De voordelen van thuissporten

Waarom thuissporten een goede beslissing kan zijn

Gemiddelde leestijd: 9 minuten

Altijd al afgevraagd wat de voordelen zijn van thuissporten met een home gym en of je het moet overwegen? In dit artikel bespreken we alle voordelen van thuissporten en het hebben van een home gym hebben! Dus lees snel verder!

#1: Het is comfortabel (Privacy)

Laten we beginnen met het eerste punt: Het is lekker privé, alles is van jou en je hoeft je geen zorgen te maken om mensen die je beoordelen op je techniek en wat je aan het doen bent, mensen die foto’s of video’s maken van hun oefeningen of van hun lichaam of (nog erger) de slechte muziek die je hoort.

Dit is er allemaal niet en je deelt eigenlijk zelf in wat je doet, hoe je dit doet en wanneer je dit doet. Het is dus super comfortabel en zorgt ervoor dat je ook alles op jouw eigen tempo te doen. Plus, je gaat ook nog eens de beruchte sportschool spits uit de weg, omdat je dus thuis traint.

Niet voor iedereen is dit een even goed voordeel, maar alsnog is het een sterk voordeel om rekening mee te houden.

#2: Je hoeft niet uren te wachten bij apparatuur

Laat me je een vraag stellen? Hoe vaak moet jij tijdens de piekuren van een sportschool wachten bij bepaalde apparaten? Het antwoord is waarschijnlijk vaak. En zelfs als het niet de piekuren zijn bij een sportschool, moet je soms alsnog lang wachten bij apparatuur omdat iemand dit gebruikt.

Tuurlijk, dit is normaal voor een sportschool. Je betaalt om alle apparatuur te gebruiken en meerdere mensen doen dit, dus wachten hoort er nou eenmaal bij. Bij een home gym heb je dit probleem alleen niet. Omdat alles van jou is en jij bepaalt wat je met wat doet en wanneer je dit doet.

Dan komt er ook nog eens bij dat je alles kan verplaatsen als je zou willen en zelf de indeling kan bepalen die je wil voor je home gym.

#3: Het is heel toegankelijk

Als iets een heel een fijn voordeel is van een home gym hebben, is dit het wel. Hoe fijn is het namelijk dat als je uit je bed rolt, gaat ontbijten en je ochtend routine doet, daarna gelijk naar een plek in je huis kunt om te gaan trainen?

Of andersom: Net na alle activiteiten in de avond gelijk omkleden en trainen in je home gym. Hoe lekker is dat? Het is namelijk super toegankelijk. Je hoeft niet nog ergens naartoe en het is dus super makkelijk om gelijk te gaan trainen. Niet zoveel dingen houden je tegen om niet consistent te trainen.

Bij een sportschool daarin tegen moet je door poortjes of je aanmelden, naar de kleedkamers, langs alle mensen en dan aan je warming up en sportsessie beginnen. Dit is een stuk minder toegankelijk dan je thuissportsessies in je home gym.

#4: Er is geen reistijd

Zoals net misschien al een beetje uitgelegd, omdat een home gym zo toegankelijk is en ook in je eigen huis is, is er geen reistijd. Als je de tijd dat het kost om van jou plek op het huis naar de kamer van de home gym te gaan dan.

Mensen die ver van de stad wonen of sowieso een sportschool hebben die ver van hun huis is, moeten de extra tijd nemen om op de fiets te stappen, in de auto te stappen of het openbaar vervoer te pakken. Dit zijn allemaal extra stappen die je moet ondernemen om te gaan sporten.

Extra stappen en barrières die je eerst moet doorlopen of overheen moet voordat je kunt sporten, kunnen ervoor zorgen dat je de tijd niet meer hebt op een dag of de motivatie of discipline verliest om die dag te gaan trainen.

Als je deze barrière doorbreekt, door de reistijd te elimineren met een home gym heb je veel minder kans dat je sportsessies overslaat door reistijd.

#5: Je hebt minder excuses om niet te sporten

Al deze dingen: Mensen die foto’s en video’s maken van hun sportsessies, reistijd, mindere toegankelijkheid en soms uren wachten bij apparatuur, zorgt er allemaal voor dat je iets genaamd ”excuses” kan maken.

Je kan mensen of nog vaker jezelf vertellen dat je vandaag niet kan trainen omdat je ”teveel reistijd hebt”, ”te lang moet wachten bij apparatuur”, ”naar binnen gaan is eng met iedereen om me heen” en nog veel meer excuses die je kan maken. Al deze dingen heeft een home gym niet.

Deze excuses kun je namelijk niet maken bij een home gym. Reistijd? Niet aanwezig. Mensen die foto’s en video’s maken van hun sportsessies of oefeningen? Niet aanwezig. Minder toegankelijk? Verre van, juist heel toegankelijk. Mensen beoordelen me op alles? Niet aanwezig.

Het enige echte excuus dat je kunt maken om niet thuis te sporten is ”Ik heb geen zin”. Helaas gaat het excuus ”Ik heb geen zin” nooit weg, wat je ook doet. Hier moet je uiteraard met discipline gewoon doorheen gaan.

#6: Als sportscholen sluiten kan jij doortrainen

Het laatste voordeel is een voordeel waar ik zelf heel erg achter kwam in de corona periode. Als de sportscholen sluiten, kan jij doortrainen met een home gym. Thuissporten is super makkelijk. Ook in een lockdown.

Maar het hoeft niet alleen handig te zijn tijdens een lockdown, wat een situatie is die niet vaak tot nooit voorspeeld. Ook is er namelijk de mogelijkheid dat de plaatselijke sportschool waar jij naartoe gaat failliet gaat of weg gaat. Dan zit je zonder sportschool of moet je een nieuwe zoeken.

Als er ooit een reden is waardoor de sportscholen sluiten, kan je altijd zonder gezeik en problemen door trainen!

Meer over thuissporten

Wil je meer over thuissporten leren? Lees dan dit artikel hierna en leer meer over hoe je thuis aan fitness kan doen en waarom je dan niet altijd een home gym nodig hebt.

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons op Instagram en Facebook en deel dit artikel met iemand die er wat aan heeft. Het helpt enorm!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *