Waarom je een olympische halterstang nodig hebt

Essentiel voor je home gym!

Gemiddelde leestijd: 12 minuten

Het antwoord is simpel: een olympische halterstang is een essentieel onderdeel voor elke serieuze krachttraining met extern gewicht en een belangrijke investering voor je home gym.

Een olympische halterstang is ontworpen om stabiliteit en optimale prestaties te bieden. Met een gewicht van 20 kg en een lengte van 220 cm (de meeste dan) is die perfect om verschillende oefeningen uit te voeren, zoals de deadlift, squat, bench press en nog veel meer.

Het stevige ontwerp zorgt voor een veilige en stabiele grip tijdens je training. Een olympische halterstang is niet alleen van hoge kwaliteit, maar bied ook heel veel variatie. Je kunt het gebruiken in combinatie met verschillende gewichten en andere fitnessapparatuur om je spierkracht, uithoudingsvermogen en algehele fitness te verbeteren.

Of je nu je kracht wil vergroten, spieren wil opbouwen of gewoon fit wil blijven in je eigen home gym, een olympische halterstang kan je helpen je fitnessdoelen te bereiken. In dit artikel gaan we het hebben over waar je naar moet kijken als je een olympische halterstang wil kopen, hoe je geld bespaart en specifieke dingen zoals afmetingen, gewicht en maximale belastbaarheid. Lees snel verder!

Wat is een olympische halterstang?

Een Olympische halterstang is een essentieel onderdeel van elke serieuze krachttraining met externe gewichten en een hele belangrijke investering voor je home gym. Een halterstang is ontworpen om stabiliteit en optimale prestaties te leveren tijdens je trainingssessies.

Met een gewicht van 20 kg en een lengte van 220 cm (meestal), is die perfect voor het uitvoeren van verschillende oefeningen zoals de deadlift, squat, bankdrukken en meer. De stevige constructie zorgt voor een veilige en stabiele grip tijdens je trainingssessies.

Naast dit geeft een halterstang je de mogelijkheid om met een bepaald gewicht te trainen waar je zonder halterstang niet mee kan trainen. Je ziet nou niet snel iemand met 2 25 kilo halterschijven bankdrukken. Deze moeilijkheid wordt opgelost door een olympische halterstang.

Waarom een olympische halterstang goed is

Een Olympische halterstang is niet alleen van hoge kwaliteit, maar biedt ook veel variatie. Je kunt hem gebruiken in combinatie met verschillende gewichten en andere fitnessapparatuur om je spierkracht, uithoudingsvermogen en algehele fitness te verbeteren.

Of je nu je kracht wil vergroten, spiermassa wil opbouwen of gewoon fit wil blijven in je eigen home gym, een olympische halterstang kan je helpen je fitnessdoelen te bereiken en dus zeker een hele handige investering voor je home gym.

Waar moet je anders oefeningen zoals deadlifts, squats, bankdrukken en overhead press mee doen?

Investering in een goede halterstang

Het kiezen van de juiste olympische halterstang voor je home gym is essentieel voor het besparen van je geld, blessures voorkomen en nog veel ellende die je met een goede investering makkelijk kan voorkomen. Er zijn verschillende dingen waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een halterstang die aan je behoeften voldoet.

Ten eerste is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de materialen waaruit de halterstang is gemaakt. Een goede halterstang gaat veel langer mee en biedt betere prestaties dan een goedkoper alternatief. Voorbeelden zijn: Hogere maximale belastbaarheid, materiaal van de stang is hogere kwaliteit en de stang voelt steviger aan.

Daarnaast moet je letten op het maximale gewicht dat de halterstang kan dragen (de maximale belastbaarheid, zoals hiervoor benoemd). Afhankelijk van je trainingsdoelen en krachtniveau, wil je misschien een halterstang die een hoger gewicht kan dragen.

Zorg er ook voor dat de halterstang geschikt is voor de oefeningen die je wil doen. Sommige halterstangen hebben bijvoorbeeld een speciale grip voor het uitvoeren van olympische lifts, terwijl andere een meer traditionele grip hebben voor de standaard krachttrainingsoefeningen (bankdrukken, deadlift en squats).

Deze dingen kun je allemaal terugvinden in de product informatie van een halterstang, dus let hier altijd goed op!

Je home gym inrichten voor een olympische halterstang

Het inrichten van je home gym voor een olympische halterstang vereist enige planning en voorbereiding. Allereerst moet je de benodigde ruimte hebben om de halterstang veilig en comfortabel te kunnen gebruiken. Zorg ervoor dat je voldoende vrije ruimte hebt rondom de halterstang, zodat je de oefeningen correct kunt uitvoeren zonder belemmeringen.

Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat de meeste olympische halterstangen 220 cm of 22 m zijn. Zorg dus dat het oppervlakte van je home gym in ieder geval meer dan 220 cm of 22 m is, als je hier later pas achter komt is dit heel vervelend.

Daarnaast is het belangrijk om een stevige en stabiele ondergrond en/of powerrack te hebben waarop je de halterstang kunt plaatsen. Een goede vloer voor je home gym is belangrijk om het geluid en de schade die de vloer maakt, te minimaliseren.

Dit zorgt niet alleen voor een veiligere training, maar verlengt ook de levensduur van zowel de halterstang als je vloer. En natuurlijk ook andere spullen in je home gym zoals halterschijven en dumbells.

Goede olympische halterstang merken

Er zijn verschillende merken die olympische halterstangen van hoge kwaliteit maken en verkopen. Hier zijn enkele merken die je kunt overwegen bij het kiezen van een halterstang voor je home gym:

Fitness seller – Fitness seller is één van de grootste fitness verkopers in Nederland. Ze zijn niet alleen groot en bekend, maar ze bieden ook daadwerkelijk hele goede kwaliteit uitrusting. Niks dat de op fitness seller vind is niet van kwaliteit.

Betersport – Ook dit merk is een bekend fitness in fitness uitrusting en ook zij bieden hele goede kwaliteit home gym spullen. Alleen is er in tegenstelling tot Fitness seller bij Betersport ook uitrusting te vinden van mindere kwaliteit. Hier moet je wel even op letten, maar verder nog steeds een topkeuze.

Gorillasports – Misschien een wat minder bekend merk, die nog steeds kwaliteit levert. Het is alleen niet aan te raden voor mensen die aan powerliften of iets van training doen waar hele zware gewichten van toepassing zijn. Bijvoorbeeld 300 kilo deadlifts en 180 kilo bankdrukken (het is maar een voorbeeld).

Ook al bied Gorillasports nog steeds hele goede spullen, net zoals bij Betersport is ook wat minder hoge kwaliteit te vinden. En vooral als je aan powerliften of iets in die richting doet, is het aan te raden om te kijken bij Fitness seller of zelfs Betersport in plaats van Gorillasports.

Tot slot:

Handige veiligheidstips om te volgen

Bij het gebruik van een halterstang (en sowieso tijdens je trainingssessies in je home gym) is het belangrijk om goed op je veiligheid te letten. Hier zijn enkele belangrijke tips om veilig te trainen in je home gym:

  1. Zorg ervoor dat je de juiste vorm en techniek gebruikt bij het uitvoeren van oefeningen met de halterstang. Een slechte techniek kan leiden tot blessures en verminderde prestaties.
  2. Begin altijd met een lichter gewicht en bouw geleidelijk op. Overbelasting kan leiden tot blessures en veel andere ellende.
  3. Gebruik altijd een safety spotter (stangen die een gewicht op kunnen vangen) of trainingspartner bij het uitvoeren van zware one rep maxes of hoog gewicht. Een spotter als het nodig is de halterstang van je overnemen.
  4. Controleer regelmatig de staat van je halterstang en vervang deze indien nodig. Een versleten of beschadigde halterstang kan gevaarlijk zijn tijdens het gebruik.

Door deze veiligheidstips te volgen, kun je veilig en effectief trainen in je home gym met je halterstang.

Fedde van Homegymhub
Fedde heeft al ruim vier jaar ervaring met het bouwen van home gyms, een passie die ontstond in 2020 toen alle sportscholen wegens omstandigheden gesloten waren. Op deze website deelt hij zijn uitgebreide kennis, ervaringen, fouten en meer. Zijn artikelen bieden waardevolle tips en inspiratie voor iedereen die het beste uit hun home gym wil halen.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Ken je iemand die er ook wat aan heeft? Deel het met die persoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *