Een fitness stang voor een gezond lichaam

Hoe een fitness stang je hierbij helpt en welke je moet kopen!

Gemiddelde leestijd: 15 minuten

Ben je klaar om je fitnessreis naar het volgende niveau te brengen en een sterk en gespierd lichaam op te bouwen? Kijk dan niet verder dan de fitness stang, het ultieme hulpmiddel voor het bouwen van je droomlichaam.

Deze simpele stang is ontworpen om je te helpen je fitnessdoelen sneller en effectiever te bereiken dan ooit tevoren. De fitness stang biedt een uitgebreide training voor het hele lichaam, waarbij meerdere spiergroepen tegelijkertijd worden aangesproken,

zodat je je tijd en inspanning in de sportschool kunt maximaliseren. Dankzij dat je zelf kan kiezen hoeveel halterschijven je erop gooit, kun je de intensiteit van je training eenvoudig aanpassen aan je fitnessniveau en in je eigen tempo vooruitgang boeken.

Zeg maar dag tegen saaie en repetitieve oefeningen, de Fitness stang biedt eindeloze mogelijkheden voor variatie en creativiteit in je trainingen, zodat je gemotiveerd en betrokken blijft. Maak je klaar om je innerlijke atleet te ontketenen en je lichaam te transformeren met de fitness stang,

de basis van elke home gym die gaat gewichtheffen en een heel handig hulpmiddel voor je trainingen!

Introductie van de fitnessstang

De fitnessstang is een veelzijdig hulpmiddel dat wordt gebruikt voor krachttraining en het opbouwen van spieren. Het bestaat uit een stang waaraan je aan beide uiteinden gewichten (ook wel halterschijven genoemd) kan bevestigen.

Een fitness stang (ook wel halterstang genoemd) is in de meeste gevallen 20 kilo (vooral in sportscholen) maar kan ook 15 of zelfs 10 kilo zijn. Doordat je zelf kan bepalen hoeveel gewicht je aan beide kanten doet maakt dit de fitnessstang een ideale keuze voor zowel beginners als gevorderde sporters.

Omdat je dus zelf kan bepalen met hoeveel gewicht je bepaalde oefeningen doet.

Voordelen van het gebruik van de fitnessstang voor krachttraining

Het gebruik van de fitnessstang heeft talloze voordelen voor krachttraining en spieropbouw. Ten eerste biedt het een efficiënte en effectieve manier om meerdere spiergroepen tegelijkertijd te trainen.

In tegenstelling tot traditionele gewichten, waarbij je vaak één spiergroep per keer traint, stelt een fitness stang je in staat om meerdere spiergroepen gelijktijdig aan te pakken. Dit betekent dat je meer spieren kunt activeren en meer calorieën kunt verbranden tijdens je trainingssessies.

Halterstang met halterschijven in de sportschool

Daarnaast is de fitnessstang zeer veelzijdig en biedt het eindeloze mogelijkheden voor variatie in je trainingen. Je kunt verschillende oefeningen uitvoeren, zoals squats, lunges, rows en presses, en dus de weerstand aanpassen aan je eigen niveau.

Dit maakt een fitness stang geschikt voor zowel beginners, die hun kracht willen opbouwen, als gevorderde sporters, die hun spieren willen blijven uitdagen en groeien.Ten slotte is een fitness stang een compact en draagbaar voorwerp (in tegenstelling tot een grote machine bijvoorbeeld) waardoor je niet veel ruimte kwijt bent in je home gym of huis als je deze kwijt wil ergens.

Meestal berg je deze natuurlijk op in je powerrack en heb je natuurlijk niet zoveel aan een powerrack als je geen fitness stang of halterstang hebt, maar alsnog ben je dus niet veel ruimte kwijt.

Hoe kies je de juiste fitnessstang voor jouw doelen?

Bij het kiezen van de juiste fitnessstang voor jouw doelen zijn er een aantal factoren waarmee je rekening moet houden. Ten eerste natuurlijk het juiste gewicht (20 kilo is altijd wel het beste) en vervolgens moet je het juiste diameter kiezen. De meest gebruikelijke zijn 50 mm en 30 mm.

Wat is het verschil is en welke beter is? Lees dan even dit artikel voor meer informatie daarover.

Voor nu is het belangrijk: 30 mm is meer voor thuis trainen en 50 mm is voor de meeste sportscholen (nog nooit een sportschool gezien met 30 mm halterschijven trouwens). Maar goed, je moet zelf kiezen, maar als je dan kiest moet je wel de juiste afmeting hebben voor je fitness/halter stang als je halterschijven gaat kopen.

Anders zit je zo met een fitness stang van 50 mm en halterschijven van 30 mm, of andersom. Daar kun je niks mee. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de verstelbaarheid van de weerstand.

Man pakt de halterstang met halterschijven op

Sommige fitnessstangen hebben een vaste weerstand, terwijl andere modellen verstelbare gewichten of weerstandsbanden hebben. Nou hebben het in dit artikel meer over halter/fitness stang die zonder enig gewicht komt. Je ziet die vaste gewichten weleens in een sportschool en dat maakt ze zeker niet slecht of minder goed,

alleen voor je home gym wil je wel zoveel mogelijkheid halen uit je home gym producten, anders is het zonde van je geld. Ook het comfort en de grip van de fitnessstang zijn belangrijke overwegingen. Zorg ervoor dat de stang comfortabel in je handen ligt en een stevige grip biedt, zodat je veilig en effectief kunt trainen.

Daarnaast is het handig om te kijken naar het formaat en de draagbaarheid van de fitnessstang, vooral als je van plan bent om deze veel te gebruiken. En als je al een powerrack hebt maar nog een fitness/halter stang nodig hebt is het wel handig om te weten wat de afmetingen zijn.

Wel zo handig, anders heb je zo een te klein of te grote fitness stang voor je powerrack.

Fitnessstang oefeningen voor spieropbouw

Als je spiermassa wil opbouwen, biedt de fitnessstang talloze mogelijkheden. Squats zijn bijvoorbeeld een uitstekende oefening om je beenspieren, bilspieren en buikspieren te trainen. Houd de fitnessstang op je schouders en voer squats uit door je knieën te buigen en je billen naar beneden te brengen.

Zorg ervoor dat je knieën niet voorbij je tenen komen en duw jezelf omhoog om terug te keren naar de startpositie.Een andere effectieve oefening voor spieropbouw met de fitnessstang is de deadlift.

Man doet back squats met beladen halterstang

Plaats de stang voor je voeten, buig je knieën en heupen en til de stang op door je heupen naar voren te duwen. Houd je rug recht en je core gespannen tijdens de oefening. De deadlift traint ontzettend veel spieren en is zowat de beste compound oefening om te doen.

Naast squats en deadlifts kun je met de fitnessstang ook lunges, step-ups, bridges en andere beenoefeningen uitvoeren om je beenspieren te versterken en spiermassa op te bouwen. Experimenteer met verschillende oefeningen en weerstandsniveaus om je trainingen uitdagend en effectief te houden.

Tips voor het halen van het maximale uit je fitnessstang trainingen

Om het maximale uit je trainingen met een halter/fitness stang te halen, zijn hier een paar handige tips:

 • Varieer je oefeningen: Experimenteer met verschillende oefeningen en kijk wat jij fijn vind. Verander niet teveel van oefeningen, want dit geeft je geen tijd om aan een oefening te wennen en de juiste techniek te beoefenen.
 • Verhoog geleidelijk de weerstand: Begin met een lichte weerstand en bouw langzaam op naarmate je sterker wordt. Het geleidelijk verhogen van de weerstand helpt blessures te voorkomen en zorgt ervoor dat je spieren zich kunnen aanpassen aan de nieuwe uitdagingen.
 • Let op je techniek: Zorg ervoor dat je correcte techniek gebruikt bij het uitvoeren van de oefeningen. Een goede techniek helpt blessures te voorkomen en zorgt ervoor dat je de juiste spieren traint.
 • Luister naar je lichaam: Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en rust te nemen wanneer dat nodig is. Overtraining kan leiden tot blessures en verminderde prestaties. Geef je spieren voldoende tijd om te herstellen en te groeien.

Waar kan ik een fitnessstang kopen?

Fitnessstangen zijn tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar bij sportwinkels, online retailers en zelfs bij sommige warenhuizen. Het is raadzaam om een kwaliteitsvolle fitnessstang te kopen die lang meegaat en veilig is in gebruik.

Doe wat onderzoek en lees reviews voordat je een aankoop doet, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt. Hier is wat je moet weten: Denk aan de juiste diameter. De beste is optie is 50 mm.

Meerdere halterstangen met halterschijven in de sportschool

Houd rekening met de maximale belastbaarheid. Als je van jezelf weet dat je niet al te hard gaat trainen, kun je gaan voor wat lagere belastbaarheid. Maar weet je van jezelf dat je veel vooruitgang wil maken, gaan dan voor een hogere maximale belastbaarheid.

Denk aan de afmeting van de halter/fitness stang. Je wil dat de halter/fitness stang goed past in het powerrack dat je misschien al hebt. Koop je de stang eerder dan je powerrack, dan is alsnog handig om de juiste afmeting te zoeken voor je stang.

Met 220 cm kun je nooit mis gaan is de beste afmeting voor zowat welk powerrack. Hieronder een paar goede opties:

30 mm

 • Gratis verzending vanaf € 40,-

 • Achteraf betalen mogelijk

 • 30 dagen bedenktijd

 • Gratis retourneren

50 mm

 • Gratis verzending vanaf € 40,-

 • Achteraf betalen mogelijk

 • 30 dagen bedenktijd

 • Gratis retourneren

Je fitnessdoelen bereiken met een fitnessstang

De fitnessstang is een veelzijdig hulpmiddel dat je kan helpen om een sterk en gespierd lichaam op te bouwen. Met een fitnessstang kun je meerdere spiergroepen tegelijkertijd trainen, waardoor je tijd en moeite bespaart in de sportschool.

Door de verstelbare weerstand kun je je training aanpassen aan je eigen niveau en doorgroeien naarmate je sterker wordt. Met de talloze oefeningen die je kunt uitvoeren met de fitnessstang, blijf je gemotiveerd en betrokken bij je trainingen.

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag met de fitnessstang en bereik je fitnessdoelen sneller dan ooit tevoren!

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft in de corona periode toen alle sportscholen gesloten waren een hele mooie home gym opgebouwd en deelt al zijn home gym ervaring, kennis, fouten en meer met je in artikelen!

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen, en tot de volgende keer! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *