Wat is het verschill tussen 30 en 50 mm halterschijven?

Welke moet je hebben en wat is het verschil?

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

30 mm en 50 mm halterschijven? Je hebt het vast wel eens gezien: Halterschijven die een boring hebben van 30 mm (millimeter) en halterschijven die een boring hebben van 50 mm.

Je hebt misschien ook gezien dat er verschillende halterstangen zijn. Sommige hebben een schijfopname diameter (stukje van de stang waar de schijven op moeten) van 50 mm en andere hebben een schijfopname diameter van 30 mm.

Wat is het verschil tussen 30 mm en 50 mm halterschijven/stangen? Afbeelding 1

Maar wat is nou eigenlijk het verschil? En wat is beter voor jou? In dit artikel gaan we dit heel gedetailleerd bespreken, dus als je het antwoord hierop wil weten, ga dan nog niet weg, want we hebben nog veel te bespreken.

Als je er klaar voor bent en geen zin hebt in een lange inleiding, lees dan snel verder! Stangen in de sportschool zijn trouwens bijna altijd 20 kilo.

Wat is verschil tussen 30 en 50 mm halterschijven?

Eerst moeten we de vraag beantwoorden die je nu misschien al lang hebt: Wat is het verschil tussen 30 mm en 50 mm halterschijven? Nou 30 mm boring halterschijven zijn meestal voor thuis trainen bedoelt en 50 mm is voor sportscholen bedoelt.

Je hoeft je hier niet aan te houden ofzo, want er zijn genoeg mensen die 50 mm halterschijven en een olympische halterstang hebben in hun home gym, dus het zegt niet heel veel.

Maar waar is het dan wel goed voor? Nou je hebt verschillende halterstangen met verschillende diameters. Je hebt normale ”thuis train” halterstangen (sommige zijn heel slecht, sommige zijn heel goed). Deze zijn bedoelt voor 30 mm halterschijven.

Wat is het verschil tussen 30 mm en 50 mm halterschijven/stangen? Afbeelding 2

Je hebt olympische halterstangen (deze zijn wat zwaarder en kunnen meestal wat meer gewicht aan). Deze zijn bedoelt voor 50 mm halterschijven.

Iets waar je sowieso op moet letten is om de goede spullen te kopen. Ga nou niet 30 mm halterschijven kopen en dan een olympische halterstang kopen, want dan heb je er nog niks aan.

Dus koop een halterstang van 30 mm met halterschijven van 30 mm, of koop een halterstang van 50 mm met halterschijven van 50 mm. We gaan hier zo allemaal nog dieper op in, maar voor nu weet je een beetje wat het verschil is.

Wat is beter: 30 of 50 mm halterschijven?

Nu is je vraag waarschijnlijk (nu je het verschil weet): ”Wat is dan beter?” En dit is een goede vraag, laten we die vraag beantwoorden. Als je iemand bent die een beetje thuis wilt trainen en niet heel veel gewicht nodig hebt, koop dan 30 mm halterschijven en een prima halterstang van 30 mm.

Het is trouwens altijd handig om in de beschrijving van het product te kijken naar de diameter van de halterschijf opname van het product. Want als je 30 mm halterschijven hebt en je wilt een goede stang kopen, staat er soms dat die een diameter heeft van 28,5 of 29 mm.

Dit is bij olympische halterstangen de stang zelf, terwijl de halterschijf opname 50 mm is. Let hier dus zeker op!

Maar goed, als je nou iemand bent die thuis zwaar wilt gaan, maar geen super hoge nummers wilt (met super hoge nummers hebben we het dan over, boven de 200 tot 300 kilo). Dan is sterk aan te raden om 30 mm halterschijven te nemen met een hele goed 30 mm halterstang.

Deze halterstang moet dan minstens tot 200 kilo belastbaar zijn. Zeg je nou: ”Ik wil en ga ook met heel veel gewicht trainen”. Dan zijn 50 mm halterschijven aan te raden met een 50 mm olympische halterstang.

Dus hier nog even samengevat:

Situatie:Oplossing/antwoord:
Je wil niet te zwaar thuis trainen:Ga voor 30 mm halterschijven met een prima halterstang van 30 mm.
Je hebt de ambitie om zwaar te trainen, maar nog direct:Ga voor 30 mm halterschijven met een hele goede kwaliteit 30 mm halterstang.
Of ga voor 50 mm halterschijven met een goede 50 mm halterstang.
Je wil heel zwaar gaan trainen en je wil niet tegengehouden worden door slechte uitrusting:Ga voor 50 mm halterschijven met een hele goede halterstang van 50 mm.

Hoe moet je het kopen?

Je weet nu wat het verschil is tussen 30 mm en 50 mm halterschijven en waarschijnlijk weet je ook wat de beste keuze voor jou is. Maar hoe moet je het kopen, waar moet je het kopen. En in welke volgorde moet je het kopen?

Laten we beginnen met wat ik heb gedaan: Ik heb eerst alle halterschijven gekocht die ik nodig had. Daarna kocht ik pas de halterstang. Er zat veel tijd tussen alle halterschijven krijgen en de halterstang kopen.

En in die tijd kon ik de halterschijven niet voor meer gebruiken dan een beetje vasthouden als gewicht. Daarom is dit niet aan te raden, tenzij er geen of weinig tijd zit tussen de halterschijven en halterstang kopen.

Wat is het verschil tussen 30 mm en 50 mm halterschijven/stangen? Afbeelding 3

Bijvoorbeeld: Als je al wat halterschijven hebt gekocht en morgen bijvoorbeeld een halterstang gaat ophalen, dan is het niet heel erg, maar anders: Eerst een halterstang kopen en hierna nog halterschijven te kopen. (Of als een set kopen).

Hoeveel halterschijven heb je nodig? Vraag je je af? Als je wel gewoon goed wilt trainen, begin dan met de volgende gewichten te kopen:

  1. 2×20 kilo (dit is altijd een paar)
  2. 2×15 kilo
  3. 2×10 kilo
  4. 2×5 of zelfs 4×5 kilo (dit zijn dan twee paren)
  5. 2×2,5 of zelfs 4×2,5 kilo

Je kunt ook als je nog meer gewicht wilt een extra paar van 20 kilo halterschijven kopen, of zelfs een paar van 25 kilo halterschijven. Je kan er altijd bij kopen.

Een betere optie voor 30 mm halterschijven kopen

Als je halterschijven online wilt kopen, kom je er waarschijnlijk achter dat, als je geen set koopt (wat meestal een stuk betere prijs is) halterschijven per stuk of per paar heel duur. Dus daarom is als je vooral 30 mm halterschijven wilt kopen marktplaats een veel betere optie.

Op markplaats zijn er heel mensen die de spullen niet meer nodig hebben en waarvan die dingen zelfs in de weg staan dus die zullen ook een stuk minder vragen voor de spullen (in dit geval halterschijven en stangen).

Als je 30 mm halterschijven zoekt en je wilt niet heel veel betalen voor een paar halterschijven, is marktplaats een hele goede optie. Sommige mensen verkopen zelfs hun hele home gym op marktplaats voor een best wel goede prijs.

Wat is het verschil tussen 30 mm en 50 mm halterschijven/stangen? Afbeelding 4

Dingen zoals amazon en bol.com zijn nog steeds goed, maar het is niet aan te raden om hier apart halterschijven van te kopen. Als je iets online koopt, zou is aan te raden om dingen zoals haltersets met een goede aanbieding, powerracks en benches te kopen.

Het beste wat je kan doen om te kijken of halterschijven een goede prijs zijn is door te kijken naar de prijs per kilo. Dit doe je om door de prijs in totaal gedeeld door de totale kilo die je krijgt.

Bijvoorbeeld: Een paar van 20 kilo is 60 euro. in totaal is dit 40 kilo. Dus je doet 60:40=1,50 per kilo. Dit is best wel goed. Als je bijvoorbeeld een set van halterschijven vind die 2,50 of zelfs 3 euro per kilo is, dan weet je dat dit heel veel is. (Wat trouwens bij bumper Plates wel voor kan komen).

Op marktplaats kun je het beste onderhandelen voor 1,50 tot 1 euro per kilo. Je gaat niet snel 1 euro per kilo betalen, maar niks is onmogelijk. Zolang je maar onderhandeld.

Plekken om goede kwaliteit halterschijven/stangen te kopen

Fitness seller heeft een heel ruim assortiment aan fitness gear, accessoires en veel meer! Hier kun je ook halterstangen en schijven vinden met goede kwaliteit en een prijs die eerlijk is! Je kunt naar de winkel met de knop:

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *