Alles over kabelsystemen voor je home gym

Dit moet je allemaal weten!

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

Introductie tot kabelsystemen in een home gym

Als je een home gym hebt of erover nadenkt om er een te maken, dan is het handig om meer te weten over kabelsystemen. Kabelsystemen zijn een goede toevoeging aan je home gym (op lange termijn) waarmee je veel oefeningen kunt uitvoeren.

Met een kabelsysteem kun je verschillende spiergroepen aanpakken en tegelijkertijd je stabiliteit en coördinatie verbeteren.

Een van de voordelen van kabelsystemen is dat het een constant gewicht heeft. Met losse gewichten is een beweging op sommige gedeelten zwaarder of juist minder zwaar. Dit is niet het geval met een kabelsysteem.

Wat zijn kabelsystemen en hoe werken ze?

Kabelsystemen bestaan uit kabels die aan een weerstand zijn bevestigd en kunnen worden aangepast aan verschillende hoogtes en posities. Door gebruik te maken van katrollen en gewichtsstapels kunnen verschillende niveaus van weerstand worden gecreëerd.

Het basisprincipe van kabelsystemen is eenvoudig: wanneer je aan het handvat van de kabel trekt, moet je tegen de weerstand werken om de beweging te voltooien. Dit zorgt daarom voor constante spanning op je spieren gedurende de hele beweging, wat kan leiden tot effectievere spieractivatie en groei.

Ze kunnen worden gebruikt voor vele oefeningen, variërend van biceps curls en triceps extensions tot lat pulldowns en kabelrows. Ze zijn ook handig voor functionele oefeningen en kunnen helpen bij het verbeteren van stabiliteit en balans.

De voordelen van het gebruik

Met verschillende soorten handgrepen en accessoires kun je veel verschillende oefeningen uitvoeren, waardoor je meerdere spiergroepen kunt aanpakken en functionele bewegingen kunt doen.

Een ander voordeel die we al veel hebben besproken is de constante spanning die ze bieden gedurende de gehele beweging. In tegenstelling tot vrije gewichten, waarbij de weerstand varieert naarmate je de beweging uitvoert. 

Daarnaast zijn kabelsystemen ook zeer geschikt voor het uitvoeren van isolatie oefeningen, waarbij je je kunt richten op specifieke spiergroepen zonder de betrokkenheid van andere spieren te veel te verminderen.

Verschillende soorten kabelsystemen

Er zijn verschillende soorten kabelsystemen die je kunt overwegen voor jouw home gym.

Een van de meest voorkomende kabelsystemen is het katrolsysteem. Dit systeem maakt gebruik van katrollen om de weerstand te creëren, waardoor je verschillende oefeningen kunt uitvoeren met een soepele en constante weerstand. 

Een ander type kabelsysteem is het weerstandsbandensysteem. Deze systemen maken gebruik van elastische banden in plaats van gewichtsplaten om weerstand te bieden. Ze zijn vaak betaalbaarder en kleiner dan traditionele kabelsystemen, waardoor ze ideaal zijn voor kleinere ruimtes of thuisgebruik.

Tot slot zijn er nog kabelsystemen met verstelbare katrollen en handvatten, waarmee je de weerstand en de hoek van de oefening kunt aanpassen. Deze systemen bieden veel variatie en mogelijkheden voor verschillende soorten oefeningen.

Het kiezen van een kabelsystemen hangt af van jouw trainingsdoelen, beschikbare ruimte en budget. 

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van kabelsystemen

Belangrijke overwegingen om rekening mee te houden voor het kiezen van het juiste kabelsysteem staan hieronder:

Allereerst is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de kabels en de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Duurzame en goede kwaliteit kabels zorgen voor een veilige training ervaring.

Daarnaast is het ook verstandig om te kijken naar het maximale gewicht dat het kabelsysteem aankan, zodat je zeker weet dat het geschikt is voor jouw specifieke trainingen.

Iets anders om op te letten is de variatie van het kabelsysteem. Kies voor een systeem dat verschillende oefeningen mogelijk maakt en dat aanpasbaar is aan verschillende trainingen. Zo haal je het maximale uit je home gym.

Als laatst is het ook verstandig om te letten op de beschikbare ruimte in je home gym en of het kabelsysteem hier goed in past. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om comfortabel te kunnen trainen en dat het kabelsysteem goed geïntegreerd kan worden in de rest van de ruimte.

Effectieve oefeningen die je kunt doen

Met kabelsystemen kun je tal van oefeningen uitvoeren. Een populaire oefening met kabelsystemen is de kabel crossover, waarbij je borstspieren geïsoleerd worden en je een diepe stretch ervaart.

Daarnaast kun je met kabelsystemen ook oefeningen uitvoeren voor je rug, schouders, armen en benen. Denk hierbij aan lat pulldowns, tricep pushdowns, bicep curls en leg extensions.

Het trainen met kabelsystemen is ook zeer geschikt voor het verbeteren van je balans en stabiliteit, omdat je tijdens de oefeningen constant je buik spieren moet aanspannen. Dit kan helpen bij het voorkomen van blessures en het verbeteren van je algehele lichaamshouding.

Meer over kabelsystemen voor je home gym?

Lees het artikel over de beste kabelsystemen voor fitness die je kan gebruiken in je home gym.

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan. Volg ons op Instagram en Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *