Thuis sporten is een mooie oplossing als je niet naar een sportschool of vereniging kunt of wilt. We hebben tegenwoordig allemaal een heel druk leven waarin niet altijd de gelegenheid bestaat om de deur uit te gaan voor het sporten. Daarnaast is het niet voor iedereen mogelijk om dit te doen. Dit betekent zeker niet dat het niet mogelijk is om te sporten.
Dit kun je namelijk ook thuis doen, op meerdere manieren. Wil je thuis sporten om kosten te besparen, om tijd te besparen of bijvoorbeeld omdat je het liefst privacy hebt tijdens het sporten? Dan kun je prima thuis sporten om zo je fitnessdoelen te bereiken. Met onderstaande thuis sporten tips kom je verder!
De beste thuis sporten tips om mee aan de slag te gaan
Het is altijd mogelijk om thuis te sporten. Er wordt wel eens gedacht dat je thuis niet even effectief kunt trainen als in de sportschool. Dit is zeker niet waar. Ook in je eigen woning kun je effectief sporten om je doelen te bereiken, of je nu gewicht wilt verliezen, een betere conditie wilt opbouwen of bijvoorbeeld meer spiermassa wilt kweken. Je hoeft ook zeker niet eindeloos veel sportattributen of toestellen in huis te halen om goed te kunnen trainen. Wij geven je graag een aantal tips om lekker thuis te gaan sporten.
Bepaal eerst je persoonlijke doelen
We hebben allemaal eigen doelen als het om sporten gaat. Het is belangrijk dat je het thuis sporten aanpast op jouw doelen. Wil je gewoon wat gezonder leven of wil je bewust aan de slag om wat af te slanken? Is het je doel om meer spieren te kweken of wil je voornamelijk je conditie verbeteren? Stel je persoonlijke doelen vast, zodat je op basis hiervan een plan kunt maken.
Het maken van een persoonlijk plan
Je persoonlijke plan stem je af op het belangrijkste doel dat je wilt bereiken. Op basis van je doelen kies je voor krachttraining of voor cardiotraining. Misschien is het wel het best om een combinatie van allebei te maken. Je kunt kiezen voor yoga en pilates, maar ook voor HIIT, ook wel High-Intensity Interval Training.
Bepaal welke soort training het best is om jouw doel te bereiken. Aan de hand hiervan ga je een plan maken, waarbij je zorgt voor een schema voor de hele week. In dit schema plan je je work-outs. Kies vaste dagen en tijden die goed bij je routine passen.
Daarbij is het goed om per week je voortgang te bepalen. Dit is goed om je motivatie vast te houden, maar ook om het schema aan te passen wanneer dit nodig blijkt te zijn. Het is belangrijk dat je je aan je eigen plan kunt houden.
Zorg voor de juiste benodigdheden
Je kunt zelf bepalen of je sportbenodigdheden wilt aanschaffen of niet. Hier kun je al rekening mee houden met je doelen. Voor pilates heb je bijvoorbeeld geen benodigdheden nodig, terwijl je voor fitness wellicht apparaten aan wilt schaffen.
Je kunt oefeningen op een trap of met behulp van een stoel doen, waardoor je geen aankopen hoeft te doen. Vind je het niet erg om benodigdheden te kopen, dan kun je zelf bepalen waar je in wilt investeren. Bepaalde sportbenodigdheden zijn voordeliger, zoals een yogamat of weerstandsbanden.
Andere benodigdheden vragen om een grotere investering, zoals een kettlebell of sporttoestellen. Zorg ervoor dat je voor de gewenste thuissport de juiste benodigdheden in huis hebt.
Maak een speciale sportruimte als dit kan
Heb je geen ruimte over in je woning waarin je een sportruimte kunt maken, dan kies je voor een plek waar je goed kunt sporten. Heb je wel een ruimte over om een sportruimte van te maken? Dan is het zeker goed om deze te benutten.
Voor het creëren van een sportplek in huis is het belangrijk om te zorgen dat er voldoende vrije ruimte beschikbaar is. De ruimte moet vrij van afleidingen zijn en moet voldoende comfort bieden. Dit betekent vooral dat de ruimte goed geventileerd moet zijn en dat je van natuurlijk daglicht geniet.
Zorg voor een goede warming-up en cooling-down
In de sportschool wordt veel aandacht besteed aan warming-up en cooling-down. Ga je thuis sporten, dan is dit minstens even belangrijk. Je wilt je lichaam soepel houden en blessures voorkomen. Dit doe je door een goede warming-up en cooling-down routine aan te houden.
Voor de warming-up kun je kiezen voor een paar minuten lichte cardio. Hierbij kun je denken aan touwtje springen of joggen op de plaats. Zo warm je je lichaam geleidelijk op voor de training. Na de training is het tijd voor de cooling-down.
Dit kun je doen door lichte stretches te doen of opnieuw rustig aan te joggen op de plaats. Zo gaan je spieren weer ontspannen en kunnen ze zich beter herstellen.
Een work-out met gevarieerde oefeningen
Het is bij het thuis sporten belangrijk om meerdere soorten oefeningen met elkaar te combineren. Variatie is niet alleen belangrijk om je doelen sneller te bereiken. Het is ook belangrijk om jezelf gemotiveerd te houden.
Afwisseling zorgt voor uitdaging. Door diverse soorten oefeningen te doen zorg je ervoor dat je alles traint, zoals je flexibiliteit, je kracht en je uithoudingsvermogen.
Doe bijvoorbeeld high knees, burpees en jumping jacks voor cardio. Ga aan de slag met lunges, planken, squats en push-ups voor kracht. Voeg crunches,leg raises en mountain climbers toe voor je core en ga aan de slag met wat yoga-oefeningen om je flexibiliteit en mobiliteit te verbeteren.
Maak gebruik van apps of online video’s
Er zijn tegenwoordig heel veel apps die je kunt gebruiken voor thuis sporten. Deze apps zorgen niet alleen voor extra motivatie. Ze geven je ook inspiratie voor oefeningen en maken je duidelijk hoe je oefeningen juist uitvoert.
Deze begeleiding maakt het thuis sporten makkelijker en leuker. Natuurlijk kun je ook gebruik maken van handige sportvideo’s. Deze kun je bijvoorbeeld op YouTube meer dan voldoende vinden. Je kunt nieuwe oefeningen ontdekken en haalt meer uit je thuistrainingen.
Vergeet niet om rustdagen in te plannen
Thuis sporten kan op elke dag en op ieder moment. Heb je even een paar minuten tijd in je dagelijkse schema? Dan kun je al gaan bewegen. Juist omdat het zo makkelijk is om thuis te sporten, is het ook makkelijk om te veel te doen. Voorkom dit door heel bewust rustdagen in te plannen.
Je spieren hebben het nodig om van trainingen te herstellen. Juist de rustdagen zorgen ervoor dat je makkelijker spieropbouw realiseert. Je spieren moeten de tijd krijgen om tot rust te komen. Het is daarom belangrijk om wekelijks één of twee rustdagen in te plannen.
Overigens hoef je niet helemaal niets te doen op deze dagen. Je kunt wel lichte activiteiten doen op deze rustdagen. Ga bijvoorbeeld een lange wandeling door de natuur maken. Dit zorgt direct voor meer ontspanning.
Blijf focussen op je houding en techniek
In de sportschool zijn mensen aanwezig die je kunnen corrigeren als je tijdens het uitvoeren van oefeningen ineens van houding verandert. Deze mensen heb je thuis niet. Ga je thuis sporten, dan ben je zelf verantwoordelijk. Dit betekent dat je goed in de gaten moet houden dat je de juiste houding aanneemt en ook vasthoudt.
Voor je techniek geldt dit net zo. Stel zeker dat je een oefening op de juiste wijze uitvoert en dit ook blijft doen. Begin altijd rustig en bouw langzaam op. Maak gebruik van instructievideo’s als je niet zeker bent over je houding of techniek. Je houding of techniek kan snel verslechteren als je vermoeid raakt. Blijf hier dus goed op focussen en stop op tijd.
Houd je motivatie hoog
Thuis sporten is ideaal, zeker voor mensen met drukke schema’s, maar het brengt ook een nadeel met zich mee. Je raakt sneller verveeld en verliest de motivatie. Voorkom dit door te zorgen voor voldoende variatie in je trainingen en door kleine doelen te stellen voor jezelf. Wil je 20 kilo afvallen?
Stel dan eerst als doel om 2 kilo af te vallen. Dit is sneller te bereiken, waardoor je gemotiveerder raakt om door te gaan met het volgende doel. Kleine doelen vormen samen uiteindelijk ook een groter doel. Je kunt jezelf ook extra motiveren om tijdens het thuis sporten je favoriete muziek of podcast te beluisteren. Ontdek waar jij energie van krijgt en gebruik dit in je voordeel.
Pas je dieet aan je sportschema aan
Sporten is niet het enige dat je nodig hebt om je doelen te bereiken. Je voeding is hierin ook heel belangrijk. Pas je dieet aan je persoonlijke doelen aan. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, complexe koolhydraten en gezonde vetten binnenkrijgt. Goede voeding helpt niet alleen bij het afvallen.
Het helpt ook om je spieren sneller te laten herstellen en om je spieropbouw te stimuleren. Heb je tussentijds trek? Kies dan voor een eiwitshake, voor fruit of een handje ongezouten nootjes.
Blijf goed luisteren naar je lichaam
Thuis sporten is sporten zonder toezicht. Juist daarom is het heel belangrijk om naar je eigen lichaam te blijven luisteren. Reageer direct op signalen van pijn of vermoeidheid. Ga niet over je eigen grenzen heen en voorkom dat je dingen forceert. Je kunt blessures voorkomen en je motivatie beter vasthouden wanneer je goed naar je lichaam luistert en op tijd pauze neemt.