je op warme dagen (of sowieso in het algemeen) je dood zweet.

Zorg ervoor dat er voldoende frisse lucht naar binnen kan stromen en dat eventuele ramen of deuren geopend kunnen worden tijdens het sporten. Daarnaast is verlichting ook van groot belang in een fitnessruimte.

Voldoende natuurlijk licht kan een positieve invloed hebben op je humeur en energieniveau tijdens het trainen. Als natuurlijk licht beperkt is, kun je overwegen om kunstmatige verlichting toe te voegen.

Zorg ervoor dat de verlichting helder genoeg is, maar vermijd verblinding of schittering die je prestaties natuurlijk kunnen beïnvloeden.

Stap 2: Selecteer de benodigde fitnessapparatuur

De juiste fitnessapparatuur kiezen die aansluit bij jouw trainingsdoelen en behoeften is de volgende stap. Allereerst is het belangrijk om te bepalen welke soorten oefeningen je wilt kunnen doen.

Voor cardio kun je denken aan een loopband, hometrainer of roeimachine. Deze apparaten helpen je bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen en het verbranden van calorieën.

Voor krachttraining zijn halterstangen, halterschijven, dumbells, een halterbank en een power rack goede keuzes. Hiermee kun je zowat alles trainen als het kracht op komt. Hiermee moet je natuurlijk rekening houden met de beschikbare ruimte die je hebt in de kamer.

Kies apparatuur die past binnen de beschikbare ruimte en denk aan hoe je dit met zo min mogelijk geluid kan doen. Een goede vloer kan heel goed van pas komen als het aan komt op schokken van gewichten op te vangen.

Het is aan te raden om te investeren in kwalitatief goede apparatuur die lang meegaat. Het is misschien vervelend om meer geld uit te geven, maar vertrouw me, dit is het helemaal waard op de lange termijn.

Denk aan multifunctionele apparaten voor ruimtebesparing

Het inrichten kan een uitdaging zijn, vooral als je beperkte ruimte hebt. Gelukkig zijn er bepaalde multifunctionele apparaten die speciaal zijn ontworpen om ruimte te besparen. Deze apparaten combineren vaak meerdere functies in één, waardoor je een volledige training kunt doen zonder dat je meerdere grote apparaten nodig hebt.

Heel handig voor het besparen van ruimte en geld. Ik geef altijd als tip om alleen apparatuur te kopen die zoveel mogelijkheden bied als maar kan. Het is zonde om een grote machine te kopen voor maar één oefening. Dit kost je onnodig voor ruimte en geld.

Een voorbeeld zijn verstelbare dumbbells, die je de mogelijkheid geven om met verschillende gewichten te trainen zonder dat je een hele set dumbbells hoeft aan te schaffen. Dit bespaart wederom niet alleen ruimte, maar ook kosten.

Ga dus voor dit soort apparatuur en kijk altijd waarvoor je het nog meer kan gebruiken dan alleen wordt aangegeven (zolang het natuurlijk veilig is). Op deze manier kun je optimaal gebruikmaken van je beschikbare ruimte en toch een effectieve training hebben.

Stap 3: Creëer een motiverende omgeving

Het laatste punt: Nu heb je al je plannen uitgevoerd en heb je je apparatuur. Het volgende is het een omgeving maken waar je echt wil trainen. Veel dingen die we net hebben besproken geven je al veel tips om het een fijne plek te maken, maar laten we naar meer opties kijken.

Het is belangrijk om de ruimte op te ruimen en te organiseren. Een opgeruimde en georganiseerde omgeving kan je helpen om je beter te concentreren en je focus te behouden tijdens je trainingen. Maak gebruik van opbergmogelijkheden zoals rekken of kasten om je apparatuur en accessoires netjes op te bergen.

Hang inspirerende quotes, foto’s of posters op die je motiveren en herinneren aan je fitnessdoelen. Door een positieve en stimulerende omgeving te creëren, zal je meer zin krijgen om te trainen en je doelen na te streven. Het is zonde om deze stap over te slaan, omdat je net al die moeite hebt gedaan om alles te bestellen en uit te stippelen. 

Ook kunnen spiegels goed zijn voor verschillende dingen. Je kan je progressie zien als je wat spier hebt opgebouwd of juist bent afgevallen. Daarnaast kun je ook de techniek op al je oefeningen controleren. Allebei hele handige dingen die ook met motivatie heel goed helpen.

Zorg tot slot voor een goede geluidsinstallatie, zodat je tijdens het sporten kunt genieten van je favoriete muziek of podcasts. Muziek kan je helpen om in de juiste stemming te komen en je energie te geven tijdens je trainingen.

Meer over inrichting voor je fitness ruimte? Lees dan dit artikel.

Lees ook: Voordelen van thuis trainen

Als je meer wil weten over wat nou eigenlijk de voordelen zijn van een home gym en je nog zit nadenken, zou ik aanraden om dit artikel hierna te lezen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons op Instagram en Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *