Eigen home gym bouwen?

Een specifieke uitleg en wat je hier voor nodig hebt!

Gemiddelde leestijd: 30 minuten

Dus jij wil je eigen home gym bouwen? Dan ben je hier op de goede plek! Weet je nog niet zeker, dan zijn hier trouwens wat redenen die je kunnen overtuigen:

Ook al is de sportschool een hele goede plaats om gezond te worden en te trainen. Toch zijn er een paar problemen: Er zijn vaak dingen bezet en je kan je irriteren aan mensen.

Er zijn veel meer redenen waarom je een home gym wil die je hier kan vinden, maar ben je nou opzoek naar een goede home gym? Lees dan verder!

Afbeelding 1

De essentiële spullen:

#1: Goede halterstang

Deze stang, gaat ervoor zorgen dat je allerlei klassieke en nog steeds goede oefeningen kan doen zoals: Bench press, Deadlift, Squat, Overhead press nog veel meer. Het begint allemaal hiermee.

Wat is de beste is misschien je vraag: Nou koop er één van goede kwaliteit die je niet teleurstelt. Eerst kun je het best een halterstang van 220 cm zoeken omdat deze meestal heel goed zijn en je hier ook geen problemen met breedte mee krijgt. (Hier zo meer over).

En zorg ervoor dat het maximaal belastbaar gewicht niet al te laag is. 250/300 kg maximaal belastbaar gewicht is al heel goed.

Afbeelding 2

Maar als je nog meer dan 250 kilo wil, ga dan voor een 50 mm 220 cm olympische halterstang die vaak tot 350 kilo of zelfs meer gaan en voor algemene training is, tenzij je meer wilt benchen of meer wilt deadliften, enzovoort. Koop dan een gespecialiseerde stang.

Alsnog is aan te raden om een halterstang voor algemene training te kopen. Waar koop je nou goede halterstangen? Nou hier zijn er een paar voor je, (eerste heb ik zelf ook). Hij is belastbaar tot 250 kilo en is 220 cm lang en weegt 10 kilo.

#2: Een goed powerrack of half rack

Net hoorde je: Hier begint het allemaal. En dat klopt. Maar als je een halterstang hebt, dan heb je ook rack nodig. Als je namelijk met hoger gewicht gaat trainen (dit komt zo) dan is het moeilijk om de stang zelf te verplaatsen.

Daarvoor heb je een powerrack, die er voor zorgt dat jij je oefeningen zoals: Squat, bench press, standing overhead press, seated overhead press en nog veel meer kan doen. Ook beschermt een powerrack je tegen het mis gaan van de oefening.

Afbeelding 3

Dit heten safety spotters en ze komen bij een powerrack. Zet ze op de goede hoogte en je bent veilig. Deze dingen zorgen ervoor dat het je stang opvangt op de ”negative” van je oefening.

Je powerrack moet wel stevig zijn en je moet ervoor zorgen dat de door jou gekozen halterstang erop past (met een 220 cm halterstang lukt dit bij bijna elk power/half rack). Daarom is dit powerrack een goede fit daarvoor:

Zoek je iets wat je meer ruimte bespaart en nog steeds een goed rack is, dan is dit een hele goede optie:

Wil je nou meer weten over het verschil tussen powerracks en half racks? Klik hier!

#3: Fitness bank (verstelbaar of plat)

Het volgende essentiële item dat bijna elke home gym moet hebben, is een fitness bank. Als je een halterstang met powerrack of half rack hebt, kun je al veel oefeningen doen, maar bijvoorbeeld nog geen bench press of andere oefeningen waar je voor moet zitten.

Je kunt deze bank ook gebruiken voor allerlei andere oefeningen. Dit is dus een essentieel item, maar nu is de vraag nog:

Afbeelding 4

Wil je een verstelbare fitnessbank of vlakke fitnessbank. Een verstelbare fitnessbank is heel goed voor variatie omdat je de bank in verschillende hoogtes kan verstellen. Dit maakt het nog beter voor een grote variatie aan oefeningen.

Het enige probleem is dat deze meestal wat duurder zijn, als je een goede wilt vinden die genoeg gewicht aan kan. Verder is een verstelbare fitnessbank geweldig en over het algemeen een betere optie.

Aan de andere kant heb je een vlakke fitnessbank, dit is een fitnessbank die je niet kan verstellen, maar wel gewoon heel goed werkt. Je kan nog steeds gebruiken voor een variatie aan oefeningen, alleen wel voor iets minder variatie.

Ook is een voordeel dat deze of goedkoper, of veel meer gewicht aan kunnen, ze zijn allebei goed, maar jij moet uiteindelijk zelf kiezen wat het beste voor jou is.

 • Wil je meer variatie? Ga dan voor verstelbare fitnessbank.
 • Maakt variatie in oefeningen je niet uit of is dat niet belangrijk? Ga dan voor vlakke fitnessbank.

Vind je het nou nog moeilijk om te kiezen tussen verstelbare fitnessbank of juist vlakke fitnessbank? Lees dan even dit artikel!

#4: Halterschijven

Je home gym mist nog halterschijven. Dit zijn zeg maar de platen die je aan je halterstang doet. Het hangt er natuurlijk van je halterstang af welke boring je moet kopen.

Heb je een 30 mm diameter halterstang? Koop dan 30 mm halterschijven. En heb je een 50 mm diameter halterstang? Koop dan 50 mm halterschijven. Je snapt het wel.

Maar welke soort halterschijven moet je eigenlijk kopen? Je hebt er verschillende. Er zijn bumperplates, deze zijn best wel duur en het is alleen aan te raden als je het gewicht heel vaak laat vallen, anders niet.

Afbeelding 5

Ook zijn er gekalibreerde schijven. Deze zijn goede kwaliteit en zien er goed uit, maar kosten ook een stuk meer.

Maar de beste optie voor de meeste mensen is metaal. Halterschijven van metaal, zijn een goede prijs en werken goed. Er zijn ook halterschijven van kunststof die werken, je kan altijd een mix van allebei nemen.

Hoeveel gewicht moet je nemen?

Maar goed, nu je een beetje weet welke soort halterschijven je moet nemen (en ja als je vaak het gewicht laat vallen zijn bumperplates een goede optie, wel aan te raden om ze in een setje te kopen, anders is het veel te duur).

Wil je waarschijnlijk weten: Hoe veel gewicht moet ik nemen? Nou het mooie aan halterschijven is dat je altijd meer kan kopen. Maar voor als je net begint is dit het beste:

Gif
 1. Minstens 2 paren (dus 4 in totaal) 20 kilo halterschijven (op deze manier kun je zwaarder gaan).
 2. Minstens 1 paar 15 kilo en 10 kilo gewichten (Dit is heel handig, en je kunt er later altijd nog 1 paar van 10 en 15 kilo bij kopen).
 3. 1 of 2 paren van 5 kilo (Zo kun je kleinere sprongen maken in gewicht).
 4. 1 of 2 paren van 2,5 kilo (Op deze manier kun je sprongen van 5 kilo maken op je halterstang).
 5. En tot slot kun je altijd nog, als je wilt een paar van 1,25 kilo kopen (Dit helpt met de super kleine sprongetjes).

Dit zijn een beetje de gewichten die je kan kopen. Maar op heel veel plekken vragen ze veel te veel voor halterschijven. Op de volgende sites kun je hele goede deals vinden met 30 mm en 50 mm halterschijven.

Denk dus wel aan welke boring je wilt: 50 mm of 30 mm.

#5: Dumbells

Dumbells is een handige tool die je home gym goed kan gebruiken. Je kunt op deze manier meerdere oefeningen doen die je halterstang je niet laten doen. Maar hier is het ding: Veel mensen kopen vaste dumbells. Dit doen ze omdat ze denken dat het goede dumbells zijn.

En ja dit is misschien waar, maar je moet je ook beseffen dat dit vast gewicht is en je veel beter af bent, om verstelbare dumbells te kopen. Tuurlijk, als jij een goede deal lijkt te zien voor een paar setjes met dumbells, ga dan je gang.

Afbeelding 6

Maar je kunt veel beter verstelbare dumbells kopen. Een 15 kilo dumbell is en blijft een 15 kilo dumbell. En met verstelbare dumbells wordt trouwens niet per se de dure verstelbare dumbells bedoeld die je voorbij hebt zien komen.

Als je wat extra geld wilt spenderen dan is dat nooit verkeerd met home gyms, maar anders kun je ook gewoon ”normale” verstelbare dumbells kopen. In ieder geval, wat je ook kiest, zorg ervoor dat je het gewicht kan verstellen want dit bespaard je geld en ruimte, tenzij jij een goede deal vind natuurlijk.

 • Bestellen en betalen via bol

   

 • Inclusief verzendkosten, verstuurd door  Pallets&Co

 • Ophalen bij een bol afhaalpunt mogelijk

 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

 • Wettelijke garantie via Pallets&Co

Accessoires (ga eerst voor de essentiele spullen):

#1: Dip gordel

Een dip gordel zorgt ervoor dat je je halterschijven erop kan laden. Je kan hiermee oefeningen met je lichaamsgewicht plus het extra gewicht van de dip gordel en halterschijven doen allemaal door deze dip gordel.

Het beste is: Een dip gordel is helemaal niet zo duur en je kunt er al één kopen voor rond de 30 euro. Als je geluk hebt, kun je er één voor zelfs 20 euro kopen. Wel wil je er één hebben die wat gewicht aan kan. Denk er dan aan één die tot 100 kilo belastbaar is.

Dit is een hele goede extra voor je home gym en als je lichaamsgewicht oefeningen zoals pull ups en dips wilt doen met extra gewicht is dit zeker een aanrader.

 • Gratis verzending

 • Grootste assortiment fitnessartikelen van Nederland sinds 2012

 • 2 jaar garantie

 • Klanten geven een 8.3/10

 • 14 dagen retourrecht

 • Track & trace

 • Achteraf betalen

#2: Weerstandbanden

Weerstandbanden missen ook nog aan je home gym en hier is waarom:

 1. Ten eerste kun je ze heel goed gebruiken om op te warmen.
 2. Verder kun je een oefening makkelijker of moeilijker maken. Dit is meestal een oefening met lichaamsgewicht.
Afbeelding 7

Door de weerstandbanden zorgt het ervoor dat de oefening minder zwaar is en je er kracht en techniek mee kan opbouwen. Ook kun je het ook gebruiken om gewoon allerlei soorten oefeningen te doen.

Er zijn zelfs mensen die met gebruik van weerstandbanden en lichaamsgewicht hun hele lichaam gingen trainen. Een hele goede extra dus en net zoals de dip gordel is deze ook redelijk goedkoop:

 • Bestellen en betalen via bol

 • Inclusief verzendkosten, verstuurd door AJ-Sports.nl

 • Ophalen bij een bol afhaalpunt mogelijk

 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

 • Doordeweeks ook ’s avonds in huis

#3: Bokszak

Mis je nog goede cardio voor je home gym? Dan is een bokszak geen verkeerde optie. Naast dat een bokszak je kracht verbetert, kan het namelijk ook hele goede cardio zijn.

Een bokzak kan hier dus heel erg bij helpen en dit is waarom het een goede extra is voor je home gym. Houd je niet zo van op een hangend ding slaan die niet terug stoot?

Afbeelding 8

Dat is logisch, vertrouw er ook niet heel erg op dat je een goede vechter bent als je goed op een bokszak kan slaan. Maar goed, als je meer hebt met een cardio apparaat. Is dit één van de extra’s die je als je er niet veel mee hebt, best wel kan overslaan. Bedenk zelf wat het beste voor jou is:

 • Bestellen en betalen via bol

   

 • Inclusief verzendkosten, verstuurd door De Kennemergroep

 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

 • Wettelijke garantie via De Kennemergroep

#4: Cardio apparaat

Nu we het toch over cardio hebben: Een cardio apparaat kan handig zijn als je misschien nog cardio mist in je home gym. Dit kan een fietst zijn, een loopband of wat dan maar om je cardio te doen.

Als je voelt dat je home gym dit nog mist dan is dit zeker aan te raden. Onthoud wel dat dit een grotere investering is dan een setje weerstandbanden of een dipgordel. Een loopband kan namelijk wel serieus geld kosten.

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *