Hoe maak jij je eigen gym?

Deze essentiële dingen heb je nodig!

Gemiddelde leestijd: 18 minuten

In de corona tijd kwamen er wel allemaal achter dat het heel handig is als je je eigen gym hebt. Als er weer eens iets gebeurd, bijvoorbeeld weer een lock down, of iets anders waardoor je niet naar buiten kan of het moeilijk gaat.

Hoe maak jij je eigen gym? Afbeelding 1

Moet je dan op een sportschool vertrouwen? Zorg altijd dat je wat in huis hebt en je iets kan doen. Je kunt dit steeds weer uitbreiden, maar eerst heb je een paar essentiële spullen nodig voor je eigen gym.

Ín dit artikel gaan we je het hebben over spullen die je nodig hebt voor je home gym en hoe je je eigen gym maakt. Ook al train je alleen met je eigen lichaamsgewicht zou ik als nog zorgen dat je een paar van deze dingen koopt.

Laten we gelijk beginnen!

Waarom heb je een home gym nodig?

Ik wil beginnen met het beantwoorden van de vraag: Waarom heb je een home gym nodig? Waarom is dit zo? Ten eerste, kun je trainen vanuit de comfort van je eigen huis.

Dit wilt iedereen wel: Niemand in je gym, al het materiaal kun je gebruiken zonder dat er iets bezet is, en je kan lekker alles doen wat je wilt en verplaatsen wat je wilt.

Ja het gaat wat geld kosten, maar dit is een investering voor je gezondheid. En je moet in jezelf investeren, dit is heel goed voor je. Ook zou ik zeggen dat je niet zo moet kijken naar hoeveel geld je verliest, maar kijk naar wat je ervoor krijgt.

Naast al dit is het ook zo dat je jezelf geen excuses kan geven. Vroeger kon je nog zeggen: ”Ik ga vandaag niet, het is niet heel erg”. Maar nu hoef je alleen maar naar een bepaalde plek in je huis te lopen, en dan ben je klaar en kun je beginnen! Geen excuses meer!

Laten we nu gaan beginnen met de spullen die je nodig hebt.

1. Squat rack met halter gewicht (en pull up bar)

De meeste mensen die je vertellen hoe je een home gym bouwt, vertellen je dat dit je begin en zeg maar de ”kern” van je home gym is. Maar waarom is dit zo? Nou simpel: Als je nog een paar spullen erbij koopt heb je al een hele goede home gym!

Ik zou aanraden een squat rack met een safety spotter (dit zijn van die stangen die het gewicht opvangen als je niet meer kan. De grijze stangen op de afbeelding zijn safety spotters. Naast dat ook boven een pull up bar en dip bars. Je hebt ook nog een halter set nodig erbij (dit is een goede kwaliteit stang met een paar gewichten).

Hoe maak jij je eigen gym? Afbeelding 2

Je kunt altijd nog gewichten sets erbij kopen voor je home gym, dus daar hoef je je niet druk om te maken.

Je kunt ook een pull up apart kopen, of niet als je er bijvoorbeeld al één hebt. Maar heb je nou nog niks thuis kwa uitrusting? Koop dan een squat rack, met safety spotters (dit is heel handig voor heavy lifts), een pull up bar, dip bar (die zitten allemaal in het rack als je een goede koopt).

En als laatste is het ook wel belangrijk dat je er nog een lage halterstang bij zit (Hier vertel ik zo meer over).

Laten we dan nu naar de volgende gaan.

2. Een adjustable bench

Nu je een goed squat rack hebt met een pull up bar en dip bar (als je dit wilt) en een halter set en hoge en lage halter steunen en safety spotters, dan heb je nog iets nodig, want je kunt nu veel oefeningen doen met je halter set (bijvoorbeeld een deadlift als je bevloering hiervoor hebt).

Maar nog geen bench press of een oefening die erop lijkt en dezoelfde spieren traint. Dus koop een bank die hiervoor gemaakt. Wat je het best kan doen is een verstelbare bank kopen. Dit is heel handig om je borst, schouders en triceps op verschillende manieren te trainen.

Als je deze verstelbare bank bij je squat rack zet en je halter set verplaatst naar de onderste haltersteun kun je nu bankdrukken. Heb je deze combinatie? Dan kun je letterlijk bijna elke oefening doen: Squats, bench press, deadlift, bicep curls, overhead press en zoveel meer.

Hoe maak jij je eigen gym? Afbeelding 3

Als je zelf wil kijken naar banken moet je dat zeker doen, maar dit is een beetje waar je op moet letten. Je kunt nu ook dips en pull ups doen, maar wat als deze te makkelijk worden? Daar heb ik ook wat voor.

 • Gratis verzending

 • Grootste assortiment fitnessartikelen van Nederland sinds 2012

 • 2 jaar garantie

 • Klanten geven een 8.3/10

 • 14 dagen retourrecht

 • Track & trace

 • Achteraf betalen

3. Een gewichtsriem

Je hebt nu al een squat rack plus halter set, pull up bar en dip bar en verstelbare bank. Maar je wilt je pull ups, dips of welke oefening met lichaamsgewicht dan je dan ook moeilijker wilt maken.

Dit kan met een gewichtsriem. Als je namelijk al een halter set hebt kun je dus gewichten aan de riem doen en nu dips, pull ups of andere lichaamsgewichten doen. Ze zijn nu een stuk zwaarder, dat kan ik je vertellen.

 • Gratis verzending

 • Grootste assortiment fitnessartikelen van Nederland sinds 2012

 • 2 jaar garantie

 • Klanten geven een 8.3/10

 • 14 dagen retourrecht

 • Track & trace

 • Achteraf betalen

Als je dit, met een squat rack, pull up bar, dip bar, gewichten en halter set en een verstelbare bank hebt, kun je al heel veel.

Maar hoe zit het nu met machines? Ik zou niet aanraden om machines te kopen (het kost veel te veel geld en kost ook nog eens heel veel ruimte). Ik heb een beter, effectiever en goedkoper alternatief.

4. Weerstandbanden

Weerstand banden zijn ontzettend handig, omdat ze net zo handig (misschien nog wel handiger) zijn dan kabels en machines. Ze zijn namelijk veel goedkoper, je kunt ze overal meenemen en makkelijk bevestigen. Het enige dat je hoeft te doen is een goede set kopen, zoals die van streetgains

Er is misschien nog één ding die je kan gebruiken. Laten we dat nu bespreken.

Hoe maak jij je eigen gym? GIf

Als je zwaarder kan pak je gewoon een zware band. Tip: Als je al de zwaarste doet maar je zwaarder kan, pak dan weer de lichtste en doe hem bij de zwaarste. Ik zou trouwens wel even kijken naar het gewicht van elke band, dit is handig om te weten.

 • Bestellen en betalen via bol

 • Inclusief verzendkosten, verstuurd door AJ-Sports.nl

 • Ophalen bij een bol afhaalpunt mogelijk

 • 30 dagen bedenktijd en gratis retourneren

 • Doordeweeks ook ’s avonds in huis

5. Dumbells

Deze moet ik wel zeggen kan nog even wachten, maar ik zou wel aanraden om deze ook te halen. Het enige jammere is: Dumbells zijn zowat overal uitverkocht en zijn niet makkelijk om zomaar even te bestellen.

Naast dit is het zo dat je al gauw 3 of zelfs soms wel 5 tot 6 paren van dumbells moet kopen van verschillende gewichten kan kopen. Daarom zou ik zeggen (koop dumbells die niet vast zitten).

Koop twee dumbell halters (dit zijn eigenlijk mini halter stangen voor dumbells) en hier kun je dus gewichten bij kopen. Als je meer aan kan koop je gewoon meer van dit soort gewichten. Je kunt ook wat meer geld spenderen en voor een dumbell set kan gaan waar je je gewicht letterlijk kan kiezen.

Hoe maak jij je eigen gym? Afbeelding 4

Je hoeft ze niet hiervan te kopen, maar gewoon zodat je weet wat ik bedoel, deze zijn wel heel duur, maar het is eigenlijk pas echt duur als je het duur vind. Als je iets wilt wat effectief is en ruimte bespaart, dan zou ik dit doen of de halterstang optie.

Die je trouwens hier kunt bekijken: Klik hier. Je kunt er dus gewicht afhalen of bij doen, maar lees zeker eerst goed de beschrijving voordat je iets koopt.

 • Gratis verzending

 • Grootste assortiment fitnessartikelen van Nederland sinds 2012

 • 2 jaar garantie

 • Klanten geven een 8.3/10

 • 14 dagen retourrecht

 • Track & trace

 • Achteraf betalen

Je kan altijd nog nieuwe dingen kopen

Je kan altijd nog, extra pull up bars, parralettes, gymringen of gewichten kopen om je home gym nog meer uit te breiden. Doe wel gewoon goed je research want sommige dingen zijn slechte kwaliteit of heb je gewoon totaal niet nodig.

Wil je nou veel meer over home gyms te weten komen? Dan moet je hier zijn!

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *