Een pull up en dipstang apparaat voor je home gym

Een pull up en dip stang in één apparaat

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

In dit artikel bespreken we de voordelen, nadelen en eigenschappen van een pull up en dipstang apparaat en leer je waarom het een essentiële toevoeging is aan je home gym. Laten we gelijk beginnen met het artikel!

2 essentiele home gym spullen (pull up en dip bar) in 1 apparaat

Een pull up en dipstang apparaat. Dit multifunctionele apparaat combineert twee essentiële spullen voor je home gym (een pull up bar en dip bar) in één compact apparatuur.

Nou heet dit apparaat niet daadwerkelijk een ”pull up en dipstang apparatuur” maar dit is wel ongeveer wat het biedt. Je kunt namelijk zowel pull ups als dips uitvoeren, twee van de meest effectieve oefeningen met je lichaamsgewicht die je bovenlichaam versterken.

Pull ups richten zich voornamelijk op de rug, schouders en armen, terwijl dips de borst, triceps en schouders focusen. Daarnaast biedt dit apparaat de mogelijkheid om variaties van deze oefeningen uit te voeren, zoals chin ups, leg raises en knee raises.

Hierdoor kun je je training diverser maken en verschillende spiergroepen aanpakken.

Een grote variatie aan oefeningen

Zoals net al een beetje gezegd biedt een powertower of ander pull up en dipstang apparaat een grote variatie aan oefeningen. Daarnaast kun je met deze apparaten ook vele oefeningen voor je buikspieren doen, dip variaties en natuurlijk vele pull up variaties. 

Deze oefeningen helpen natuurlijk bij het verbeteren van de kracht van je buikspieren en de stabiliteit ervan (wat ook heel handig is). 

Het bespaard je ruimte

Zoals net ook al gezegd is een powertower een hele goede optie als je een pull en dipstang in één wil hebben. Dit apparaat is ideaal voor thuisgebruik omdat het minder ruimte in beslag neemt dan de optie van een pull up en dipstang los.

Door de compacte en multifunctionele eigenschappen van dit apparaat, kun je zowel pull ups als dips uitvoeren zonder dat je meerdere apparaten nodig hebt.

Ook neemt het een stuk minder ruimte in beslag in je home gym. Dit maakt het een uitstekende keuze voor iedereen die graag thuis traint en ruimte wil besparen.

Waar moet je op letten tijdens je keuze?

Bij het kiezen voor het beste pull up en dipstang apparaat voor jouw thuisgym, zijn er een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden.

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het materiaal waarvan het apparaat is gemaakt. Een stevig en duurzaam frame zorgt ervoor dat het apparaat lang meegaat en bestand is tegen intensief gebruik.

Daarnaast is het handig om te letten op extra functies, zoals verstelbare hoogtes en gripmogelijkheden, zodat je de oefeningen kunt aanpassen aan jouw behoeften en niveaus. Dit draagt ook weer heel erg bij aan de variatie aan oefeningen. 

Een ander aspect om te overwegen is de beschikbare ruimte in je home gym. Kies een pull up en dipstang apparaat dat past binnen de beschikbare ruimte en dat ook gemakkelijk op te bergen is wanneer het niet in gebruik is.

Tot slot is het aan te raden om te kijken naar de reviews en ervaringen van andere gebruikers, om zo een goed beeld te krijgen van de kwaliteit en prestaties van het apparaat.

Eventuele nadelen bij een pull up en dipstang

Bij het kiezen voor het juiste apparaat voor je home gym is het belangrijk om ook eventuele nadelen in overweging te nemen. Een mogelijk nadeel van deze apparaten is dat ze vaak meer ruimte in beslag nemen dan bijvoorbeeld losse halters of weerstandsbanden.

Als je beperkte ruimte hebt in je home gym, kan dit een belangrijk punt zijn om rekening mee te houden.

Een ander potentieel nadeel is dat pull up en dipstangen meestal niet verstelbaar zijn in hoogte of breedte. Dit kan een probleem zijn als de stang niet precies op jouw lichaamsbouw is afgestemd, wat kan leiden tot een minder comfortabele of effectieve training.

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat sommige mensen het moeilijk vinden om pull ups of dips correct uit te voeren, vooral als ze nog niet veel ervaring hebben met deze oefeningen.

Het kan even duren voordat je de techniek onder de knie hebt en dit kan aanvankelijk frustrerend zijn. Maar dit is op zichzelf geen reden om niet te gaan voor pull up en dipstang apparaat 

Beperkte mogelijkheden voor je onderlichaam

Hoewel een powertower en andere pull up en dipstang apparaten sowieso vooral bekend staan voor het trainen van het bovenlichaam, is het alsnog belangrijk om te weten dat dit soort apparaten beperkte mogelijkheden voor je onderlichaam bieden.

Dit soort apparaten zijn niet geschikt voor het trainen van je onderlichaam. De meeste mensen kopen al niet dit soort apparaten voor hun onderlichaam maar voor de mensen die alsnog wat met onderlichaam wilde bereiken met dit soort apparaten, is het helaas schaars aan oefeningen. 

Je kan dan veel beter voor andere oefeningen gaan die je onderlichaam veel beter versterken. Zoals bijvoorbeeld een squat rack en/of powerrack

Een hogere prijs dan een losse pull up bar en dip bar los

Het laatste dat je ook moet weten als nadeel is dat pull up en dipstang apparaten vaak een hogere prijs hebben dan een losse pull up bar en dip bar. Dit komt omdat deze apparaten vaak multifunctioneel zijn en meerdere oefeningen mogelijk maken, waardoor je meer waar voor je geld krijgt.

Daarbij ook nog dat ze veel massiever moeten zijn dan losse apparaten. Het voordeel van een geïntegreerd pull up en dipstang apparaat is dat je met één toestel meerdere oefeningen kunt uitvoeren, waardoor je ruimte bespaart in je home gym.

Daarnaast zijn deze apparaten vaak steviger en stabieler dan losse pull up bars en dip bars, wat zorgt voor een veiligere training. Natuurlijk is de investering hoger, maar een pull up en dipstang apparaat biedt vaak meer variatie in je training en een betere kwaliteit dan losse apparaten.

Door hiervoor te kiezen, investeer je in de lange termijn van je home gym en in je eigen fitnessdoelen.

Zoluko Professionele Dip & Pull Up Bar Wandmontage

  • Bestellen en betalen via bol

     

  • Inclusief verzendkosten, verstuurd door zoluko.nl

  • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

  • Wettelijke garantie via zoluko.nl

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *