Half rack vs powerrack, wat is beter?

Welke is je geld meer waard?

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

Er is een artikel gemaakt over squatracks en powerracks, waar de 5 beste powerracks om te kopen voor je home gym besproken worden. Maar goed, in dit artikel gaan we het hebben over de verschillende powerracks, want er zijn er meerdere.

Laten we, voordat je misschien te verbaasd wordt, even uitleggen welke soorten powerracks er allemaal zijn met een plaatje erbij, zowat je het wat meer visualiseert. Oké hier gaan we:

Powerrack

Een powerrack is eigenlijk 4 metalen of ijzeren stangen die stabiel in een balk staan.

Er komen meestal safety spotters bij die het gewicht opvangen als je niet meer kan en ook haltersteunen (voor je halterstang.

Verder komt die ook met een pull up en soms dipstangen.

En soms komt die ook nog met halterschijf opberg plaatsen.

Half rack

Een half rack is nog steeds een powerrack, alleen zijn er in plaats van 4 stangen, maar 2. Meestal zit er dan nog een ”uitbreidsel” aan.

Dit is meestal een plek om halterschijven op te bergen.

Op dit half rack zit nog steeds een pull up bar en safety spotters (meestal voor de haltersteun).

Een half rack is over het algemeen goedkoper.

Squatrack

Een squat rack is eigenlijk alleen goed voor één ding: Squats en andere been oefeningen.

Je kunt er naast been oefeningen niet super veel mee. Ze zijn wel een stuk goedkoper dan powerracks en half racks.

Nu je een beetje weet welke soorten er zijn (en er zijn er nog wel wat). Is het belangrijk dat je het squatrack vergeet voor nu, want we gaan alleen kijken naar het powerrack en het half rack.

Laten we ook niet te lang door praten dus laten we maar beginnen met kijken welke beter is! Lees snel verder!

Hoe gaan we ze vergelijken?

Misschien is je eerste vraag: Hoe gaan we ze vergelijken? Nou dit is eigenlijk heel simpel, we gaan gewoon de voordelen en nadelen van powerracks bespreken en daarna de voordelen en nadelen van half racks. Zo komen we er erachter wat beter is.

Maar dat is ook belangrijk om even te bespreken: Wat is beter? Beter is als het de beste prijs voor de kwaliteit is. Dat kan ook heel onlogisch zijn, want wat nou als eruit komt dat een powerrack de beste optie voor je is, maar je daar eigenlijk niet genoeg ruimte voor heb?

Dan is het als nog nutteloos. Daarom even een lijst voor je voor wat ”beter” is dan de andere:

 • Goede prijs-kwaliteit verhouding.
 • Goed voor jou training.
 • Je hebt er genoeg ruimte voor

Nu we weten wat beter is, laten we maar naar de voordelen en nadelen van het powerrack en half rack gaan!

Powerrack:

Voordelen powerrack

We beginnen met de voordelen van een powerrack. Wat zijn de voordelen van powerrack? Ten eerste is een powerrack groot en sterk. Het kan veel gewicht aan en als je zwaar wilt trainen kun je dit veilig doen. Je hebt ze in verschillende maten: Sommige zijn echt mega en andere iets minder.

Half rack vs powerrack, wat is beter? Afbeelding 2

Aan een powerrack kun je naast je halterschijf opbergplaatsen ook nog andere dingen erop doen. Zoals een dipstang (als die er nog niet bij zat). En als je het echt wilt, kun je zelfs een magneet met een haakje erop doen. Er zit natuurlijk altijd een pull up bar op, maar die zit ook op een half rack.

Laten we de voordelen even op een rijtje zetten zodat het wat overzichtelijker is:

 • Het is veilig om zwaar in te trainen.
 • Het is zwaarder en sterker dan half racks.
 • Je kunt er veel aan doen (van magneten, weerstandbanden, gewichten en nog veel meer).
 • Het is meestal tot veel kilo belastbaar.

Nadelen powerrack

We gaan gelijk naar de nadelen van powerracks. Het eerste nadeel van een powerrack is dat als je een grote en hele stevige powerrack wilt, je bereid moet zijn om veel geld te spenderen, het hangt er heel erg vanaf hoeveel.

Verder neemt een heel groot powerrack ook heel veel ruimte in, en als je niet al te veel ruimte hebt voor een home gym, is dit niet het beste idee. Nou, niet alle powerracks zijn groot, zwaar en duur. Daarom kun je ook voor iets beters gaan die iets kleiner is, iets minder gewicht aan kan en ook iets minder kost.

Half rack vs powerrack, wat is beter? Gif

Ook belangrijk om te weten: De meeste mensen hebben geen groot powerrack nodig voor thuis trainen. Hier is niet mee te zeggen dat je geen powerrack moet kopen, maar alleen dat als je niet met heel veel gewicht traint, dat je een heel groot en krachtig powerrack niet nodig hebt.

Het is dan eerder aan te raden dat je voor een kleiner maar nog steeds sterk powerrack gaat. Laten we alles even op een rijtje zetten:

 • Ze kunnen best wel duur zijn.
 • Ze nemen veel ruimte in in je home gym.
 • De meeste mensen hebben grote powerracks niet nodig.

Goede powerracks

Als je al wilt weten wat goede powerracks zijn, is het handig om te weten dat er al een heel goed artikel online staat over de powerracks die jij moet hebben. Dit artikel kun je hier lezen.

Half rack:

Voordelen half rack

We zijn nu aangekomen bij de voordelen van het half rack. Allereerst is een half rack een stuk goedkoper dan een powerrack en neemt het minder ruimte in. Gewoon omdat een half rack goedkoper is en minder ruimte inneemt betekent niet dat het een slecht ding is.

Ja, het kan minder gewicht aan dan een groot en sterk powerrack, maar dat is logisch. Een half rack moet natuurlijk wel een grote belading aan kunnen anders heeft het niet echt zin. We gaan alles weer op een rijtje zetten:

 • Het is goedkoper.
 • Het neemt minder ruimte in beslag.
 • Een half rack heeft nog steeds safety spotters, haltersteunen, een pull up bar en soms ook nog dipstangen.
Half rack vs powerrack, wat is beter? Afbeelding 3

Nadelen half rack

De nadelen van half rack zijn ook belangrijk om te weten. Allereerst moet je beseffen dat half racks waarschijnlijk tot iets minder belastbaar zijn. Gewoon omdat ze kleiner zijn dan een powerrack. Nou, dit hoeft niet altijd het geval te zijn, want er zijn ook half racks die tot veel kilo belastbaar zijn.

Goed, laten we maar de nadelen bespreken van de half racks:

 • Ze zijn meestal tot minder belastbaar.
 • Je kunt niet in een soort cage trainen als je dat fijner vind.
 • Het is waarschijnlijk ook iets minder stabiel als je een lichtere hebt.

Waar kun je nog meer goede half racks en powerracks vinden?

In deze kolom vind je goede powerracks en half racks. Rechts de linkjes:

Half rack:Fitness seller
Half rack:Betersport
Powerrack: Fitness seller
Powerrack:Betersport
Fedde van Homegymhub
Fedde heeft in de corona periode toen alle sportscholen gesloten waren een hele mooie home gym opgebouwd en deelt al zijn home gym ervaring, kennis, fouten en meer met je in artikelen!

Bedankt voor het lezen!

Het belangrijkste is om te weten dat het ervan af hangt wat voor training je doet, hoeveel ruimte je hebt en hoeveel geld je beschikbaar hebt. Dus onthoud dat! Bedankt voor het lezen, hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *