Deze apparaten zijn het meest aanpasbaar

Optimaliseer de variatie van je home gym

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

In dit artikel gaan we kijken naar apparatuur die super veel variatie biedt voor je home gym. Apparatuur die veel variatie biedt en je dus voor heel veel oefeningen kan gebruiken is heel belangrijk als je zowel geld als ruimte wil besparen.

Als je al weinig ruimte en hebt en een niet al te grote portemonnee hebt is het niet bepaald fijn als je zojuist 1500 euro hebt besteed aan een grote machine waar je maar 1 oefening op kan doen. Daar gaat je ruimte en je geld.

Gelukkig zijn er bepaalde apparaten voor je home gym die zowel geld als ruimte besparen. Misschien heb je al een paar van deze apparaten in je eigen home gym. Dit zijn apparaten die je voor verschillende oefeningen kan gebruiken (vaak zelfs voor een grote variatie aan oefeningen).

Ben je benieuwd? Lees dan snel verder!

Verstelbare fitnessbank

Een verstelbare fitnessbank is een heel handig stuk apparatuur dat essentieel is voor bijna elke home gym. Je kan hierdoor oefeningen als bankdrukken, dumbell bankdrukken en verschillende buikspier oefeningen doen.

Tot nu toe hebben het alleen maar over de vlakke variatie van de fitnessbank/trainingsbank gehad. Er is een verstelbare variant en dit is de veel betere optie als het gaat om aanpasbaarheid en variatie van apparatuur.

Verbeter je training met een verstelbare fitnessbank!

Waar de vlakke fitnessbank stopt bij bankdrukken en buikspier oefeningen, gaat het bij de verstelbare fitnessbank verder. Je kan oefeningen zoals: Seated shoulder press, incline bench press en seated dumbell raises. Al deze oefeningen zijn mogelijk maar met één simpel stuk apparatuur.

Het hangt af van welke verstelbare fitnessbank je bekijkt maar vaak is voor een best wel goede prijs. Dit tegenover de prijs van een machine die veel groter is vaak maar één oefening te bieden heeft.

Het goede is dat je een fitnessbank toch al nodig hebt voor je home gym, dus waarom dan niet gelijk voor een verstelbare gaan?

Pull up bar en/of dip bars

Het volgende ”apparaat” dat veel variatie bied voor je home gym is een pull up bar of dip bar. Of allebei natuurlijk, gecombineerd. Een pull up en dip tower is voorbeeld van ”gecombineerd”. Nou is een pull up en dip tower wel een stuk duurder en neemt een stuk meer ruimte in dan een gewone pull up bar en dip bar.

Een pull up bar in combinatie met een dip bar brengt je in staat om oneindig veel variaties van pull ups te doen, dips en nog vele oefeningen die je op een pull up bar kan doen, van heel moeilijk naar beginner.

De prijs voor een pull up en dip bar is heel goed te doen en voor alle oefeningen die je er een soort van mee ”vrijspeelt” is heel waardevol. Daarom staat een pull up bar en dip bar op deze lijst.

Dip bars kunnen van losstaande stangen tot muurbevestiging gaan en hetzelfde geld voor een pull up bar. Alleen zijn voor pull up bars nog meer opties. Zo is er een muurbevestiging, plafond bevestiging en natuurlijk een power tower, waar we het net al over hebben gehad.

Welke pull up bar en/of dip bar je ook op het oog hebt, het is een super handig ”apparaat” voor je home gym en bied je ongelofelijk veel variatie!

Dumbells

De volgende op het lijstje zijn dumbells, en dan denk je misschien dat ik het alleen over de verstelbare dumbells heb, maar dit is niet waar. Het kunnen net zo goed ”gewone” dumbells zijn.

Dumbells over het algemeen brengen je namelijk in staat om veel meer oefeningen te doen die je met alleen je lichaamsgewicht en een halterstang met halterschijven simpelweg niet kan doen.

Ook heel veel oefeningen uit het gewichtheffen die je normaal met een halterstang beladen met halterschijven doet, kun je nu met dumbells doen. Dit is in principe nog steeds dezelfde oefening maar door de dumbells wordt veranderd die de oefening toch wel heel erg. Zo worden je beide kanten van spieren apart van elkaar gebruikt.

Als je het mij vraagt zijn dumbell variaties van een oefening met een halterstang veel beter, want je sterkere kant (die iedereen wel onbewust of bewust heeft) kan de zwakkere kant niet helpen.

Zo de sterkere kant van je lichaam meer van het gewicht drukken tijdens bankdrukken met een halterstang (door bijvoorbeeld meer naar die kant te drukken) terwijl dit bij de dumbell variant van bankdrukken nooit lukt, want beide kanten hebben een apart gewicht.

Hiernaast zijn er ook nog oefeningen die je simpelweg niet kan doen zonder dumbells en als je home gym dumbells heeft worden deze oefeningen dus wel opeens mogelijk. Meer dan genoeg reden om dumbells in dit lijstje te verwerken dus. Lees in dit artikel meer over dumbells voor je home gym.

Bedankt voor het lezen!

Bedankt voor het lezen! Hopelijk had je er wat aan! Volg ons ook op Instagram en Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *