Home gym: Wat je moet weten voordat je koopt

Dingen om te weten voordat je een home gym start!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Home gym apparatuur is nodig om een home gym te bouwen. Dat is logisch, maar er zijn een paar dingen die je moet weten voordat je apparatuur voor je home gym gaat kopen. Wat zijn deze belangrijke dingen die je moet weten? Lees snel verder!

Waarom je deze dingen moet weten

Eerst moeten we snel even bespreken waarom je deze dingen eigenlijk moet weten. En eigenlijk is het antwoord best simpel. Als je deze dingen namelijk niet weet kan het je veel geld kosten en naast dat ook moeite en tijd.

Dus laten we nu met de dingen je moet weten voordat je aan home gym apparatuur begint.

#1: Weet welke soort home gym je wilt

Er zijn veel verschillende home gyms en als jij de verkeerde home gym kiest omdat je er niet over na wilt denken of om wat voor raden dan ook, kan je veel onnodig geld hieraan verspillen.

Bijvoorbeeld: Als je een home gym wilt waar je vechtsport kan doen en alleen dat, dan heb je geen home gym voor uitgebreide krachttraining nodig. Als je dit dan wel denkt of hier niet goed over nadenkt, dan koop je zomaar een powerrack, halterbank of trainingsbank, halterstang etc.

Terwijl je die dingen niet nodig hebt. Denk dus goed na over welke oefeningen en/of soort trainingen je in je home gym wilt doen. Dit kan je veel onnodige dingen besparen.

Koop alleen wat je nodig hebt

Een powerrack met trainingsbank, halterstang en halterschijven en misschien nog meer kan best duur worden. Als je dit niet nodig hebt moet je dit ook niet kopen.

Dus bedenk bij jezelf welke soort home gym je nodig hebt. En als je daar een goed antwoord op hebt, ga dan pas kijken naar de dingen die je nodig hebt voor die training en oefeningen.

Man voert zijn credit card gegevens in op de computer

#2: Denk realistisch na

Heb je het eerste punt goed doorgenomen? Goed, dan moet je het volgende punt weten: Denk realistisch na. Dit gaat een beetje hand in hand met het vorige punt. Als je namelijk realistisch nadenkt, dan koop je ook geen onnodige dingen en bespaart het met deze stap ook nog veel hoofdpijn.

Bijvoorbeeld: Stel je voor je wilt een krachttraining home gym hebben. Dus je hebt daarvoor een powerrack, trainingssbank, halterstang en halterschijven nodig. Als je realistisch nadenkt ga je misschien zien dat dat extra setje 20kg halterschijven voor nu nog even niet nodig hebt.

Of dat je toch een sterker een powerrack nodig hebt. Of andere realisaties waarvan je blij bent dat je ze hebt gedaan. Misschien wil je bijvoorbeeld te veel halterschijven kopen (terwijl je maar de helft nodig hebt) en heb je daar niet genoeg ruimte voor.

Denk na over wat je koopt

Je denkt nu dus na over welke spullen je nodig hebt voor je home gym, maar denk hier dus realistisch bij na. Als je met geen oefening met gewichtheffen nog rond de 150 kilo komt, koop dan niet meer dan 150 kilo aan halterschijven. Dan kan je er later bij kopen.

Op dat moment kan het er alleen voor zorgen dat je extra geld moet besteden en dat je extra ruimte moet gebruiken voor dingen die je niet gebruikt. Dat is dus de tweede stap: Denk realistisch na.

Vrouw schrijft een inrichtingsplan uit op papier

#3: Variatie is belangrijk

Nu je deze 2 dingen hebt doorgenomen en snapt, is het volgende punt iets dat je moet toepassen als je gaat kijken naar home gym equipment die je nodig hebt. En dat is: Variatie is belangrijk.

Stel je voor je koopt een setje dumbells voor je home gym. Als je deze dan niet bij veel trainingen gebruikt en/of op veel verschillende manieren kan gebruiken, dan is het niet heel handig.

Koop de dingen die je veel gaat gebruiken

Koop je namelijk net de eerste spullen voor je home gym, koop dan echt dingen die je voor veel dingen kan gebruiken. Later wil je misschien specifieke dingen voor specifieke oefeningen en dat kan altijd nog. Maar als je de eerste spullen gaat kopen, zorg dan echt dat deze het waard zijn.

Dus in plaats van een leg press machine toch beter die verstelbare trainingsbank. En in plaats van die grote dumbellset, toch beter de goede halterstang en verstelbare dumbells of zelfs dumbell stangen.

Kijk dus bij elk nieuw stukje equipment voor je home gym of er genoeg variatie aan zit. En tuurlijk, als je uiteindelijk de basis goed hebt, kun je altijd gaan kijken naar dingen met misschien minder variatie maar wel veel specificatie!

2 powerracks naast elkaar in de sportschool

#4: Werk met de ruimte die je hebt

Als 4e is het heel belangrijk om te beseffen hoeveel ruimte je hebt. Je weet waarschijnlijk al in welke kamer van je huis je een home gym wilt plaatsen dus bedenk dat even. Weet je nou nog helemaal niet waar je je home gym wilt plaatsen? Geen zorgen: Lees dit artikel.

Het is dus belangrijk dat je gaat kijken hoeveel ruimte je hebt in deze plaats van je huis of terrein en gebruik hierbij tip 2 (denk realistisch na). Je kunt altijd een planning maken van waar je wat wilt hebben en sterker nog, het is heel erg aan te raden om dit te doen!

Will smith staat in een leeg huis met alleen een tapijt.

Vooral moet je realistisch nadenken en werken met de ruimte die je hebt omdat niet wilt hebben dat als je alles gekocht hebt en alles er is, je je home gym niet kan bouwen, omdat bijvoorbeeld je powerrack tegen het plafond aan komt.

Werk dus met de ruimte die je hebt en denk bij een foutje niet dat het zichzelf oplost. (Gebruik dus wederom tip 2). Je hebt een bepaalde ruimte en het is aan jou om die zo effectief en efficiënt mogelijk in te delen. Gebruik hiervoor ook nog eens een planning en ga aan de gang.

#5: Combineer alle voorgaande tips met elkaar

Alle tips, tricks en advies die je in dit artikel hebt gekregen moet je bij elkaar mengen.

  1. Weet welke home gym je wilt bouwen. Als je dit niet weet heeft het geen zin om geen van de andere dingen toe te passen.
  2. Denk dus realistisch na bij alles, als iets niet werkt, dan werkt het niet. Als je spullen voor nu nog niet nodig hebt, koop ze dan ook niet.
  3. Denk aan de variatie van vooral de eerste paar dingen je koopt (dit is altijd de basis, dus houd die gevarieerd in gebruik).
  4. Werk met de ruimte die je hebt. Maak een planning en deel deze ruimte zo efficiënt en effectief mogelijk in.

Extra en laatste tip voor tip 1 (Weet welke home gym je wilt bouwen). Stel jezelf de vraag: Welke oefeningen en/of trainingen wil ik doen in mijn home gym?

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook! Wil je nog tips over hoe je geld bespaart met je home gym? Lees dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *