Is thuis sporten effectief, of niet?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Steeds meer mensen kiezen ervoor om thuis te sporten. Sinds de COVID-pandemie heeft zowat iedereen dan ook ondervonden dat je niet per se naar de sportschool hoeft te gaan om aan je lichaam te kunnen werken, integendeel.

De vraag die veel mensen zich echter stellen is “is thuis sporten effectief, of juist helemaal niet”? Het antwoord op deze vraag is voor een belangrijk deel afhankelijk van de manier waarop je het aanpakt. Wat we hier nu precies mee bedoelen en hoe je op de meest effectieve manier thuis kan sporten? Je ontdekt er alles over hier op deze pagina!

Het begint allemaal bij het stellen van realistische doelen

Wanneer we het hebben over de vraag “is thuis sporten effectief” of niet, moet er in eerste instantie stil worden gestaan bij de doelen die je jezelf gaat stellen. Bij veel mensen loopt het in de praktijk eigenlijk meteen al fout omdat zij zichzelf compleet onrealistische doelen opleggen.

Het heeft bijvoorbeeld geen enkele zin om in je thuis sportschema op te nemen dat je elke dag een uur gaat sporten wanneer je op voorhand weet dat je daar eigenlijk slechts 20 minuten dagelijks tijd voor vrij kan maken.

Wil je graag echt effectief thuis kunnen sporten en wil je dat vooral ook langdurig vol kunnen blijven houden zonder problemen? Dan is een realistisch trainingsschema uitwerken altijd de eerste en vooral belangrijke stap.

Wat heb je nodig om effectief thuis te kunnen sporten?

Veel mensen stellen zich niet zomaar de vraag of thuis sporten effectief is of niet. Ze vragen zich zelfs af of het voor hen wel echt tot de mogelijkheden behoort. Zodra je tijd en ruimte ervoor hebt, is thuis sporten zeker een optie. Ook wanneer je niet over speciale apparatuur of hulpmiddelen beschikt? Jazeker, zelfs dan!

Veel mensen denken dat ze om effectief thuis te kunnen sporten eerst dure toestellen en hulpmiddelen moeten aankopen. We kunnen je echter geruststellen, dat is zeker niet het geval. Wist je bijvoorbeeld dat je simpelweg met een stoel uitstekende (buik)spieroefeningen kan doen?

Ook verschillende andere zeer populaire en interessante oefeningen zoals planken, push-ups en de burpees kunnen allemaal gebeuren zonder dat je hulpmiddelen nodig hebt. Natuurlijk zorgt een yoga- of fitnessmatje hierbij wel voor wat meer comfort. 

De effectiviteit van je trainingen thuis verbeteren

Ook wanneer je niet over speciale hulpmiddelen of toestellen beschikt, zul je dus in de praktijk vast kunnen stellen dat thuis sporten zeer effectief kan zijn. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen toch graag wat willen investeren in hun eigen home gym. Geldt dat ook voor jou? Dan zou je daarvoor kunnen kijken in de richting van de onderstaande zaken:

  • Een loopband en / of crosstrainer;
  • Een roeitrainer;
  • Weerstandsbanden;
  • Dumbbells en kettlebells;
  • Een sportspringtouw;
  • Een fitness- of yogamatje;

Uiteraard spreekt het voor zich dat je ook over aangepaste kleding moet beschikken. Ben je iemand die regelmatig gaat lopen thuis op een loopband? Houd er dan rekening mee dat ook goede loopschoenen eigenlijk onontbeerlijk zijn. Ben je van plan om vooral aan krachttraining te gaan doen thuis? Overweeg dan ook het aankopen van een zogenaamd krachtstation, net als een (verstelbaar) fitnessbankje.

Het beste schema voor effectief thuis sporten

Is thuis sporten effectief, of juist helemaal niet? Het antwoord op deze vraag is voor een belangrijk deel terug te vinden in het schema waar je gebruik van gaat maken. Voordat je thuis gaat sporten, is het van cruciaal belang om een bepaald sportschema op te stellen. In dat schema geef je aan:

  1. Wanneer je gaat sporten en voor hoelang;
  2. Welk type sport of training je gaat doen;
  3. Op welke dagen je één of twee rustdagen voorziet;

Om de beste allround resultaten te kunnen behalen en om het risico op blessures zo beperkt mogelijk te kunnen houden, wordt het in de praktijk sterk aangeraden om niet twee dagen na elkaar dezelfde spiergroepen te trainen. Bovendien is het ook altijd een goed idee om kracht en cardio af te wisselen.

Op deze manier train je jouw volledige lichaam en wordt het risico op pijn of zelfs vervelende blessures drastisch ingeperkt. Eén ding staat in ieder geval vast: wanneer je op de meest effectieve manier thuis wilt trainen, is het opstellen van een sportschema zeker vereist.

Wanneer ga je sporten en voor hoelang?

Het eerste wat je dient op te nemen in je schema, zijn de dagen en tijden waarop jij wilt gaan sporten. Houd hierbij uiteraard rekening met je werkschema en met de eventuele andere verplichtingen die je hebt.

Denk hier goed over na. Het is de bedoeling dat je een bepaalde routine in gaat bouwen en dat kan alleen maar wanneer je voor jezelf een haalbaar schema creëert. Bepaal ook voor jezelf hoe lang je per keer wilt gaan trainen. Let op, soms is een intensieve training van 30 minuten beter dan een slechte training van een uur.

Welk type sport of training ga je doen?

Zoals je eerder hebt kunnen lezen, is het belangrijk dat je niet elke dag dezelfde spiergroep traint. Dit niet alleen omdat op die manier een bepaald gedeelte van je lichaam over het hoofd wordt gezien, maar ook omdat dit het risico op een blessure sterk kan vergroten. Train dus geen twee dagen na elkaar dezelfde spiergroep en wissel bij voorkeur cardio af met kracht.

Op welke dagen plan je de rustdagen in?

Voorzie één of twee rustdagen per week. Op deze dagen kun je wel nog steeds actief bezig zijn, maar het is ook de bedoeling dat je de meest intensieve trainingen even links laat liggen. Dit om je lichaam de nodige rust te bieden die het nodig heeft. Plan deze twee rustdagen bij voorkeur ook niet meteen na elkaar in. Veel mensen nemen ze bijvoorbeeld op woensdag en op zondag, zo breek je het midden van de week wat af. 

Is thuis sporten effectief? Iedereen is anders!

Veel mensen zijn wellicht op zoek naar een algemeen antwoord op de vraag “is thuis sporten effectief”? Het probleem is echter dat hier niet zomaar een eenduidig antwoord op kan worden gegeven. Het is namelijk altijd van belang om er rekening mee te houden dat elke persoon anders is.

Misschien ben jij bijvoorbeeld wel een beginnend sporter die over een zeer slechte conditie beschikt? Of misschien heb jij wel al een goede conditie, maar zou je graag wat extra kracht willen opbouwen en er vooral spiermassa bij willen kweken? Dit voorbeeld maakt duidelijk dat iedereen andere doelen heeft als het gaat om thuis sporten.

Wil je graag op de meest effectieve manier thuis kunnen sporten? Neem dan niet zomaar een training- of sportschema van het internet, maar denk goed na over wat jij zelf wilt. Wat zijn je doelen? Hoeveel ervaring heb je met sporten of trainen en binnen welke tijdspanne zou je graag bepaalde resultaten willen bereiken? Alleen door een sterke mate van personalisatie door te voeren in je schema, zul je de voor jou meest optimale resultaten weten te behalen.

Welke apps kunnen je helpen?

Wanneer je individueel thuis wilt sporten, kan het een goed idee zijn om gebruik te maken van één of soms zelfs meerdere van de sport- en training apps die op de markt zijn gebracht. Afhankelijk van de daadwerkelijke sport(en) die je thuis wil beoefenen, kan het de moeite waard zijn om gebruik te maken van apps, zoals: 

  • Freeletics;
  • Workout Trainer;
  • Fitbit Coach;
  • 7 Minute;
  • Nike Training Club;

Wil je graag zeer concreet je calorieverbranding bij kunnen houden, je hartslag kunnen meten en zelfs je progressie op verschillende vlakken kunnen volgen? In dat geval kan je ook altijd gebruikmaken van bijvoorbeeld een smartwatch in combinatie met de standaard software of app van het systeem waar je gebruik van maakt. Bekende voorbeelden van dergelijke apps zijn uiteraard Google Fit en Apple HealthKit.

Is thuis sporten effectief of niet? Absoluut!

Is thuis sporten effectief? Een feit is dat je eigenlijk even efficiënt thuis kan trainen als in de sportschool. Alles valt of staat met jouw eigen motivatie en vooral het doorzettingsvermogen waarover je beschikt. Veel mensen zijn van mening dat thuis sporten voor hen niet echt goed werkt, simpelweg omdat ze over onvoldoende doorzettingsvermogen beschikken om hun training- of sportschema vol te houden.

Laat je in ieder geval bij thuis sporten of trainen niet ontmoedigen wanneer je niet meteen resultaten ziet. De kans is groot dat je na een week thuis trainen jezelf al iets beter zal voelen, maar de echt zichtbare resultaten kunnen mogelijk nog even op zich laten wachten. Blijf echter vooral doorzetten en ook die zichtbare resultaten waar je al zo lang naar snakt, zullen er ongetwijfeld komen.

Let wel, wil je een constante verbetering of progressie blijven zien waardoor je gemotiveerd blijft om verder thuis te blijven sporten of trainen? Dan spreekt het voor zich dat je jezelf stelselmatig moet blijven uitdagen om net even dat stapje verder te gaan. Eén ding is in ieder geval zeker: thuis sporten kan zeker net zo effectief zijn als in de sportschool!

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *