Vlakke of verstelbare fitnessbank, wat is beter?

De voor en nadelen van beide!

Gemiddelde leestijd: 14 minuten

We gaan weer eens praten over fitnessbanken. Er staan al heel veel artikelen over home gyms op deze website en wat je precies allemaal moet kopen, waarom en waar je op moet letten.

Ook is er een artikel gemaakt over fitnessbanken en welke je wel en niet moet kopen. Maar in dit artikel gaan we vlakke fitnessbanken en verstelbare fitnessbanken bespreken.

Verstelbare fitnessbank vs vlakke fitnessbank. Afbeelding 1

Er moet eerst wel bij gezegd worden dat er niet per se een perfect antwoord is voor iedereen.

Alleen is er wel een duidelijk antwoord voor iedereen die in een bepaalde categorie valt of een bepaald ding zoekt in een fitnessbank. Nu dit gezegd te hebben, laten we maar snel beginnen!

Wat zoek jij in een fitnessbank?

Het lijkt heel eerlijk gezegd nu een beetje op dating show, waar je gekoppeld wordt aan een geschikte bank. Maar niets is minder waar, want je zoekt nog steeds naar een goede fitnessbank!

Zoals net al gezegd moet je eerst weten wat je zoekt in een fitnessbank. Als je dit niet weet is er eigenlijk niet echt een goed antwoord voor je. Beantwoordt deze vragen daarom heel even voor jezelf:

 1. Wat voor oefeningen wil je doen met de fitnessbank? (Voor welke oefeningen moet die goed zijn?)
 2. Moet die veel gewicht aan kunnen of kan het ook minder?
 3. Wil je veel variatie of juist niet?
 4. Hoeveel geld wil je ongeveer spenderen?

Nu je dit beantwoord hebt, heb je ook een beter beeld voor jezelf. Laten we er maar verder in duiken!

Verstelbare fitnessbank vs vlakke fitnessbank. Afbeelding 2

Vlakke fitnessbanken

We gaan beginnen met vlakke fitnessbanken (vlak=niet verstelbaar), we kijken dan naar de voordelen, nadelen en mensen die deze nodig hebben (dit is op basis van je vragen die je zojuist hebt beantwoordt).

Oké, dan beginnen we maar eerst met de voordelen van vlakke fitnessbanken, want het positieve moet altijd eerst.

Voordelen vlakke fitnessbank

Het eerste handige voordeel van vlakke fitnessbanken, is dat ze zeer stabiel zijn (natuurlijk moeten ze goede kwaliteit zijn, maar dat is logisch).

Als je een goede kwaliteit vlakke fitnessbank hebt staat die heel stabiel en hoef je je geen zorgen te maken dat die omvalt als je oefeningen aan het doen bent. Dit is sowieso heel fijn als je dingen doet zoals bench pressen. Als je fitnessbank dan omvalt of het begeeft, dan ben je aardig de pineut.

Ook zijn vlakke fitnessbanken heel sterk en kun je ze vaak belasten tot hoge gewichtsgetallen. Dit is dus ook ontzettend handig en super fijn, omdat je met deze twee voordelen al heel fijn kan trainen.

Verder kan ook nog een voordeel zijn dat je niks in elkaar hoeft te zetten als die bezorgd is. Het is gewoon een vlakke fitnessbank, die je gelijk kan gebruiken. Sommige mensen vinden dit heel fijn. (Dit betekent trouwens niet dat je elke verstelbare fitnessbank zelf in elkaar moet zitten).

Vlakke fitnessbanken liggen meestal ook best wel comfortabel en je hebt genoeg plek om te liggen op de fitnessbank (als dit niet zo is is het altijd heel frustrerend).

Alle voordelen komen even voor je op een rijtje zodat het overzichtelijker voor je is:

 • Ze zijn stabiel.
 • Ze zijn tot veel gewicht belastbaar.
 • Je hoeft niks in elkaar te zetten.
 • Ze liggen goed en breed genoeg.

Dit geldt natuurlijk voor de goede kwaliteit vlakke fitnessbanken. Maar dat is vanzelfsprekend.

Nadelen van vlakke fitnessbank

Nu gaan we wat negatiever zijn en de nadelen van vlakke fitnessbanken bespreken. Het eerste best wel duidelijke nadeel is dat die niet verstelbaar is en dus niet veel meer kan doen dan vlakke fitnessbank oefeningen.

Dingen zoals: Seated overhead press, incline en decline bench press, kun je dus niet doen met een vlakke fitnessbank. Dit is natuurlijk heel jammer en dit is ook een heel groot nadeel.

Verstelbare fitnessbank vs vlakke fitnessbank. Afbeelding 3

Eigenlijk is dit het een van de weinige nadelen die er is. Maar dit is wel een groot nadeel, want als je een home gym bouwt is dit niet het allerbeste. Als je een home gym bouwt wil je waarschijnlijk veel variatie dus daarom is dit waarschijnlijk een slechtere keuze voor je.

 • Vlakke banken zijn niet verstelbaar, dus als je variatie wilt is dit niet goed.

Voor welke mensen zijn vlakke fitnessbanken?

Nu we de voordelen en nadelen van vlakke fitnessbanken hebben besproken moeten we nog even bespreken voor wie vlakke fitnessbanken zijn. Ze zijn allereerst gewoon heel goed, alleen als je meer variatie wilt en verschillende oefeningen wilt doen, is dit niet de beste optie voor je.

Vlakke fitnessbanken zijn heel goed voor mensen die eigenlijk alleen willen bankdrukken (bench pressen) en naast dat misschien nog bulgarian split squats doen. Als jij dit bent, en je niet echt veel variatie hoeft, dan is er niks mis met een vlakke fitnessbank

Verstelbare fitnessbank vs vlakke fitnessbank. Gif

Verstelbare fitnessbanken

In dit deel van het artikel gaan we het hebben over de andere: Verstelbare fitnessbanken. Laten we niet veel meer tijd verspillen met een introductie van de verstelbare fitnessbanken en gelijk doorgaan!

Voordelen verstelbare fitnessbank

We zijn nu aangekomen bij de verstelbare fitnessbanken, laten we de voordelen eerst bespreken. Allereerst is het zo dat als je een goede kwaliteit verstelbare fitnessbank koopt, ze altijd stabiel zijn en tot hoog belastbaar zijn.

Ze zijn natuurlijk ook comfortabel om op te liggen als ze van goede kwaliteit zijn en het belangrijkste nog: Ze zijn verstelbaar (vandaar de naam).

En je kunt ze handig gebruiken om dus meerdere soorten oefeningen te doen.

We gaan alles wel weer op een rijtje zetten zodat het overzichtelijker is:

 • Ze zijn stabiel.
 • Ze zijn tot veel kilo belastbaar.
 • Het is comfortabel en je hebt genoeg ruimte om op te liggen.
 • Ze zijn verstelbaar.

Dit geldt weer alleen voor goede kwaliteit verstelbare fitnessbanken.

Nadelen verstelbare fitnessbank

We moeten helaas ook nog de nadelen bespreken van verstelbare fitnessbanken. Het eerste nadeel van verstelbare fitnessbanken is dat je er een stuk meer geld voor moet betalen om een goede verstelbare fitnessbank te krijgen.

Ook is een nadeel dat je hem meestal zelf in elkaar moet zetten (dit is niet een heel groot nadeel maar zeker wel iets).

Alles op een rijtje:

 • Het is meestal wat duurder.
 • Je moet hem meestal zelf in elkaar zetten (kan ook een voordeel zijn).

Voor welke mensen zijn verstelbare fitnessbanken?

Nu we ook de voordelen en nadelen van verstelbare fitnessbanken hebben besproken, is het even handig om te vragen: Voor welke mensen zijn verstelbare fitnessbanken?

Nou heel simpel, als je wat meer variatie wilt voor je home gym, kun je het best voor een verstelbare fitnessbank gaan boven een vlakke fitnessbank. Weet wel dat je hier een beetje meer geld voor moet betalen, maar als je hier voor open staat, is het zeker aan te raden om een verstelbare fitnessbank aan te schaffen!

Waar kun je goede fitnessbanken vinden?

Op fitnessseller en betersport kun je hele goede fitnessbanken vinden (zowel vlak als verstelbaar). Dit zijn trainingsbanken, want dat zijn lossen banken, maar wil je nou nog een soort rack erbij, zoek dan naar halterbanken.

Je zou dus ook nog naar halterbanken kunnen kijken (deze hebben nog een haltersteun en heb je dus geen powerrack voor nodig) Maar in principe kun je dit ook doen met een powerrack.

Een reden om een halterbank te nemen kan bijvoorbeeld zijn dat je met meerdere mensen één home gym hebt en iemand anders wilt in het powerrack squaten, terwijl jij wilt benchen.

Hieronder de knoppen:

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft in de corona periode toen alle sportscholen gesloten waren een hele mooie home gym opgebouwd en deelt al zijn home gym ervaring, kennis, fouten en meer met je in artikelen!

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *