Alle woorden die je misschien niet begrijpt uitgelegd op alfabetische volgorde! Zoek je naar een betekenis van een woord? Vind hier de eerste letter van het woord en kom achter de betekenis!
Inhoudsopgave
B
Bumperplates:
Speciale halterschijven afgewerkt met rubber die speciaal zijn gemaakt voor hoge impact. Je ziet ze bijvoorbeeld dan ook bij Olympisch gewichtheffen. Door deze speciale afwerking zijn ze een stuk duurder dan bijvoorbeeld metalen schijven.
Bench press:
Een oefening waar je op een fitnessbank ligt en de stang vanaf rechte armen tot en met je borstkast en weer terug duwt.
Bicep curls:
Een oefening waar je een extern gewicht (meestal dumbells) met behulp van je biceps van je handen naar je biceps toe trekt.
Back Squat:
Een oefening waar je de stang op je rug of nek legt en vanaf een staande positie door je knieën gaat en weer omhoog komt.
C
Cable crossover:
Een machine waar er aan twee kanten gewichten met kabels zijn. Er zijn twee handvaten zodat je de linker en rechterkant van je lichaam kan trainen.
Calve raises:
Een oefening waar je van een platte voet je hiel naar boven duwt (met behulp van je kuiten) en dan weer terug. Dit traint de kuitspieren in je benen.
Calisthenics:
Een krachttrainingsstijl waar je alleen je lichaamsgewicht gebruikt als gewicht voor de oefeningen.
Compound oefeningen:
Een oefening(en) waar je meer dan 1 spier/spiergroep gebruikt.
D
Dip gordel:
Een gordel waar je gewichten aan kan hangen met behulp van een ketting. Op deze manier kun je oefeningen met lichaamsgewicht doen met extra gewicht door de oefening moeilijker te maken.
Deadlift:
Een oefening waar je de stang van de grond oppakt tot en met de hoogte van je taille en dan weer neerlegt.
Dumbells:
2 gewichten los van elkaar die vast kan pakken en een grote variatie aan krachtoefeningen mee kan doen.
E
Ego lifting:
Oefeningen doen met gewichten die veel te zwaar voor je zijn. Vaak doen mensen dit om indruk te maken op mensen. Ook zeggen mensen vaak dat je je spieren en kracht niet traint, maar alleen je ego.
H
Halterstang:
Een van metaal gemaakte stang die je gebruikt voor het beoefenen van gewichtheffen. Aan een halterstang gaan al je gewichten.
Halterschijven:
Een schijf/plaat gemaakt van metaal of andere materialen met een bepaald gewicht die je aan je halterstang kan doen voor meer gewicht. Het hangt per halterschijf af wat het gewicht ervan is. En dus ook het materiaal.
Haltersteunen:
Een stevige van metaal of ander materiaal ”steun” waar je halterstang op ligt. Je kan deze ook verstellen door de gaten in de je fitnessrek.
Half rack:
Een stevig rek van metaal of ander stevig materiaal. Half racks hebben altijd 2 staven/benen. Dit maakt ze beter voor bijvoorbeeld kleinere ruimtes. Half racks hebben vaak ook een stang om je aan op te trekken of andere oefeningen te doen.
I
Isolatie oefeningen:
Een oefening(en) waar je maar 1 spier/spiergroep gebruikt. Handig voor het ”isoleren” (woord zegt het al) van bepaalde spieren die je meer wil trainen.
J
J-Hooks:
Ook wel haltersteunen genoemd. Dit zijn stevige van metaal of ander materiaal gemaakte dingen waar je halterstang op kan liggen. J-hooks zijn er van de zijkant uit als een J. Vandaar de naam.
K
Kabelsysteem:
Een systeem van sterke kabels waar je gewicht aan moet hangen of waar al gewicht aan hangt. Je kan deze kabels gebruiken voor veel verschillende oefeningen.
L
Leg extension:
Een oefening die je met een bepaalde machine doet waar je je benen vanaf normaal zittend tot en met volledig recht voor je uit doet.
Leg press:
Een oefening waar je met een bepaalde machine een gekozen gewicht van jezelf wegdrukt met je benen.
Lat pulldown:
Een oefening waar je een touw met gewicht (in de sportschool) van boven je hoofd naar de hoogte van je borst trekt met behulp van je rug en vooral je ”lat” spier.
O
Overhead press:
Een oefening waar je een gewicht vanaf je borstkast tot en met rechte armen boven je hoofd duwt. Je hebt ook 2 versies van deze oefening. Staand (standing) en zittend (seated).
P
Powerrack:
Een stevig rek van metaal of ander stevig materiaal. Powerracks hebben altijd 4 staven/benen. 2 achter en 2 voor. Bijna elk powerrack is ook uitgerust met een stang waar je je aan kan optrekken of andere oefeningen mee kan doen.
S
Safety spotters:
Stevige stangen die ervoor zorgen dat je een oefening veilig kan doen doordat de stangen het gewicht overnemen als het te zwaar wordt. Deze kun je in de gaten doen die bij elk fitness rack komen. Je kan kiezen hoe hoog of laag afhangend van de oefening.
Sets en Reps:
Geeft aan hoeveel en hoe vaak je een oefening moet doen. Reps zijn het aantal dat je doet. Sets zijn hoeveel keer je de reps doet na rust. Je doet bijvoorbeeld 8 reps op een oefening. Als je hier 3 sets op hebt doe je dit in totaal dus 3 keer. Met rust ertussen.
T
Trainingsschema:
Een schema waar precies in staat welke oefeningen je doet op welke dag, welke training en hoeveel sets en reps.
Tricep pushdown:
Een oefening waar je een touw met gewicht eraan (in de sportschool) naar beneden drukt met behulp van je triceps.
V
Verstelbare fitnessbank:
Een bank speciaal gemaakt voor fitness. Hierop kun je veel oefeningen doen waar je een fitnessbank voor nodig heb. Een verstelbare fitnessbank kun je ook verstellen in hoogte. Dit is ook weer handig voor de variatie van je oefeningen.
Vlakke fitnessbank:
Een bank speciaal gemaakt voor fitness. Hierop kun je veel oefeningen doen waar je een fitnessbank voor nodig heb. Een vlakke fitnessbank kun je niet verstellen in hoogte.
Verstelbare dumbells:
Dumbells die je met gewicht kan verstellen. Deze gebruiken meestal magneten om het gewicht uit te kiezen, maar het kunnen ook laadbare dumbellstangen zijn. Dit zijn dan kleinere versies van de halterstang.
Cijfers
30 mm:
Geeft de boring aan van de halterschijf. 30 mm is meestal meer voor thuisgebruik. 30 mm halterschijven heb je dus nodig voor 30 mm halterstangen.
50 mm:
Geeft de boring aan van de halterschijf. 50 mm is voor olympische halterstangen en halterschijven. 50 mm halterschijven heb je dus nodig voor 50 mm halterstangen.