Wat zijn halterschijven en waarom heb je ze nodig?

Dit moet je weten over halterschijven

Gemiddelde leestijd: 8 minuten

In dit artikel gaan we het hebben over wat halterschijven zijn en waarom je ze nodig hebt voor je home gym. Laten we gelijk van start gaan!

Wat zijn halterschijven?

Laten we beginnen met de vraag: Wat zijn halterschijven? Halterschijven zijn schijven met een bepaald gewicht (hangt af van welk gewicht) je vast kan maken aan een grote variatie aan halterstangen en natuurlijk ook machines. Ze komen in verschillende materialen, allemaal voor andere doeleinden.

Voorbeelden van materialen zijn bijvoorbeeld: Gietijzer, kunststof, beton en (speciaal voor olympisch gewichtheffen) bumperplates. Verder zijn de meest voorkomende gewichten die er beschikbaar zijn voor halterschijven zijn de volgende:

 • 2,5 kg
 • 5 kg
 • 10 kg
 • 15 kg
 • 20 kg
 • 25 kg

Nu heb je wat meer achtergrond informatie over wat dingen handige schijven precies zijn.

Waarom heb je halterschijven nodig?

Dan nu de volgende belangrijke vraag: Waarom heb je halterschijven nodig? Eigenlijk is het heel simpel om te beantwoorden. Halterschijven geven je de mogelijkheid om gewicht toe te voegen aan oefeningen waar je deze nodig hebt.

Bij een oefening als bijvoorbeeld bankdrukken is het niet heel effectief om te bankdrukken met alleen de halterstang. Je traint dan hooguit met 20 kg aangezien meeste halterstang dit gewicht hebben. Terwijl als je halterschijven hebt, kun je uit deze gewicht barrière komen.

Je bent dan niet meer beperkt tot maximaal 20 kg bij bijvoorbeeld bankdrukken. Dit is de belangrijkste reden dat je halterschijven nodig hebt als je een trainingsplek thuis hebt.

Waar halterschijven voor dienen

Zoals net al een beetje gezegd, dienen halterschijven als gewicht voor je halterstangen en eventuele machines die je hebt zodat je niet vast zit aan het gewicht van een bepaalde halterstang, met trainingsprogressie kom je niet ver met dit namelijk.

Dus als je al van plan was om thuis je sportkamer te bouwen, of heb je al iets staan, wees dan niet bang om in een goede set van halterschijven te investeren, want ze zijn echt essentieel voor de basis en opbouw van je home gym.

30 mm of 50 mm, huh?

Dan is er nog het volgende punt. De verschillende maten van halterschijven. Hoe zit dit en wat moet je erover weten. Toevallig is hier al een heel artikel over gemaakt die je hier kan lezen. Maar we gaan het alsnog even bespreken.

30 mm en 50 mm is heel simpel gezegd de boring van de halterschijf. Niet meer, niet minder. Je volgende vraag kan zijn: Waarom zijn er verschillende maten? En eerlijk gezegd heb ik het antwoord ook niet. Het enige dat je moet weten is dat ze er zijn.

En dat je moet weten wat de verschillen zijn, anders zou je maar eens een halterstang kunnen kopen die niet dezelfde maat heeft als je halterschijven of andersom. Vertrouw me, dit is geen fijne ervaring.

Halterstangen zijn de stangen waar je je halterschijven op kan doen. Maar als je 30 mm halterschijven hebt en je hebt vervolgens een 50 mm halterstang gekocht, dan heb je dus een probleem.

Onthoud dus dit: Soort bij soort. Je kan geen 50 mm halterstang kopen en vervolgens een hele halterschijven set van 30 mm kopen. En natuurlijk andersom.

Belangrijk voor je home gym

Naast andere belangrijke apparatuur voor je home gym zijn halterschijven dus ook heel belangrijk voor je home gym. Maar als je dit wil kopen, welke set heb je dan nodig en van welk gewicht.

Voordat ik dit ga zeggen is het wel belangrijk om te beseffen dat het voor ieder persoon anders is, aangezien sommige mensen harder willen trainen dan andere. Alsnog is deze lijst best accuraat, dus doe er mee wat je wilt:

 • 1 paar van 2,5 kg
 • 1 of 2 paren van 5 kg
 • 1 paar van 10 kg
 • 1 paar van 15 kg
 • 2 paren van 20 kg

Zoals je misschien ziet staat een paar van 25 kg halterschijven er niet bij, maar dit betekent niet dat je ze niet nodig kan hebben, zoals ik net al zei, het is voor iedereen anders.

Waarom je kan bezuinigen op halterschijven

Als laatste punt wil ik aan kaarten dat je (als je ergens op wil bezuinigen in je home gym) best kan bezuinigen hierop. Een home gym is vaak nogal prijzig dus het zou soms ook fijn zijn wat minder uit te geven op bepaalde apparatuur.

Halterschijven is één van deze dingen, maar dat betekent natuurlijk niet dat je het moet doen. Het is altijd aan te raden om de beste kwaliteit te kopen natuurlijk, maar stel je zou willen bezuinigen hierop, dan is het geen grote ramp zoals bij andere apparatuur het geval is.

Halterschijven zijn namelijk het gewicht dat je aan je stangen en machines doet dus zolang ze niet on the spot uit elkaar vallen, zit je al goed. Doe hier natuurlijk weer mee wat je wilt, het is volledig aan jou.

Als je meer wil weten over het kopen en kiezen van halterschijven, zal ik aanraden om dit artikel te lezen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *