Alles over halterstangen voor je home gym

Wat je allemaal moet weten

Gemiddelde leestijd: 10 minuten

In dit artikel gaan we het hebben over halterstangen en wat je allemaal moet weten voor je home gym. Alles dat je moet weten over de verschillende maten, welke goed zijn en welke juist niet en nog veel meer! Laten we direct beginnen!

Waar worden halterstangen voor gebruikt?

Halterstangen worden gebruikt als drager van het gewicht van onder andere halterschijven. Als je geen halterstang zou hebben zou je maximaal met een zware 20 kg of 25 kg halterschijf kunnen trainen.

Natuurlijk ook met dumbells als je die hebt maar over het algemeen maakt een halterstang het mogelijk om zwaarder gewicht te tillen dan anders mogelijk is.

Waar moet je op letten bij halterstangen?

Oké, halterstangen zijn dus de drager van gewichten en hebben dus een best grote verantwoordelijkheid. Hierdoor zijn er veel belangrijke dingen waar je op moet letten bij het oriënteren voor een halterstang.

Als je ervoor kiest om dit allemaal te negeren en ”de eerste de beste” stang te kiezen die je vindt moet je wel weten dat dat flink wat geld kon kosten en naast dat, nog belangrijker: Je veiligheid in gevaar brengen.

Maximale belastbaarheid

Dit is één van de belangrijkste dingen om uit te zoeken bij het oriënteren van een halterstang. Een halterstang die maximaal belastbaar is tot en met 100 kg gaat squatten met 110 kg niet heel leuk vinden.

Op het eerste oog lijkt het oké omdat die nog niet on the stop afbreekt, maar serieus, als er staat dat die maximaal belastbaar tot en met 100 kg is, ga dan niet verder dan dit. Het is nou niet per se belangrijk om de tot zwaarst belastbare halterstang te pakken, absoluut niet.

Het gaat het eerder om dat je jouw trainingen comfortabel kan doen, zonder dat je een grote kans hebt om dat de stang tijdens een set afbreekt. Dit wil natuurlijk helemaal niemand.

Dus weet je vanzelf dat je hard en zwaar wil gaan trainen, kies dan voor een halterstang die hoger belastbaar is, weet je dat je alleen licht wil gaan trainen bijvoorbeeld, dan is een halterstang die lager belastbaar is prima.

Maar zorg wel dat je veilig kan trainen, veiligheid gaat boven geld, dus wees niet bang om meer te betalen voor een betere stang. Dit is sowieso de hoofdregel voor alles voor je home gym.

Lengte van de halterstang

Het tweede punt is lengte en materiaal. Het eerste dat je moet weten is dat de lengte van heel veel halterstangen 220 cm is. Dit is een soort van de standaard lengte die ook aangeraden wordt. Zelf heb ik er ook één van 220 cm en dit is vaak wel de beste.

Ik zeg vaak omdat er één simpele reden is waar je deze lengte niet per se hoeft te volgen. Deze reden is omdat je niet veel ruimte hebt. 220 cm is namelijk best veel en een stang van deze lengte steekt best vaak uit.

Als je deze stang in combinatie met een powerrack doet kun je het powerrack niet makkelijk in een hoek schuiven tenzij je de halterstang ook eraf doet. Alleen als je echt heel weinig ruimte hebt zou je ervoor kunnen kiezen om deze lengte niet te volgen.

Als oplossing voor dit probleem kun je er wel altijd voor kiezen om de stang in de hoogte op te bergen zoals hieronder:

Verder zijn er wel een paar redenen om juist niet af te wijken van de lengte van 220 cm voor een halterstang. Deze staan hier hieronder:

  1. Veel powerracks zijn gemaakt voor de 220 cm lengte van een halterstang, als je hier dus van afwijkt heb je kans dat ze niet op een powerrack passen je hebt gekocht.
  2. Veel halterstangen die afwijken van de lengte van 220 cm zijn slechte kwaliteit en niet je geld waard. Maar dit geldt niet voor alle halterstangen.

De verschillende diameters

Nog een zeer belangrijk iets dat je moet weten van halterstangen zijn de verschillende diameters. De twee bekendste diameters zijn 30 mm en 50 mm. Het is heel belangrijk dat je de juiste diameter pakt.

Als je dit niet doet, zou het kunnen voorkomen dat je straks een 50 mm halterstang hebt met 30 mm halterschijven of andersom. Je hebt in dit geval dan niks aan je halterschijven of halterstang.

Wees does op je hoede voor de verschillende diameters. Voor mij was het geval dat ik al een hele set 30 mm halterschijven had en toen niet veel keus meer had om een 30 mm halterschijf te kopen. Ik ben trouwens wel blij met mijn uitrusting want de 30 mm halterstang die ik heb is zeer goede kwaliteit.

Het verschil tussen 50 en 30 mm halterstangen

Wat is nou het verschil tussen deze twee diameters? Het is eigenlijk heel simpel. Eentje is 50 mm diameter en de andere 30 mm. Maar dat antwoord zoek je natuurlijk niet. Daarom is hier een wat bredere uitleg over de verschillende diameters.

50 mm:

  • Wordt gebruikt voor alle olympische halterstangen en is de officiële maat voor competities.
  • Zie je in elke sportschool.
  • Hebben sterkere halterstangen dan 30 mm over het algemeen.
  • Is vaak wat duurder dan 30 mm.

30 mm:

  • Wordt gebruikt voor thuis sporten en minder serieus trainen.
  • Is vaak lagere kwaliteit (maar hoeft niet altijd).
  • Is vaak wel veel goedkoper.

Als samenvatting: Weet je van jezelf dat je zwaar en hard gaat trainen en ben je bereid om meer te investeren in een halterstang, dan is 50 mm zeer aan te raden. Maakt prijs je meer uit maken officiële maten je niet uit? Dan is 30 mm een goed keus.

Let wel beter op bij het oriënteren, want in deze diameter zit meer troep dan 50 mm.

Meer over halterstangen?

Wil je weten welke halterstangen goed zijn om te kopen voor zowel 30 mm en 50 mm? Dan zijn er goede vervolg artikelen om te lezen. Lees de beste 50 mm halterstangen of de beste 30 mm halterstangen.

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons op Instagram en Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *