Zijn dumbells het waard voor je home gym?

Waarom dumbells een goede investering zijn

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

In dit artikel gaan we het hebben over dumbells. En meer specifiek: Of deze het waard zijn voor je home gym. Laten we gelijk beginnen!

Waarom dumbbells essentieel zijn voor je home gym

Alleen een home gym met een halterstang en halterschijven als gewicht limiteren je best wel veel om heel veel verschillende oefeningen te doen. Dit is eigenlijk de grootste reden om dumbells aan te schaffen voor je home gym. 

Oefeningen als bijvoorbeeld de bulgaraian split squat, dumbell side raises en nog vele andere oefeningen kan je gewoon simpelweg niet doen met een halterstang en halterschijven.

Dumbells openen als het ware echt de deur naar veel meer oefeningen. En een stuk apparatuur die heel veel nieuwe oefeningen mogelijk maakt en nog goed te doen is met prijs is heel waardevol. 

Voordelen van dumbbells

Zoals net al gezegd bieden dumbells heel veel verschillende oefeningen. Een ander voordeel van dumbbells is dat ze compact en draagbaar zijn, waardoor je ze gemakkelijk kunt opbergen en meenemen naar verschillende locaties.

Hierdoor kun je altijd en overal trainen, of het nu in je huis is, in de tuin of zelfs op vakantie. Op vakantie is iets moeilijker als je met het vliegtuig gaat natuurlijk, vanwege het gewicht.

Als laatste is een groot voordeel dat als je goed zoekt en eventueel onderhandelt kun je een redelijk set met verschillende gewichten, gevarieerd van licht tot zwaar aan dumbells vinden voor een goede prijs. 

Soorten dumbbells

Er zijn verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. De meest voorkomende soorten dumbbells zijn verstelbare dumbbells en vaste dumbbells.

Verstelbare dumbbells zijn handig omdat je het gewicht kunt aanpassen door simpelweg schijven toe te voegen of te verwijderen. Dit bespaart ruimte in je home gym, omdat je niet meerdere sets dumbbells nodig hebt.

Er zijn ook verstelbare dumbells die je niet met schijven kan verstellen, maar waar je gewoon het gewicht kan kiezen en dat de rest dan op een standaard blijft zitten. Deze soort is altijd wel een stuk duurder dan de verstelbare dumbells met schijven.

Vaste dumbbells hebben een vast gewicht en zijn meestal gemaakt van gietijzer, waardoor ze duurzaam en slijtvast zijn. Deze zijn ideaal als je regelmatig met hetzelfde gewicht traint en geen behoefte hebt aan aanpassingen.

Het kiezen van de juiste dumbbells voor je home gym hangt af van je trainingsdoelen, beschikbare ruimte en budget. Het is belangrijk om te investeren in dumbbells met kwaliteit die comfortabel zijn om vast te houden en veilig te gebruiken tijdens je trainingen.

Hoe dumbbells je trainingen verbeteren

Een van de voordelen van het gebruik van dumbbells is dat ze zorgen voor een grotere reeks van beweging tijdens oefeningen, waardoor je spieren op een effectievere manier kunt trainen.

Daarnaast helpen dumbbells bij het verbeteren van je balans en coördinatie, omdat je beide armen onafhankelijk van elkaar moet gebruiken tijdens de training. Dit is een verschil met een halterstang, waar een eventuele sterkere kant meer gewicht kan pakken.

Met dumbells kun je echt de inbalans zien die je met bijvoorbeeld een machine of halterstang niet merkt. Dit merk je pas wanneer je een incline bench press doet met een halterstang en dumbells (zelfde gewicht verspreid over de dumbells).

In dit voorbeeld kan bij de dumbells variatie van de oefening de ene arm de andere niet helpen tijdens de oefening. Daardoor kan je deze oefening als veel moelijker ervaren dan bij de halterstang variatie.

Dit is slechts een voorbeeld maar je dit voor veel oefeningen zo zien.

Goede dumbbell oefeningen

Hier zijn een paar goede dumbbell oefeningen die je kunt toevoegen aan je trainingsroutine:

  • Chest press: Ga liggen op een fitnessbank met een dumbbell in elke hand en druk de gewichten omhoog boven je borst. Dit traint je borstspieren en triceps.
  • Shoulder press: Sta rechtop met een dumbbell in elke hand op schouderhoogte en druk de gewichten omhoog tot ze bijna tegen elkaar aan zijn. Dit is een geweldige oefening voor je schouders en triceps.
  • Lunges: Houd een dumbbell in elke hand terwijl je een grote stap naar voren zet en je knieën buigt totdat ze een hoek van 90 graden vormen. Dit traint je bilspieren en benen.
  • Bicep curls: Sta rechtop met een dumbbell in elke hand en krul de gewichten omhoog naar je schouders. Dit is een effectieve oefening voor het trainen van je biceps.

Meer over dumbbells?

Wil je meer weten over dumbells? Lees dan dit artikel die meer specifiek over het kiezen van de juiste dumbells in gaat.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *