Welke vloer heb je nodig voor je home gym?

Deze vloeren zijn goed voor je home gym!

Gemiddelde leestijd: 13 minuten

Welke vloer heb je nodig voor je home gym? Als je meer met je home gym bezig bent, of als je er echt dingen in wilt gaan zetten, wil je natuurlijk dat je vloer goed is beschermd.

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je dumbells of halterschijven laat vallen. En als je dan geen goede vloer hebt, kun je je vloer van je huis of garage beschadigen.

Misschien denk je dat je vloer bij bijvoorbeeld je garage niet kan beschadigen en misschien is dat ook zo, maar er is ook nog de kans dat je dumbells of halterschijven of andere uitrusting kan beschadigen.

Je hebt voor een goede home gym dus een goede vloer nodig die je vloer van je huis of garage en je uitrusting beschermd. Maar welke vloeren zijn nou heel goed hier voor en welke juist echt super slecht?

In dit artikel ga ik je helpen. Ik ga je helpen en je niet lang laten we wachten, dus lees snel verder!

Waarom heb je een goede vloer nodig?

Ik wil nog even bespreken waarom je een goede vloer nodig hebt. Ten eerste is het belangrijk dat je vloer goed is beschermt zoals ik net al zei. Dit is eigenlijk de vormelijkste reden. Stel je hebt een houten vloer en dan laat je bijvoorbeeld een 20 kg halterschijf keihard vallen.

Dit maakt super veel geluid en is slecht voor je vloer. Je wilt je vloer dus beschermen en zorgen dat je het minder luidruchtiger wordt. Je wilt hier dus ook goede fitness vloeren voor.

Naast al dit, ziet een goede vloer voor je home gym er ook gewoon beter en leuker uit.

Welke vloer heb je nodig voor je home gym? Afbeelding 1

Zoek de juiste afmeting

Het licht waarschijnlijk wel voordehand liggend, maar je moet natuurlijk wel de juiste afmetingen zoeken. Je moet bijvoorbeeld de kamer waar je je vloerbescherming wilt inleggen, opmeten en zo kom je te weten hoeveel je nou eigenlijk nodig hebt.

Het is zoals ik net al zei heel voordehand liggend, maar toch wou ik het even zeggen.

Puzzel vloeren

De eerste vloer die er is, zijn een soort puzzel vloeren. Ik zeg alvast: Vermijd deze. Ze zijn dun, gemaakt van foam en gaat je vloer echt niet beschermen. Als je deze dus voorbij ziet komen (ze zijn in een soort puzzel vorm), kijk dan eerst of ze gemaakt zijn van foam of niet.

Welke vloer heb je nodig voor je home gym? Afbeelding 2

Is dit niet zo, dan is kan het nog best een redelijke mat of vloer zijn, want rubber werkt best wel heel goed.

Als die wel van foam is, moet je weten dat dit heel dun materiaal is en je vloer dus echt totaal niet gaat beschermen. En het bied ook nog geen eens stabiliteit bij bijvoorbeeld squatten of deadliften.

Puzzel vloeren van foam, grappig en leuk als vloer, maar zeker niet als vloer voor je home gym of een kamer waar je soms zware gewichten gaat tillen en soms ook nog eens laat vallen.

Rubberen vloermatten

De volgende vloer die wel echt helpt met stabiliteit en het beschermen van je vloer, zijn rubberen vloermatten. Degene die ik heb gevonden zijn ook in een puzzel systeem, maar dat maakt niet uit want de mat is dik genoeg zodat je stabiel kan staan en het dus je vloer beschermend.

Ook is deze vloer van onder andere rubber gemaakt in plaats van foam. De vloer is dus best wel hoge kwaliteit en kan je home gym ook best wel veel mooier maken.

Wel zou ik aanraden om nog even te wachten met kopen, want je er zijn misschien nog betere matten en/of vloeren. Maar als je deze al goed vind, houd deze dan in je achterhoofd. Hieronder kun je de vloer bekijken:

 • Bestellen en betalen via bol

   

 • Inclusief verzendkosten, verstuurd door iBuy24

 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

 • Wettelijke garantie via iBuy24

Horstalmats

De volgende vloer voor je homegym zijn horstalmats. Een beetje gekke naam misschien, maar het zijn behoorlijk goede matten. Of ja matten, ze zijn heel dik en beschermen je vloer optimaal. Ook hoor je het een stuk minder als je bijvoorbeeld een halterschijf laat vallen.

De halterschijf die je misschien liet vallen wordt ook niet beschadigt (tenzij je het echt laat vallen van heel hoog, maar dit gebeurt eigenlijk niet). Horstalmats zijn een stuk zwaarder en kun je zeker ”heavy duty” noemen.

Welke vloer heb je nodig voor je home gym? Gif

Met hogere kwaliteit komt meestal ook helaas meer geld kijken, maar dit is alleen maar logisch. De grote fout die ik wil dat je vermijd is horstalmats niet kopen omdat je ze te duur vind en dan naar foam tegels gaan.

Het is duurder ja, om horstalmats te kopen, maar zo meteen is je hele vloer beschadigt en dan wat moet je dan. Je hebt een serieuze home gym, dus dan heb je ook een serieuze vloerbescherming nodig, zoals horstalmats of rubberen vloermatten.

 • Bestellen en betalen via bol

   

 • Inclusief verzendkosten, verstuurd door iBuy24

 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

 • Wettelijke garantie via iBuy24

Hoe weet je of je een goede vloerbescherming hebt gevonden?

Hoe weet je nou of je een goede vloerbescherming hebt gevonden? Hiervoor moet je naar een paar dingen kijken:

 1. Is de mat of vloerbescherming dik genoeg?
 2. Voelt het stevig aan?
 3. Is het stevig en sterk materiaal?
 4. Heb je stabiliteit en stevigheid als je erop staat?
 5. Hoe goed beschermt de vloer je vloer en het voorwerp als je iets laat vallen?

Dit zijn de 5 belangrijkste dingen waar je op moet letten en zo weet je of een goede kwaliteit vloerbescherming hebt of dat het troep is. Het is altijd handig om dit te doen en om te kijken of je met een goede vloerbescherming te maken hebt.

Welke vloer heb je nodig voor je home gym? Afbeelding 3

Hele dunne tegels die gemaakt zijn van zachter materiaal zijn echt vreselijk voor vloerbescherming voor je home gym en ik snap niet waarom sommige webshops dit nog steeds aanbieden als ”fitnessvloer”.

De beste tip die ik je mee kan geven is dat je meestal vloerbescherming voor je home gym met rubber of sterker materiaal moet nemen. En dingen met puzzelvloer en foam te vermijden.

In het kort: Harder en dikker materiaal is veel beter voor vloerbescherming dan zachter en dunner materiaal. Ik hoop dat je deze tip onthoud, want je kan er veel geld en ergernis mee vermijden.

Ik hoop dat je wat had aan deze informatie en nu meer weet over vloerbescherming voor home gyms en nu ook weet wat je moet kopen, zonder bang te zijn het verkeerde te kopen.

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *