Alles wat je moet weten over het meten van je vetpercentage

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Krijg je paniek als de weegschaal weer niet het gewenste aantal laat zien? Gooi je de handdoek in de ring als je jouw killerbody niet op tijd klaar hebt voor de zomer? En heb je alles al geprobeerd om je vast te houden aan een gezondere levensstijl? Dan is het tijd om je vetpercentage eens te gaan meten. Want dit zegt meer dan al die cijfers die je op de weegschaal ziet staan. Het geeft je namelijk een eerlijk beeld van waar je nu staat, hoe gezond je bent. Dus het is tijd om de waarheid onder ogen te komen en verder te lezen. Maar vooral om meer te leren over het vetpercentage.

Wat is een vetpercentage?

Het gewicht alleen is geen goede graadmeter als het gaat om jouw gezondheid. Je lichaam bestaat namelijk ook uit botten, spieren, water en organen die allemaal hun eigen functie en gewicht hebben. Een gezond vetpercentage zorgt voor een goede balans tussen dit alles en daarom is het van belang om deze regelmatig te meten. In dit geval is meten echt weten want het vetpercentage geeft aan welk deel van je totale gewicht uit vet bestaat. 

Het vetweefsel kan gezien worden als een energieopslag, maar dient ook voor isolatie. Het laat zien hoe fit je je dus voelt en maakt de balans op. Het doel is dus om een goede middenweg te vinden in te hoog vetpercentage of te laag. Daarnaast is het natuurlijk zo dat een gezond vetpercentage afhankelijk is van je geslacht, leeftijd en persoonlijke doelen. Hier vertellen we je hieronder meer over.

Waarom is het belangrijk om je vetpercentage te meten?

Uit het vetpercentage kan veel meer gelezen worden dan van het totale gewicht dat op een weegschaal verschijnt. Zo kunnen twee personen precies hetzelfde wegen, maar een verschillend vetpercentage hebben. 

Dit kan te maken hebben met zwaardere botten, minder of juist meer spieren in een lichaam. Factoren die je aan de buitenkant niet ziet. Het vetpercentage laat zien of je een juiste balans hebt. Een hoog vetpercentage brengt risico’s met zich mee en vaak heb je dan een vergrote kans op gezondheidsproblemen. Denk aan obesitas, hart-en vaatziekten, diabetes of een aantal vormen van kanker. Maar een te laag vetpercentage laat zien dat je geen goede gezondheid hebt. 

Zo heb je bepaalde tekorten en kunnen je hormonen ook voor problemen zorgen. Door regelmatig je vetpercentage te meten weet je of je lichaam in balans is. En kun je doelgericht actie ondernemen om zo weer een gezonde balans te vinden. Zeker als je wil afvallen, spieren wil opbouwen of juist fitter wil worden. 

Het meten van je vetpercentage is dan essentieel en laat zien of je op de goede weg zit. Zodat je hierna, als het nodig is, je doelen kunt aanpassen om zo weer verder te gaan met je trainingsschema.

Vetpercentage voor man en vrouw

Het lichaam heeft wel een percentage vet nodig om te functioneren. Het dient als isolatie, maar daarnaast is het ook een belangrijke energieopslag. En dit bepaalt hoe fit je je voelt. Maar een gezond vetpercentage is natuurlijk afhankelijk van een aantal factoren. Of je een man of een vrouw bent, wat je leeftijd is en of je nog bepaalde doelen voor ogen hebt.

Als we gaan kijken naar de verschillen tussen een man en vrouw zien we vooral biologische verschillen. Denk maar aan de hormoonhuishouding of de spiermassa. Een vrouw heeft dan ook een hoger vetpercentage dan een vrouw omdat de opslag een belangrijke rol speelt tijdens de zwangerschap en de borstvoeding.

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt met daarin een gezond vetpercentage voor zowel een man als een vrouw. Onderverdeeld in verschillende leeftijdscategorieën.

Let op; dit is slechts een norm, jouw persoonlijke gezonde vetpercentage kan hier dus van afwijken. We raden je aan een arts of andere professionele hulp in te schakelen als je twijfelt aan de waarden en dus jouw gezondheid.

Gezond vetpercentage man

LeeftijdGezond VetpercentageAfgeraden vetpercentage
20 – 39 jaar8 – 19%Lager dan 5%
40 – 59 jaar11 – 21%Lager dan 7%
60 – 79 jaar13 – 24%Lager dan 9%


Gezond vetpercentage vrouw

LeeftijdVetpercentageAfgeraden vetpercentage
20 – 39 jaar21 – 33%Lager dan 15%
40 – 59 jaar23 – 35%Lager dan 18%
60 – 79 jaar24 – 36%Lager dan 18%

Hoe kun je je vetpercentage meten?

We weten inmiddels hoe belangrijk het is om regelmatig je vetpercentage te meten. Hieronder hebben we dan ook een aantal methoden voor je uitgelegd om zo je vetpercentage te meten. Ze variëren van simpel thuis uit te voeren tot uitgebreide, professionele methoden. We leggen daarbij ook de voor-en nadelen uit in een handig overzicht, zodat je op basis hiervan zelf een keuze kunt maken op welke manier jij je vetpercentage wil meten.

Huidplooimeting

Misschien wel een van de bekendste methodes. De huidplooimeting kan op verschillende manieren gedaan worden. Je neemt hierbij een huidplooi en meet vervolgens met een meettang het vetpercentage. 

Deze meettang wordt ook wel caliper genoemd en vaak gebruik je deze bij je buik of dijen. De waarden van deze meting worden omgezet in formules. Belangrijk om te weten als je deze meting uitvoert is dat je de juiste plek vastpakt en dus niet de onderliggende spieren meerekent. 

En daarnaast kan het handig zijn telkens dezelfde persoon te vragen om de meting uit te voeren, omdat iedereen op andere plekken meet en je zo wisselende resultaten zult krijgen.

BIA Analyse (Bio-elektrische Impedantie Analyse)

Dit apparaat herken je misschien wel van de sportschool. Met blote voeten ga je op deze weegschaal staan, waarna er vervolgens een klein stroomstootje door je lichaam gaat. Spieren en bloed geleiden goed in dit proces, vet, lucht of botten daarentegen minder goed. Aan de hand hiervan wordt het vetpercentage gemeten. Er bestaan ook slimme weegschalen die deze methode ingebouwd hebben. Let wel op met het drinken van water voordat je gaat meten. Een inname van veel water voordat je de methode toepast kan voor een groot verschil zorgen.

Hydrostatisch wegen (Onderwaterweging)

Dit is een methode waarbij je je vetpercentage meet terwijl je onder water bent. Het meten gebeurt in een speciale watertank. Omdat je botten en spierweefsel zwaarder zijn dan het water kun je een nauwkeuriger vetpercentage meten. Een persoon die een hoog vetpercentage heeft zal dan ook in het water minder wegen. Ondanks dat deze methode ook wel als de gouden standaard gezien wordt, kun je deze meting niet overal uitvoeren. Speciale apparatuur is vereist en daarnaast hangt er een aardig prijskaartje aan.

DEXA-scan

Als je het vetpercentage middels een DEXA-scan meet, krijg je een nauwkeurig resultaat. In een medische omgeving wordt er gebruik gemaakt van röntgenstralen om zo de verhouding van spieren, botten en vet te bepalen. Deze methode laat ook zien waar in je lichaam zich een vetdistributie bevindt. Dit is een ander woord voor een opeenhoping van vet in je lichaam. Deze methode meet het vetpercentage heel nauwkeurig, maar daar betaal je dan ook een prijs voor.

MRI-scan

Tenslotte kun je naar een ziekenhuis gaan om daar een MRI-scan te laten maken. Tijdens deze methode wordt er gebruik gemaakt van radiogolven en een magneetveld om zo nauwkeurig je vetpercentage te meten. Soms is het zelfs zo dat er ook andere medische aandoeningen ontdekt worden middels deze scan. Doordat deze methode erg nauwkeurig is kun je deze meting alleen in een ziekenhuis ondergaan. Daarnaast is het zo dat deze methode niet als comfortabel gezien wordt.

MethodeVoordelenNadelenGeschikt voor
HuidplooimetingKunt op verschillende plekken meten, nauwkeurig, betaalbaarVereist enige training om nauwkeurig te moeten weten, eenzijdigMeting op verschillende plekken van het lichaam, nauwkeurige meting. Kan worden uitgevoerd door een professional of thuis met behulp van een ander
BIA AnalyseJe kunt thuis meten, snel resultaat, redelijk goedkoopNiet geheel nauwkeurig omdat de meting kan worden beïnvloed, niet geschikt voor mensen met metalen platenThuismeting
Hydrostatisch wegenZeer nauwkeurigDuur, ietwat omslachtig, buitenshuis en dus niet altijd beschikbaarNauwkeurige meting, kan voor meerdere budgets
DEXA-scanZeer nauwkeurig, meet ook andere waardesDuur, blootstelling aan straling, in een medische omgeving laten uitvoeren, niet meteen beschikbaarNauwkeurige meting, gedetailleerd waarden van bot-en spiermassa
MRI-scanZeer nauwkeurig en geeft een gedetailleerd beeld over je lichaamOntzettend duur, in een medische omgeving laten uitvoeren, niet meteen beschikbaarNauwkeurige meting, gedetailleerd beeld, kan ook inzicht geven in andere medische aandoeningen


Hoe vaak moet je je vetpercentage meten?

Het is niet nodig om dagelijks je vetpercentage te meten. Het is immers normaal dat er wat schommelingen zijn. Kies bijvoorbeeld een vast ritme, zoals één keer in de twee weken, of één keer per maand. Wel is het van belang om op een vast moment te meten. Een vast moment kan bijvoorbeeld zijn direct nadat je bent opgestaan en dus nog niets gegeten of gedronken hebt, maar wel net naar het toilet geweest bent. Op deze manier krijg je een nauwkeuriger beeld van je vetpercentage en kun je de trends beter in de gaten houden. 

Conclusie, meten is weten 

Het meten van je vetpercentage is ontzettend belangrijk als je je lichaam beter wil begrijpen en je gezondheid in de gaten wil houden. De metingen kun je zelf uitvoeren, maar ook door een specialist laten doen. Dit ligt aan hoe nauwkeurig je het resultaat van de metingen zou willen zien en wat de kosten mogen zijn. 

Eenmaal een beter inzicht in je vetpercentage, spiermassa en botweefsel is het daarna aan jou wat je met deze waarden wil doen. Ga je spiermassa opbouwen, voor gewichtsverlies of ga je je gezondheid in het algemeen verbeteren? Schroom zeker niet om professionele hulp in te schakelen om zo jouw doel te bereiken. En onthoudt: meten is weten.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan. Volg ons op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *