Is een halterstandaard een goed alternatief voor een powerrack?

Voordelen en verschillen met een powerrack

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Ontdek of een halterstandaard een geschikte vervanger is voor een powerrack of half rack en welke voordelen het kan bieden tegenover een powerrack of half rack.

Hiervoor is het wel handig om te weten wat een powerrack (en half rack) is, weet je dit nou nog niet en wil je hier meer over weten, zou ik aanraden om eerst dit artikel te lezen. Met dat uit de weg, laten we gelijk beginnen!

Het verschil tussen een halterstandaard en een powerrack

Het verschil tussen deze twee apparatuur stukken snappen is heel belangrijk om dit artikel te snappen. Het is eigenlijk heel simpel en hoeft niet langer dan het zou horen. Een powerrack is een hele soort kooi, vaak met een optrekstang en soms ook een dipstang.

Eigenlijk een heel station waar je je halterstang ook kwijt kan en grote oefeningen als squats, bankdrukken en meer uitvoeren. Tegenovergesteld met een halterstandaard, wat eigenlijk gewoon 2 palen zijn waar je je halterstang kwijt kan en ook oefeningen kan doen die net vermeld zijn.

(Bankdrukken is trouwens alleen mogelijk met een fitness/trainingsbank). Dit is de basis informatie die je moet weten over het verschil tussen deze twee. Laten we nu doorgaan naar de voordelen van een halterstandaard.

Voordelen van een halterstandaard

Om antwoord op de vraag van dit artikel te geven, moeten we eerst kijken naar de voordelen van een halterstandaard en waarom je deze überhaupt zou willen kiezen over bijvoorbeeld een powerrack of half rack.

Ruimtebesparend en makkelijk op te bergen

Tegenovergesteld van een half rack en vooral powerrack, is een halterstandaard een stuk makkelijk op te bergen.

Het zijn maar 2 stangen die je makkelijk ergens in de hoek of op een kast kan doen (op een kast is wel zwaar trouwens, maar het zou een mogelijkheid kunnen zijn) met een groot en massief powerrack en zelfs half rack wordt dit al een stuk moeilijker, al niet onmogelijk.

Natuurlijk heb je bepaalde modellen van powerracks en half racks die je in kan klappen, maar als we die even uit het beeld laten kan dit een zeer kwalijk nadeel voor de ene partij zijn, terwijl juist een groot voordeel voor een halterstandaard.

Mede doordat het makkelijk is op te bergen, draagt dit bij aan de besparing van ruimte. Dit kan een heel groot voordeel zijn als je niet hele loodsen aan ruimte hebt (wat geldt voor veel home gyms).

Als ruimte niet iets dat je tekort komt is het een stuk minder groot voordeel en eigenlijk helemaal niet zo’n groot probleem dat je je massieve powerrack niet weg kan stoppen om meer ruimte te maken.

Budgetvriendelijk

Het volgende voordeel is het geld dat je bespaart met een halterstandaard. Met een snelle google zoekopdracht kom je er al snel achter dat je een flinke hoop met geld bespaart als je kiest voor een halterstandaard in plaats van een powerrack of zelfs half rack.

Vanwege de grote kosten die bij het bouwen van een home gym komt kijken is het wel fijn om te weten dat je flink wat geld kan besparen. Hierbij wil ik wel vermelden dat het heel erg belangrijk is dat je altijd kijkt naar de kwaliteit van een bepaald product voordat het daadwerkelijk aanschaft.

Dit is natuurlijk heel logisch maar vooral met trainingsapparatuur waar je leven soms letterlijk vanaf kan hangen is het wel verstandig om dit extra te doen. Een halterstandaard is een kleinere en goedkopere versie van een powerrack, maar heeft nog steeds zowat dezelfde doeleinden.

En een powerrack en dingen die hierop lijken is één van de cruciale home gym aankopen waar je niet op moet besparen. Wederom, je leven kan hier soms letterlijk van afhangen. Dat gezegd hebbende: Een halterstandaard is nog steeds vaak de meest budget vriendelijkste optie voor je home gym.

Verdere verschillen tussen een powerrack en halterstandaard

Stabiliteit en Veiligheid

Stabiliteit en veiligheid is iets waar een groot verschil zit tussen de twee. Begrijp me niet verkeerd, alle opties zijn veilige opties, maar de één is meer dan de andere. Kan je raden welke stabieler en veiliger is? Natuurlijk het powerrack.

Doordat een powerrack echt een soort kooi heeft, (4 stangen) is het een stuk stabieler dan een halterstandaard. Dit merk je vooral bij een oefening als de back squat. Waar je het gewicht van de halterstang met halterschijven op je rug rust en dan squats gaat uitvoeren.

Dit is een stuk comfortabeler met een powerrack omdat je weet dat je in een soort kooi zit. En dan hebben we het nog niet eens over de safety spotters die vele powerracks hebben. Je kan deze oefening ook zeker doen met een halterstandaard, maar een powerrack wint in dit aspect echt makkelijk.

Oefeningsmogelijkheden

Helaas is dit niet het enige wat een halterstandaard minder goed doet dan een powerrack. Ook in oefeningsmogelijkheden is een halterstandaard beperkt. Oefeningen als optrekken en soms ook dips, alles wat zijstangen nodig heeft en oefeningen die je liever met een safety spotter wil doen.

Je loopt deze oefeningen dus allemaal mis met een halterstandaard. Als je nu gedemotiveerd wordt om te kiezen voor een halterstandaard, bedenk dan eerst ook goed de voordelen die een halterstandaard biedt in tegenstelling van een powerrack.

Je kan nog steeds een groot aantal oefeningen doen met alleen een halterstandaard en je moet (als je met gewichten wil gaan trainen) toch een fitnessbank, halterstang en halterschijven aanschaffen.

Wanneer kies je voor een halterstandaard?

Een halterstandaard kan een goed alternatief zijn voor een powerrack, afhankelijk van je trainingsdoelen en beschikbare ruimte. Als je bijvoorbeeld beperkte ruimte hebt in je home gym, kan een halterstandaard een compactere optie zijn dan een powerrack.

Het neemt over het algemeen minder ruimte in beslag en is dus ideaal voor kleinere trainingsruimtes.Ook is het handig als je voornamelijk traint met losse halters en geen behoefte hebt aan de extra functionaliteiten die een powerrack biedt, zoals pull up bars of dip stations.

Als je vooral bezig bent met basisoefeningen zoals squats, bankdrukken en meer, kan een halterstandaard voldoende zijn voor jouw behoefte. Daarnaast is het natuurlijk vaak een meer budgetvriendelijke optie is in vergelijking met een powerrack.

Dus als je op zoek bent naar een betaalbare manier om je home gym op te zetten, kan een halterstandaard een goede keuze zijn.

  • Bestellen en betalen via bol

     

  • Inclusief verzendkosten, verstuurd door Agency Ikigai

  • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

  • Wettelijke garantie via Agency Ikigai

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *