Wat kost Fitness?

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Aan je lichaam, je conditie en je spiermassa werken is altijd een goed idee. Fitness zorgt er niet alleen voor dat je er beter uit gaat zien, je gaat je veel energieker voelen en je wordt sterker. Dit gezegd hebbende brengt sporten en dus ook fitness in de praktijk altijd bepaalde kosten met zich mee. Veel mensen die overwegen om te gaan fitnessen worden hier toch nog een beetje door afgeremd. Dat is echter nergens voor nodig. De praktijk leert ons namelijk dat fitness vandaag de dag betaalbaar is voor iedereen. Wil jij graag een concreet antwoord krijgen op de vraag “wat kost fitness”? Dat is precies wat je kan verwachten van dit artikel!

Welke kosten brengt een fitnesscentrum in rekening?

Ben je van plan om niet (alleen) thuis te sporten, maar wil je, je ook graag inschrijven in een fitnesscentrum? Dan zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan:

  1. De éénmalige inschrijvingsprijs die je moet betalen;
  2. De periodieke kosten die je moet betalen als abonnementskost;

Ben jij iemand die nog maar net voor het eerst gaat sporten? Dan zal je vast kunnen stellen dat je ook nog moet investeren in passende kleding. Niet alleen aangepaste sportkleding, maar ook de juiste schoenen zijn erg belangrijk. Gelukkig is dat een investering die je slechts één keer in een lange tijd hoeft te doen. Let wel op: ben je van plan om verschillende keren in de week te fitnessen? Dan kan het nooit kwaad om verschillende setjes fitnesskleding aan te kopen!

Eénmalige inschrijvingskosten bij een fitnesscentrum

In eerste instantie is het zo dat het merendeel van de fitnesszaken in Nederland ervoor kiezen om een éénmalige inschrijvingskost in rekening te brengen. Dit doen ze om verschillende redenen. Denk hierbij aan:

  1. Voor het aanmaken van het account en de eventuele lidkaart;
  2. Omdat mensen ontmoedigd zouden worden om zich veelvuldig in en uit te schrijven;

Hoeveel de inschrijvingskosten precies bedragen, is veelal sterk afhankelijk van het type abonnement dat wordt gekozen. Zo zijn er bijvoorbeeld fitnesszaken, waarbij de inschrijvingskosten variëren tussen de 1 en bijna 20 euro. Hou hier ook zeker rekening mee.

Periodieke (abonnements)kosten bij een fitnesscentrum 

Naast de inschrijvingskosten, die slechts één keer in rekening worden gebracht, zijn er ook nog de abonnementskosten. Dit zijn de kosten die je periodiek voor een bepaalde periode moet betalen. Door het betalen van deze kosten heb je het recht om toegang te krijgen tot het fitnesscentrum, en dat doorgaans op alle gewenste tijdstippen die jou het beste uitkomen. Hierbij dient uiteraard wel rekening te worden gehouden met de openingsuren van de fitnesszaak van je keuze.

Heb je ervoor gekozen om een fitnessabonnement af te sluiten bij een fitnessketen? In dat geval, is het zo dat het betalen van het periodieke lidgeld ervoor zorgt dat je in alle verschillende vestigingen van het bedrijf kan gaan sporten. Dit is evenwel niet altijd het geval en kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van het type abonnement waarvoor je hebt gekozen. Voordat je een bepaald abonnement bij een fitnesscentrum afsluit, is het in ieder geval altijd belangrijk om goed de verschillende pakketten en hun voordelen en kosten tegenover elkaar af te wegen.

Wat zijn de gemiddelde kosten om te gaan fitnessen?

Nu je weet dat er in een externe fitness sprake kan zijn van twee verschillende kosten, is het tijd geworden om even een blik te werpen op wat nu precies de gemiddelde kosten zijn. Deze variëren uiteraard afhankelijk van het fitnesscentrum van je keuze. Gemiddeld zijn de kosten echter:

  • Een éénmalige inschrijvingsprijs tussen de 1 & 50 euro;
  • Periodieke abonnementskosten gelegen tussen de 25 & 50 euro per maand;

Voor alle bovenstaande kosten geldt dat ze exclusief eventuele begeleiding zijn. Wil je graag kunnen rekenen op bijvoorbeeld persoonlijke coaching? Dan spreekt het voor zich dat deze kosten nog danig kunnen oplopen. Let ook goed op: verschillende fitnesszaken bieden (potentiële) klanten een zogenaamde dagpas aan. Dit is een pas die je 24 uur lang toegang verschaft tot een bepaalde fitnesszaak.

De gemiddelde kostprijs voor een dergelijke dagpas ligt tussen de 10 & 15 euro voor één dag! Het spreekt dan ook voor zich dat het veelal niet echt aan te raden is om hier gebruik van te maken … dat tenzij je echt maar één keer gaat fitnessen uiteraard!

Is extern fitnessen duur?

De vraag “wat kost fitness” werd door het bovenstaande voor een groot deel beantwoord. Het meest logische wat mensen zich nu afvragen is: is extern fitnessen duur of niet? Als je een blik werpt op de bovenstaande kosten zou je vermoeden dat, dat eigenlijk niet het geval is. Door alles meer in detail te bekijken, komt echter een compleet andere realiteit boven water. We gaan ervan uit dat je voor een maandabonnement 25 euro betaalt. Dit is zowat de laagste prijs waar je in Nederland op kan rekenen. Op jaarbasis betekent dit een totale prijs van 25 x 12 = 300 euro. Dat is exclusief de inschrijvingsprijs van laat ons zeggen 20 euro. Dit brengt het totaal op 320 euro.

Kies je voor een wat uitgebreider fitnessabonnement? Dan ligt de prijs op maandbasis al snel tussen de 35 & 50 euro. Dat betekent een totale kost van respectievelijk 420 of 600 euro per jaar. Ook dit is exclusief de (eventuele) inschrijvingsprijs en de mogelijke extra kosten die je moet maken om je bijvoorbeeld te verplaatsen. Veel mensen rijden bijvoorbeeld met de auto naar het fitnesscentrum, waardoor ze ook de benzine kost in de gaten moeten houden. Alles bij elkaar gezien lopen de kosten bij een externe fitness dusdanig op. Bovendien zijn de abonnementskosten uiteraard ook kosten die blijvend betaald moeten worden.

Is gebruikmaken van een home gym goedkoper?

Vandaag de dag kan er worden vastgesteld dat ontzettend veel mensen overwegen om een home gym te realiseren. Dat is niet alleen te wijten aan de praktische, maar zeker ook aan de financiële voordelen die hieraan verbonden zijn. De praktische voordelen zijn de volgende:

  1. Je kan fitnessen wanneer jou dat het beste uitkomt;
  2. Je hoeft je niet meer te verplaatsen en spaart mogelijks benzine(kosten) uit;
  3. Een investering in een home gym levert vele jaren sportplezier op;

Door de jaren heen is duidelijk geworden dat de investering die je moet doen in een home gym voordeliger is geworden. Daar waar je vroeger altijd minstens 1.000 euro of (veel) meer moest investeren in een krachtstation, zijn er vandaag de dag ook veel voordeligere exemplaren op de markt terug te vinden. Alles is op dit vlak echter natuurlijk wel afhankelijk van de eisen waarover je beschikt op het gebied van bijvoorbeeld gewichten en mogelijkheden.

Wat kost fitness? Maak zelf de vergelijking!

Wanneer we alle kosten die je moet betalen bij een externe fitness af gaan wegen tegenover de kosten die je moet betalen voor een home gym wordt meteen duidelijk dat er sprake is van toch niet onbelangrijke verschillen. Gemiddeld gezien kan je er rekening mee houden dat je voor een fitnessabonnement tussen de 350 en 600 euro op jaarbasis betaalt. De gemiddelde aankoopprijs van een krachtstation waar je thuis gebruik van kan maken is gelegen tussen de 500 en 1.000 euro, afhankelijk van de eisen waar je zelf als sporter over beschikt.

Een belangrijk verschil is vooral terug te vinden in de frequentie waarmee de kosten moeten worden betaald. Een investering in een home gym is er één die je slechts één keer moet doen, waarna je er zeker tussen de 5 en 10 jaar plezier van zal ondervinden. De periodieke kosten bij een fitnesscentrum blijven altijd verschuldigd. Vaak is het dan ook zo dat je een home gym na slechts anderhalf à twee jaar reeds terug hebt verdiend ten opzichte van je fitnessabonnement.

Veel abonnementsgeld gaat verloren

Tot slot is het zo dat veel mensen (terecht) van mening zijn dat heel wat fitnessgeld dat wordt betaald in een externe fitness uiteindelijk verloren gaat. Je betaalt in principe altijd voor een volledige maand of soms zelfs voor een volledig jaar. Dit betekent dat je ook moet betalen voor periodes waarin je bijvoorbeeld op vakantie of ziek bent. Op deze momenten kan je natuurlijk helemaal niet naar de fitness, maar je hebt er eigenlijk wel voor betaald. Je zou er dan eventueel ook voor kunnen kiezen om een dagpas te nemen. Zoals je reeds eerder op deze pagina hebt kunnen lezen zijn de kosten die daaraan verbonden zijn echter niet echt mals te noemen.

Indien je opteert voor een home gym is het uiteraard zo dat er geen sprake is van verloren fitnessgeld. Zelfs wanneer je even niet of minder traint spreekt het immers voor zich dat de aanwezige home gym je niet met overbodige (extra) kosten opzadelt. We zouden dan ook eigenlijk kunnen stellen dat het financieel interessanter is om te kiezen voor een investering in een eigen home gym. Dit uiteraard wel op voorwaarde dat je van plan bent om regelmatig te trainen en je er de nodige plaats voor beschikbaar hebt. 

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *