Is een home gym het waard?

5 redenen waarom wel!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

De grote vraag: Is een home gym het waard. Waarom zou je een home gym gaan bouwen en al die moeite doen? Het zijn goede vragen. Die je je waarschijnlijk afvraagt omdat je zoekt naar redenen om toch een home gym te bouwen of omdat je nog niet helemaal zeker weet of het verstandig is.

Geen zorgen we gaan het samen bespreken. Laten we nu ook maar snel beginnen!

Voordeel 1: Het is super rustig en je wordt eigenlijk niet gestoord

Doordat je een eigen home gym hebt wordt je eigenlijk nooit gestoord. Ik gebruikt het woord ”eigenlijk”, omdat het misschien kan voorkomen dat iemand een keer in je home gym loopt als je bijvoorbeeld samen met mensen woont.

Maar verder is het heel rustig. En hierdoor heb je betere focus. Rustig betekent ook dat je niet hoeft te wachten op mensen voordat je bijvoorbeeld dumbells of andere apparatuur kan gebruiken omdat andere mensen dit op het moment gebruiken.

Rustige sportschool

Dit is dus super fijn en zorgt ervoor dat jij de maximale focus hebt en niet snel door dit soort dingen gefrustreerd kan raken.

In de situatie dat je met meerdere mensen een home gym hebt gekocht kun je nog steeds gestoord worden natuurlijk, maar als je elkaar kent en mag, is dit vaak geen probleem. En desnoods maak je een planning van wanneer wie traint ofzo.

Het is in ieder geval nooit zo irritant als een luide gast in de sportschool of iemand die 2 uur doet voordat die eindelijk weg gaat bij de bench press.

Voordeel 2: Het is oud en vertrouwd en je voelt je op je gemak

Als je thuis gaat trainen (wat een home gym inhoudt) is het heel vertrouwd. Je voelt je waarschijnlijk meer op je gemak dan in de sportschool. Natuurlijk zijn er ook mensen die zich in de sportschool ook helemaal thuis voelen, maar in een home gym is het vaak toch net nog wat anders.

Doordat je je comfortabel voelt in je home gym zorgt dit er automatisch ook voor dat je beter gaat presteren in je trainingen en dat je je natuurlijk beter voelt. Ook kun je bijvoorbeeld harde muziek aanzetten op een box (je hebt vaak wel nog buren en iets genaamd ”overlast” maar het kan in principe wel). Of andere dingen die je chill vind.

Vrouw doet deadlift op platform in sportschool

Het maakt niet uit echt want het is jouw home gym. En als jij je er comfortabel voelt, dan is dat heel krachtig en heeft dat heel veel positieve effecten. Een manier om je comfortabeler te voelen in je home gym en het meer persoonlijkheid te geven is door decoraties, daar lees je hier meer over.

Maar door een home gym waar je je comfortabel voelt gaat het veel fijner zijn om te trainen en te gaan trainen. Hiermee bedoel ik niet dat je licht moet gaan trainen trouwens, maar eerder dat je je eerst goed en comfortabel moet voelen in je home gym en er daarna voor kan gaan.

Voordeel 3: Excuses? Wat zijn dat?

Je hebt het misschien weleens gehad: ”Ik heb geen zin om naar de sportschool te gaan”. ”Ik kan vandaag wel overslaan”. En dit kon je nog zeggen omdat je ergens heen moet en dit is misschien niet altijd ver, het kan zelfs heel dichtbij zijn, maar nog steeds is er ruimte voor excuses.

Naast dat je ergens heen moet, moet je ook omkleden en misschien wel wachten tot iemand anders klaar is met een specifieke machine of iets van gym apparatuur. En dit soort dingen geven je de mogelijkheid om excuusjes te bedenken waarom je niet hoeft te gaan.

Man zegt ''I'm sorry. No excuses.''

Met een home gym? ”Ik moet wachten op die machine”, nee dat hoeft niet meer. ”Ik moet naar buiten en dan omkleden enzovoort”. Nee, dat hoeft niet meer. Een home gym kent bijna geen excuusjes.

En misschien heb je wel genoeg discipline om hier door te zetten, maar als ze je al bekend voorkwamen, moet je het misschien wel overwegen. Er is eigenlijk werkelijk geen excuus dat je kan bedenken waarom je niet kan trainen in je home gym.

Dus wil je van die excuusjes af en ben je iemand die daar soms nog weleens door wordt aangetast? Dan is dit al een hele goede reden.

Voordeel 4: Het wordt een speciale plek

Als je uiteindelijk je home gym zo hebt ingericht dat het goed voor je is en je je er op je gemak voelt, ga je daar iets ontwikkelen. Doordat je geen excuses hebt om niet te gaan en je je op je gemak voelt ga je elke keer weer trainen in je home gym.

Daarnaast is het door de rust en dat niemand of weinig mensen je storen goed voor je focus en kun je je dus maximaal focussen op je trainingen. En uiteindelijk ga je er een speciaal gevoel mee ontwikkelen.

Sportschool met touwen en ringen

Een plek waar je hard traint en het soms zwaar is, maar waar je wel resultaat boekt en sterker, gespierder en beter wordt. Zowel fysiek als mentaal. Misschien heb je bij een sportschool het idee dat je er te gast bent, terwijl je bij je home gym voelt dat het van jou is en van niemand anders.

Het zou ook best kunnen dat je je thuis voelt in de sportschool trouwens, die mensen zijn er ook genoeg. Maar als je je nooit echt super thuis voelt in de sportschool is een home gym misschien een goed idee, je ontwikkelt uiteindelijk namelijk een zeer speciaal gevoel.

Voordeel 5: Je kan trainen wanneer je wilt

Je kan waarschijnlijk niet in de altijd trainen bij de sportschool. Op een bepaalde tijd sluit de gym (tenzij het een 24/7 open gym is). Maar alsnog, meestal moet je je houden aan tijden die de sportschool heeft opgelegd.

En zelfs al is de sportschool 24/7 open, dan alsnog wil je op sommige momenten misschien liever niet trainen. Dan hebben we het over momenten waar het zo druk is dat je overal op moet wachten en het gewoon irritant is.

Een smart watch waar het 5:42 is.

In een home gym kun je eigenlijk gewoon zelf bepalen wanneer je gaat trainen. Geen sluitingstijden, geen momenten waar het super druk is, niks.

Natuurlijk als je met mensen samenwoont en je gaat vroeg in de ochtend of heel laat in de avond nog trainen, dan misschien moet je dat even wat stiller doen of kan het dan niet.

Maar je kan dit altijd afspreken en je wordt gewoon niet tegengehouden door dingen die je in sportschool vaak wel meemaakt. Als je dus houd van je eigen tijd indelen en niet wilt worden tegengehouden door sluitingstijden of spitsuren, is dit een goede reden om voor een home gym te gaan.

De nadelen van een home gym

Natuurlijk gaan we ook even kort naar de nadelen kijken van een home gym, want als deze groter zijn dan de voordelen is het logisch dat je denkt: ”Doe maar niet zo’n home gym”.

Eigenlijk zijn er maar een paar nadelen:

  1. Je moet alles zelf kopen
  2. Je hebt ruimte nodig

Het hangt er maar net vanaf hoeveel geld en ruimte je nodig hebt, want dat hangt van je home gym af en wat je wilt kopen. Eén home gym is de ander niet namelijk. Heb je nog ergens een lege garage, kamer of kelder? Dan is dit probleem eigenlijk al opgelost.

En het zelf betalen is inderdaad wel jammer, maar is één van de weinige nadelen van een home gym. Ruimte is één ding, want dat maken mensen nog weleens vrij als je iets willen, maar alles zelf bepalen en als je goede kwaliteit willen en veel, dan kan het ook weleens duur worden.

Eén tip hiervoor trouwens: Koop niet alles in één keer, dat hoeft echt niet. Maar geld is dus een reden, de vormelijkste reden dat mensen toch niet aan een home gym beginnen.

No bullshit home gym tips?

Als je dit echt wil en alle voordelen goed vind en het zo graag wilt en zelfs al ruimte klaar hebt staan, waar wacht je dan op? Je hoeft niet alles in één keer te kopen en er zijn vast mensen die bereid je te helpen met geld enzovoort.

Voor informatie? Daar hebben we artikelen voor die je verder op weg kunnen helpen.

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *