Waar moet je je home gym bouwen?

De beste plekken om je home gym te bouwen!

Gemiddelde leestijd: 11 minuten

Waar moet je je home gym bouwen? Ik heb al heel veel home gym artikelen gemaakt over hoe je je een home gym bouwt, wat je nodig hebt en hoe alles regelt. Maar waar moet jij je home gym bouwen?

En wat zijn goede plekken om je home gym te bouwen? Wat zijn nou plekken waar je genoeg ruimte hebt en plekken waar je niet snel gestoord wordt. Als je alleen woont is dit meestal niet zo’n probleem. Maar als je met meerdere personen in één huis woont, wordt je af en toe nog gestoord.

Daarom is het bijvoorbeeld niet handig om je home gym in je woonkamer te plaatsen (als dit sowieso al mocht van je huisgenoten of dat je zelf dacht dat het een goed idee was) want hier ga je waarschijnlijk veel vaker gestoord worden dan een rustigere plek in je huis.

Goed we hebben nu wel genoeg gepraat, laten we nu maar snel beginnen!

Hoe groot is je home gym?

Eerst moet je je voorstellen hoe groot je home gym eigenlijk. Als je alleen maar een paar dingen hebt zoals bijvoorbeeld een pull up bar en een dip bar, dan is het een stuk makkelijker om je home gym op een plek te zetten. Maar als je veel meer hebt, dan is het een stuk moeilijker om je home gym in te delen.

Je hebt dan heel logisch een veel grotere kamer nodig. Dus bedenk nu even hoe groot je home gym is. Hoeveel spullen heb je? Heb je een powerrack of half rack? Heeft je home gym een halterstang met halterschijven? Heb je een fitnessbank? Heeft je home gym een pull up bar en dat soort dingen?

Vraag dit allemaal even aan jezelf en schrijf alle spullen op op een papiertje bijvoorbeeld. Nu je ze allemaal hebt opgeschreven is er nog iets: Je weet waarschijnlijk de afmetingen niet.

Waar moet jij je home-gym bouwen? Afbeelding 1

Misschien heb je al je home gym spullen al, Misschien nog geen één of je hebt er een paar maar nog niet allemaal.

Alle spullen die je nog niet hebt hebben ook een bepaalde afmeting. Meestal kun je deze wel zien op de website of vragen aan de verkoper op marktplaats. En je kunt in principe de afmeting doen op de plek waar je je home gym wil, of als je dat niet nog weet, kun je het gewoon ergens in je huis opmeten.

Maar goed, naast al die afmetingen, maak dus een lijstje van alle spullen die al hebt en nog nodig hebt. En in het geval dat je nog niks hebt, schrijf gewoon alles op dat je wilt voor je home gym.

Goed, nu heb je de eerste stap goed gedaan. Laten we nu kijken naar de kamer of plaats waar jij je home gym wil hebben.

Welke plekken zijn goed voor je home gym?

We gaan nu eens kijken naar plekken die heel goed zijn om je home gym te bouwen.

Garage

Als eerste hebben we de garage. In een garage heb je meestal veel plek (omdat er meestal 1 of zelfs meerdere auto’s moeten staan) en daarom heb je dus veel plek.

Als je met meerdere mensen woont is het belangrijk dat je natuurlijk eerst bespreekt of je daar een home gym bouwt. Dit moet je eigenlijk altijd doen, want het is ook hun huis. Maar als je dit besproken hebt en geen auto hebt of daar in ieder geval niet gaat plaatsen, dan heb een perfecte plek voor je home gym.

Waar moet jij je home-gym bouwen? Afbeelding 2

Er is genoeg ruimte voor zowat heel je home gym en je hebt meestal ook nog genoeg ruimte voor oefeningen zoals push ups. Ook hebben de meeste garages (ik denk zelfs alle) een soort luik dat open en dicht kan.

Dit is natuurlijk bedoelt zodat de auto naar binnen of naar buiten kan, maar het is ook heel handig om te trainen als het warmer is. Je wilt niet zowat dood gaan van de warme temperatuur? Doe de garage deur een beetje open of zelfs helemaal open.

Het ding dat een nadeel kan zijn is dat het in de herfst en winter misschien ietsje kouder is. In de meeste garages is er namelijk niet zo’n goede verwarmingen of is het in ieder geval een stuk kouder dan in de rest van het huis.

Kelder

De tweede goede plek die we hebben is een kelder. Een kelder is heel goed voor verschillende dingen. Het opslaan van dingen, er een studio bouwen of dus je home gym bouwen. Er zijn wel wat dingen die je moet checken voordat je dit gaat doen alleen.

Het eerste dat je moet bekijken is of het plafond niet te laag is. Als dit namelijk zo is, kun je niet echt goed je oefeningen doen en niet goed dingen neerzetten. Heb je nou wel een plafond dat hoog genoeg is en eigenlijk helemaal goed is, dan heb je al één ding geregeld.

Er zijn alleen nog wat dingen die je moet regelen. Je moet bijvoorbeeld ervoor zorgen dat het niet al te vochtig wordt in je kelder home gym. Dit is niet fijn om in te trainen en kan slecht zijn voor je home gym spullen. Het ijzer of metaal van je spullen zou namelijk kunnen roesten door teveel vocht.

Waar moet jij je home-gym bouwen? Afbeelding 3

En ik weet dat sommige kelders heel veel vocht hebben. Als je meer over vocht bestrijden in je kelder wilt weten en er ook echt je home gym wil bouwen, zou ik je aanraden om dit artikel even te checken (deze is niet van mij en ik weet hier niet zo veel van) Klik hier.

Goed, nu kan ook nog een probleem zijn dat je geen lucht hebt en dat het benauwd wordt. De meeste kelders hebben al wel ventilatie roosters, maar als jou kelder dat nog niet heeft, zou ik dit wel aanraden.

Als je een plafond dat hoog genoeg is en je de andere twee problemen heb getackeld, kun je je kelder perfect omtoveren tot een goede home gym!

Zolder

De zolder is goed, omdat er ook een stuk minder mensen komen. Sommige zolders zijn gewoon alleen de hoogste verdieping, maar andere zijn dan echte zolders waar je met een opklappende trap naar boven kan.

Waar moet jij je home-gym bouwen? Afbeelding 4

Natuurlijk moet je altijd even kijken naar het plafond en of dit ook echt goed is, want je wilt niet zo’n schuin dak hebben (ook al hebben heel veel oude zolders dit) dit is niet heel handig om home-gym spullen neer te zetten.

Als je zolder nou een zolder hebt waar je heel goed je spullen kan neerzetten is dit een hele goed optie.

Zolang je genoeg plaats hebt en er comfortabel mee bent is het goed!

Aan het einde moet je niet teveel denken aan waar het moet. Je moet je beseffen dat dit een plek moet zijn waar je comfortabel mee moet zijn en ook een plek moet zijn waar jij elke dag naartoe wilt. Als je wilt trainen moet het namelijk een plek zijn waar je ook echt naartoe wilt.

Waar moet jij je home-gym bouwen? Gif

Daarom zeg ik: Ook al is die plaats naast je slaapkamer, wat maakt het uit! Zolang er genoeg plaats is en je er comfortabel mee bent is het toch perfect? Dus houd dat in je achterhoofd.

Meer over home gyms? Alles dat je maar nodig hebt!

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *