Fitness thuis: Hoe je kan starten!

Je hebt niet altijd een home gym nodig!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Fitness thuis: Hoe je kan starten! Fitness thuis is super fijn voor veel mensen: Geen dingen die bezet zijn, geen irritante gym muziek en nog het beste voor sommige mensen: Je kan op je sokken trainen!

Toch is het belangrijk dat je de goede spullen hebt om te beginnen (dit hoeft niet veel te zijn) en moet de goede oefeningen doen en een trainingsschema maken en je hier ook aan houden.

In dit artikel ga ik hier allemaal heel diep op in. Dus zonder verder gepraat, laten we dan maar snel beginnen!

Doe de juiste oefeningen

Als je thuis wilt starten met fitness is het belangrijk dat je de juiste oefeningen hebt en dat je deze goed uitvoert. Heb je dus een oefening die je wilt doen maar waar je iets van trainingsspullen voor nodig hebt, dan moet je dat dus kopen. Hier komen we zo op alleen en is alleen als je het echt nodig hebt.

Voor nu kijken we naar de juiste oefeningen. En toevallig is er een artikel op de website die hier heel specifiek op in gaat. Daarom zou ik aanraden om deze even te lezen als je meer informatie wilt over welke oefeningen het best zijn voor welke spier, hier is de link: Welke oefening voor welke spier?

Man doet push up op veldje

Simpele lichaamsgewicht oefeningen waar je heel veel aan hebt:

Maar goed, ik wil wel alsnog even de basis goede oefeningen bespreken. En als je net begint met fitness thuis heb je nog niet veel spullen of misschien zelfs helemaal niks. En dit geeft niet, want je kan heel veel goede lichaamsgewicht oefeningen doen die je super sterk en gespierd maken.

Misschien wil je later ook meer oefeningen kunnen doen en dit snap ik, maar hier zijn wat goede oefeningen die je al kan doen (of tegen een kleine investering):

 • Push ups: Blijven goed, heel effectief en gemakkelijk.
 • Pistol squats: Geen spullen nodig, handig voor beentraining op het begin en een stuk moeilijker dan normale air squats.
 • Pike push ups: Handig voor je schouders, gemakkelijk te doen en verder niks nodig en je kunt het veel moeilijker maken met andere variaties.
 • Bulgarian split squats: Goede oefening voor je benen en goed in combinatie met pistol squats.
 • Bodyweight rows: Goed voor trekkracht en ook gemakkelijk te doen. Wel een kleine investering is nodig.
 • Pull ups: Beste oefening voor rug en misschien ook wel biceps. Kost ook weer een kleine investering.
 • Dips: Heel handig voor je duwkracht en ook goed voor je bovenlichaam. Ook weer een investering is nodig.

Wat je nodig hebt voor sommige oefeningen:

Zoals je ziet is niet alles gratis of zonder iets te doen. Heel veel oefeningen met je lichaamsgewicht wel maar andere dan weer niet. Ik zou aanraden (als je dit echt wil gaan doen) om een goede pull up bar te kopen voor pull ups. Op gorilla sports is dezelfde die ik heb.

 • Gratis verzending

 • Grootste assortiment fitnessartikelen van Nederland sinds 2012

 • 2 jaar garantie

 • Klanten geven een 8.3/10

 • 14 dagen retourrecht

 • Track & trace

 • Achteraf betalen

En als je dan nog iets wilt 2 parallel bars (voor dips en bodyweight rows) of een andere dip bar waar je allebei kan doen. (Deze parallel bars heten meestal dips bars en zijn best hoog maar niet te hoog, deze heb je ook op gorilla sports).

Man doet pull up op pull up bar

Als je geen geld wilt investeren of als je dit nog niet wilt of nog niet kan, kun je altijd gaan voor de gratis optie om ook deze oefeningen te doen. Alleen is het nadeel, dat je ergens heen moet. En het voordeel van thuis sporten is dat je het allemaal thuis hebt.

Maar goed, je hebt namelijk allemaal calisthenicparken waar je dip bars, pull up bars, low bars, high bars, ringen en nog meer hebt. Als je eentje in de buurt hebt heb je mazzel, maar heb je dit niet en is er ook geen speeltuin met bijvoorbeeld een pull up bar, dan heb je aardig pech.

Je kunt het altijd doen hoor, en het blijft altijd gratis. Dus als je echt even niks kwijt kan of wil, zou ik dit doen. Misschien alleen even nadenken als je ver van dit soort dingen woont.

Maar goed we hebben alle goede oefeningen en al een beetje spullen die je daar eventueel voor nodig zou kunnen hebben, laten we dan nu doorgaan naar het volgende onderdeel.

Investeer in essentiële dingen

Je gaat nu naar de volgende stap: Investeren in de essentiële dingen. Het is dus belangrijk dat je geld investeert in de dingen die je nodig hebt. Dit kan bijvoorbeeld een pull up bar zijn voor pull ups etc. Maar ook kun je ervoor kiezen om een hele gewicht set te kopen.

Hiervoor moet je wel een stuk meer spenderen, maar als je dat wilt, moet je dat doen. Als je wilt beginnen met thuis fitness is het misschien nog niet handig om gelijk een powerrack en halterstang met halterschijven en bench enzovoort te kopen. Je bent dan veel beter af om dingen zoals een pull up bar en dip bars te kopen.

Man doet oefeningen in sportschool

De dingen die ik het meest aanraad zet ik hieronder op een rijtje zoals ik net ook deed met de effectieve oefeningen:

 • Pull up bar (handig voor pull ups en variaties en nog veel meer, de opties zijn bijna eindeloos)
 • Dip bars (voor dips en bodyweight rows en nog veel andere oefeningen)
 • Parralettes of opdruksteunen (handig voor diepere push ups en skills zoals de handstand of L-sit)
 • Weightvest (effectief om lichaamsgewicht oefeningen zwaarder te maken)

Nou zal ik zeggen een pull up bar 1 van de eerste als niet het eerste essentiële ding is dat je nodig hebt. Je kunt namelijk anders niet echt pull ups doen en niet echt veel pull oefeningen. Dus als je thuis aan fitness wilt beginnen maar niet veel wilt uitgeven. Dan is dit de belangrijkste investering die je nodig hebt.

Ook nog even een kleine en slimme tip: Je kunt een rugtas vullen met zware dingen (veel boeken of iets anders) en dan kun je daarmee een weighted vest mee vervangen. Heel veel weighted vests zijn altijd beter dan dit, maar als je niet veel geld wilt of kan besteden is dit echt een aanraden waar ik zelf ook veel gebruik van heb gemaakt.

Ben je eventueel nou wel geïnteresseerd in een full on home gym bouwen? Dan zou ik aanraden om op deze link te klikken: Wat heb je nodig voor een home gym?

Maak een goed trainingsschema

Het is belangrijk dat je een goed trainingsschema kiest en maakt met naast de juiste oefeningen natuurlijk ook de juiste split. Voor de juiste split heb ik ook artikel gemaakt (kun je hier lezen) maar ik wil het nu vooral hebben over de basis oefeningen. En natuurlijk je doelen.

Ik zou aanraden om te kiezen tussen full body en PPL (push, pull, legs). Als je net begint kun je het best beginnen met full body wat inhoud dat je elke training je hele lichaam traint. Je kunt ook voor PPL (push, pull, legs) gaan, waar je dus verschillende dagen verschillende spiergroepen traint.

En ik ga er nu niet zo diep op in (lees nogmaals het gelinkte artikel als je hier wel specifiek over wilt weten) maar er zijn alleen een aantal nadelen voor beginners met dit soort trainingssplits. Eén van de nadelen is dat je als beginner (en dan spreken over het algemeen).

Dat je nog eerder kan stoppen door gebrek aan motivatie. En natuurlijk ook nog het feit dat je als beginner nog moet wennen aan de trainingen en je dus soms door spierpijn en te weinig rust tijd een training moet skippen.

En als je dan een trainingsschema hebt waar je verschillende spiergroepen traint per training, dan kan het best zijn dat je een hele week 1 spiergroep niet traint.

Verdeel je schema goed over de week

Verder is het dus ook nog handig dat je trainingsschema goed over de week verspreid. Dit betekent voor full body dat je niet dit doet als je 3 trainingen doet:

 • Maandag: Full body
 • Dinsdag: Full body
 • Woensdag: Full body
 • Donderdag: Rust
 • Vrijdag: Rust
 • Zaterdag: Rust
 • Zondag: Rust

Je moet het dus goed verspreiden over de week. En je hoeft niet na elke training een dag rust te houden, maar wel minstens 1 dag rust met de spiergroep die je die dag hebt getraind. En als je full body doet train je dus al je spieren en heb je dus 1 dag rust nodig tussen trainingen.

Pen en papier

Als je dus 3 full body trainingen hebt kun je deze bijvoorbeeld op maandag, woensdag en vrijdag doen. Je kan altijd nog meer trainingen doen, maar houd rekening dat je de spiergroep die hebt getraind genoeg rust geeft.

Zorg dat je home gym of sportruimte fijn en rustig is

Tot slot nog een laatste tip: Zorg dat je fitness ruimte thuis comfortabel en fijn is. Zorg bijvoorbeeld voor een goede temperatuur, niet te koud en te warm. En zorg dat het mooi is zodat je er echt wilt zijn.

Als het niet mooi is en de temperatuur slecht is. Dan wil je er niet zijn en ga je er ook minder trainen. Zorg er dus voor en doe er alles aan zodat je er wilt zijn!

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft in de corona periode toen alle sportscholen gesloten waren een hele mooie home gym opgebouwd en deelt al zijn home gym ervaring, kennis, fouten en meer met je in artikelen!

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *