Koop deze dingen niet voor je home gym!

+ Betere alternatieve

Gemiddelde leestijd: 19 minuten

In dit artikel gaan we het hebben over de dingen die je totaal niet nodig hebt en niet moet kopen voor je home gym. Nou, ik wil eerst wel zeggen: Je kan de meeste van deze dingen heel goed gebruiken voor bepaalde trainingen, alleen de reden waarom jij ze waarschijnlijk niet moet kopen is omdat:

Of er is te weinig variatie voor wat je gebruikt en het is nog steeds duur. Of er zijn veel betere en goedkopere alternatieve. Nu ik een beetje dingen heb uitgelegd, laten we nu dan beginnen!

Koop deze dingen niet voor je home gym! Afbeelding 1

Nummer 1: Kabel systeem

We beginnen vandaag met een kabel systeem. Nu vraag je je misschien af: Maar je kunt het toch voor heel veel dingen gebruiken? Als je een kabel systeem koopt waar je een tricep pushdown en lat pulldown op kan doen, kan het nog goed zijn.

Dan heb ik het over grote kabelsystemen die heel duur, zwaar en groot zijn. Hier kun je namelijk goed je rug en triceps mee trainen. Alsnog zou ik aanraden om dit niet te kopen als je nog geld nodig hebt om één van de essentiële dingen te kopen, koop dat ding dan eerst voordat je je dit kabelsysteem gaat kopen.

Het slechte aan kabelmachines

Waar ik het alleen echt over heb zijn de kabelsystemen die je bijvoorbeeld bij een squat rack of power rack kan kopen. Ik kan je alvast verklappen: Die kabelmachines bij een powerrack of van de kabelsysteemmachines, zijn meestal je geld niet waard.

Zo’n kabelsysteemachine kan nog goed zijn als je, zoals ik al zei als je essentiële dingen al hebt. Maar ga dan niet voor een hele dure kabelmachine en nog even over die kabelsystemen in powerracks:

Koop deze dingen niet voor je home gym! Afbeelding 2

Deze deals met powerracks met een kabelsysteem zijn niet de beste die je kan vinden (de meeste dan). Ik zag laatst een hele erge: Ik zag een powerrack van rond de 300 euro en toen zag ik dezelfde powerrack met een kabelsysteem waar je letterlijk alleen tricep pushdown en lat pulldowns op kan doen!

En raad nu eens hoeveel dat powerrack nu kost. Ik wacht even.

Het kost nu rond de 400 euro! Nou ik vind dit nog wel meevallen, maar alsnog. 100 euro extra om alleen een tricep pushdown en lat pulldown te doen? Sorry, maar dat vind ik niet oké.

Alternatief

Ik ga je geld besparen (en trouwens, als je het wel wilt doen goed, maar je kunt beter dit alternatief nemen).

Ik ga je alternatieve geven die veel beter zijn. Je kunt natuurlijk altijd voor een kabelsysteem met je powerrack gaan of die ik net al had laten zien. Maar je kunt ook iets nemen die je niet alleen hoeft te gebruiken voor maar 2 oefeningen.

Dit zijn weerstandbanden! Je kunt ze gebruiken om op te warmen, heel veel oefeningen te doen en zelfs lichaamsgewicht oefeningen makkelijker of moeilijker te maken.

 • Bestellen en betalen via bol

 • Inclusief verzendkosten, verstuurd door AJ-Sports.nl

 • Ophalen bij een bol afhaalpunt mogelijk

 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

 • Doordeweeks ook ’s avonds in huis

Zoals ik al zei: Je moet zelf bepalen wat je wilt, maar in mijn mening zijn weerstandbanden veel beter voor de prijs en kwaliteit. Als je nou al heel veel hebt dan kun je wel een kabelmachine of kabel bij je powerrack kopen. Het is aan jou!

Nummer 2: Machines

We gaan verder met machines. Ik praat dan over machines met kabels die gewichten aan zich hebben. Nu vraag je je misschien af: Waarom heb je haat naar machines?

En ik wil gelijk al zeggen, dat ik naar veel van deze dingen niet echt haat heb, sterker nog: Eén van deze dingen die op deze lijst staat wil ik heel graag hebben, maar zo meer hierover.

Koop deze dingen niet voor je home gym! Gif

Ik heb geen hekel aan machines, maar ik zeg gewoon: Koop ze niet voor je home gym, of in ieder geval niet op het begin!

Hier even wat nadelen voor machines:

 • Machines zijn meestal goed voor maar één oefening (maximaal 2 of met heel veel geluk 3).
 • Ze kosten heel veel geld (meestal meer dan een powerrack met halterstang en gewichten).
 • Ze nemen heel veel ruimte in beslag (Als je niet hele zalen aan ruimte hebt is dit niet bepaald het beste idee).

Dus als je je eigen home gym wil bouwen, ga dan niet kijken naar machines. Ze kosten veel geld voor meestal één oefening en tenzij je gymzalen aan ruimte hebt kun je niet echt goed kwijt in je home gym.

Als je nou echt een machine wil, moet je altijd op veelzijdigheid en ruimte letten. Iets zoals dit kan een goede investering zijn:

Nummer 3: Slechte kwaliteit barbell

Het volgende, waar ik het over wil hebben, en ja hier heb ik wel een hekel aan, zijn slechte kwaliteit barbells. Sommige mensen denken volgens mij dat elke andere barbell een scam is als ze één barbell zien van 50 euro ofzo. Jongens serieus:

Als je een barbell ziet van 50 euro of goedkoper, ga dan alsjeblieft niet denken dat deze van goede kwaliteit is. Die barbell is 50 euro omdat die ongelofelijk slecht is.

Kwaliteit is belangrijk

Je moet je beseffen: Op deze stang moeten al je gewichten. Wil je dat het dan een goedkoop ding is als je een squat of bench doet van 100 kg of een squat van meer.

Je wilt toch dat die dan niet gaat buigen of breken. Want dat is gevaarlijk en bovendien moet je dan weer een nieuwe stang kopen, en deze wel van goede kwaliteit.

Koop deze dingen niet voor je home gym! Afbeelding 3

Ik vraag je niet om 500 euro aan een halterstang te besteden, maar betaal niet onder 50 euro voor een stang. Meestal zijn die van rond de 100 euro altijd goede kwaliteit. Als je nou echt heel zwaar gaat liften, neem dan nog een betere stang.

 • Gratis verzending vanaf € 40,-

 • Achteraf betalen mogelijk

 • 30 dagen bedenktijd

 • Gratis retourneren

 • Gratis verzending vanaf € 40,-

 • Achteraf betalen mogelijk

 • 30 dagen bedenktijd

 • Gratis retourneren

Als je olympische oefeningen doet is het altijd handig om een nog betere stang te nemen omdat je de stang steeds gaat laten vallen. Als je alleen olympische oefeningen doet, heb je misschien niet eens een powerrack en bench enzovoort nodig.

Dan kun je dus in een hele goede, daarvoor gemaakte halterstang kopen. Maar die keuze is aan jou.

Nummer 4: Bumperplates

We zijn aangekomen bij de laatste. Dit wil trouwens niet zeggen dat dit de enige dingen zijn die je niet nodig hebt, want het er zijn nog zoveel dingen, maar je kunt bij heel veel ook zelf een beetje kijken of het waardevolle of nutteloos is.

Goed, nummer 4: BumperPlates. Nu vraag je je misschien af, wat bumperplates zijn en dat zal ik even snel uitleggen.

Bumperplates zijn naast ijzer ook uit rubber gemaakt. Ze zijn speciaal gemaakt voor olympisch liften, wat betekent dat je ze heel goed tegen steeds weer op de grond (of ik hoop voor je platform) vallen.

Wat is speciaal aan bumperplates?

Heel veel andere gewichtsschijven of platen zijn hier niet voor gemaakt en kunnen beschadigen na heel lang en vaak op de grond vallen. Met op de grond laten vallen bedoel ik dat ze er niet voor gemaakt zijn om vanaf 2 meter op de grond te vallen en dat soort extreme dingen.

Bumperplates zijn hier dus wel voor gemaakt. En kunnen hier dus heel goed tegen. Naast dat vind ik je ook van die mooie kleuren hebben (maar dat interesseert de meeste van jullie denk ik toch niet). Maar alsnog, een leuke bonus.

Nu snap ik dat je echt denkt van: Dit is een lijst van dingen die je niet moet kopen voor je home gym. Waarom doe je er dan zo positief over? Nou, simpel omdat bumperplates heel goed zijn en ik houd van ze.

Koop deze dingen niet voor je home gym! Afbeelding 4

Maar er is een probleem: Ze zijn gemaakt voor extreme olympische lifts zoals ik net al zei. En als je je stang en gewichtplaten niet vaak laat vallen en niet op deze manier traint.

En het volgende: Ze kosten echt een stuk meer dan andere gewichten. Daarom zeg ik: Hoe graag je bumperplates ook wilt, als je niet aan olympische lifts doet en je gewicht niet vaak extreem hard en vaak valt, koop ze dan niet!

Doe je wel aan olympische lifts? Dan kun je ze natuurlijk wel kopen en is het ook wel heel handig. Je kunt natuurlijk nog steeds bumpers kopen ook al doe je niet de training waar ze eigenlijk voor bedoelt zijn, maar dat is net alsof je een telefoon koopt en dan een heel duur goud hoesje erbij koopt, die je telefoon helemaal niet beschermd.

 • Bestellen en betalen via bol

   

 • Inclusief verzendkosten, verstuurd door RX Group

 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

 • Wettelijke garantie via RX Group

Het is volledig aan jou. Maar ik zou niet aanraden als je niet aan olympisch liften doet.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk vond je het waardevol! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *